Denník N

Kaliňák sa jej mstil, Kerry jej odovzdá cenu za statočnosť

Poslankyňa Progresívneho Slovenska Zuzana Števulová. Foto N – Tomáš Benedikovič
Poslankyňa Progresívneho Slovenska Zuzana Števulová. Foto N – Tomáš Benedikovič

Riaditeľka Ligy za ľudské práva dostane cenu amerického ministra zahraničných vecí za statočnosť.

Kým minister vnútra Robert Kaliňák požiadal vlani Úrad vysokého komisára OSN, aby ju vymenil ako ich zástupkyňu na Slovensku, ministerstvo zahraničných vecí USA jej dnes udelí vo Washingtone prestížnu cenu pre ženy, ktoré sa správajú statočne.

Kaliňák sa chcel šéfke Ligy za ľudské práva Zuzane Števulovej pomstiť za to, že upozornila na bitku utečencov zo strany policajtov v záchytnom tábore v Medveďove. Američania však práve to, ako sa zastala utečencov, oceňujú.

„V krajine, ktorá odmieta väčšine žiadateľov udeliť azyl, vyhrala na Najvyššom súde množstvo prípadov, kde zastupovala utečencov. Odkedy sa začala migračná kríza, je silným a neúnavným hlasom za väčšiu pomoc a súcit s utečencami,“ píše sa v krátkom zdôvodnení, prečo cenu spolu s ďalšími trinástimi ženami dostane.

Američania si všimli aj jej spor s politikmi. „Nepoľavila v kritike protiutečeneckej a protimoslimskej rétoriky niektorých politikov a mení sociálne predsudky a obavy tým, že Slovákom ukazuje utečencov, ktorí sa úspešne integrovali do spoločnosti.“

Keď ministerstvo žiadalo o výmenu Števulovej, argumentovalo „nekonštruktívnou kritikou polície“. Úradníci zbitým utečencom krátko po incidente a jeho zverejnení kúpili lístky na vlak do Nemecka.

Foto – ministerstvo vnútra
Foto – ministerstvo vnútra

Števulovú ocenenie teší, hovorí však, že s Robertom Kaliňákom nie je v žiadnom spore. „Cena nie je udelená pre to, aby bola niečou kritikou, ide o ocenenie postojov a systematickej práce s utečencami a cudzincami. V téme ochrany práv utečencov sa dlhodobo usilujeme o porozumenie s vládou, ministerstvami, aj políciou, kde pracuje množstvo šikovných a téme oddaných ľudí,“ povedala. Ocenenie by podľa nej malo byť vnímané symbolicky pre všetkých, ktorým záleží na právach a ochrane utečencov.

„Verím, že mnoho ľudí má strach, ktorý pramení z neznalosti. Nikdy nemôžeme povedať, že migrácia je len pozitívna, že neprinesie zmeny alebo žiadne ohrozenie. Na to tu predsa máme políciu, SIS, aby tieto bezpečnostné hrozby odhaľovali. Všetky seriózne výskumy hovoria, že migrácia má jednoznačne pozitívne vplyvy na ekonomiku. Múdre štáty podporujú legálnu migráciu vysokokvalifikovaných, ale aj nízkokvalifikovaných ľudí. Aj dnes u nás firmy reportujú, že niektoré miesta nevedia obsadiť. Dlhodobo je známe, že vymierame. Úlohou zodpovedného vládcu je začať pracovať na tom, aby migrácia bola na prospech všetkých. Sú na to desaťročia vyvíjané nástroje. No my radšej počúvame populistické reči, ktoré nemajú oporu v žiadnych vedeckých poznatkoch. Tak aj dopadneme,“ povedala tiež nedávno v rozhovore pre Denník N.

Cenu jej odovzdá minister zahraničných vecí John Kerry. Dostane ju aj ďalších trinásť žien, ktoré sa angažujú v ochrane ľudských práv, z celého sveta.

 

Máte pripomienku alebo ste našli chybu? Prosíme, napíšte na [email protected].

Slovensko

Teraz najčítanejšie