Denník N

Sulík zabudol, že menšie zlo sa neporáža väčším

Predseda SaS sa v roku 2009 dopustil začiatočníckej chyby. Zatiaľ sa nezdá, že sa z nej poučil.

Vybrali by ste sa na priateľské výzvedy za ortodoxnými komunistami s nádejou, že vám pomôžu zničiť Smer? Strana Roberta Fica síce napáchala naozaj veľké škody, ale napriek tomu je to neprijateľná predstava. Pretože napriek všetkým svojim vážnym chybám doteraz spoločnosti ublížila výrazne menej než kedysi komunisti.

Menšie zlo rozumní ľudia jednoducho nechcú poraziť väčším zlom, pretože si jasne uvedomujú, že by na to raz škaredo doplatili. Keď Richard Sulík išiel v roku 2009 za Marianom Kotlebom s cieľom zistiť, ako môžu fašisti uškodiť kleptomanským Slotovým nacionalistom, aby demokratická pravica uspela vo voľbách, zjavne na túto pravdu zabudol.

 

Predseda SaS tým urobil niečo podobné, čoho sa pravidelne dopúšťa Fico. Pred voľbami v roku 2010 Smer vykrádal protimaďarskú tému SNS. Robil to však až priveľmi dôkladne. Výsledkom potom naozaj bola vláda Ivety Radičovej, pretože Smer oslabil svojho koaličného partnera viac, než sa mu hodilo. Pred tohtoročnými voľbami zas prebral rétoriku extrémistov, čím dosiahol len toľko, že sa z kedysi neprijateľných slov stal v slovenskej politike nový štandard. Hoci Fico obhájil premiérske kreslo, v konečnom dôsledku tým ublížil sebe, svojej strane aj celej spoločnosti.

Sulík je v trochu inej situ­ácii. Na tvrdej protiutečeneckej rétorike sa naopak čiastočne úspešne priživil. Podobnosť medzi jeho a Ficovým prístupom k extrémistom spočíva v čomsi inom. Obaja politici sa totiž mýlia v tom, že sa extrémisti dajú buď držať na dištanc tým, že im ukradnete slovník, alebo ich dokážete kontrolovane využívať vo svoj prospech. Jedno ani druhé nemôže úspešne fungovať.

Robert Fico sa o tom už presvedčil, teraz si chvíľu počkáme na zistenie, či sa aj poučil. A aj predstava, že sa kotlebovci dajú proti svojim súperom bezstrestne používať ako riadená strela, je po týchto voľbách v troskách. Z reakcie Richarda Sulíka na sedem rokov starý príbeh sa však zdá, že si to ešte nevšimol.

Máte pripomienku alebo ste našli chybu? Prosíme, napíšte na [email protected].

Komentáre

Teraz najčítanejšie