Denník N

Daíš má osamelých vlkov-teroristov v Európe už dlhšie

Belgickí vojaci hliadkujú pred bruselským letiskom Zaventem, kde sa odpálili dvaja teroristi a zabili 15 ľudí. Foto - TASR/AP
Belgickí vojaci hliadkujú pred bruselským letiskom Zaventem, kde sa odpálili dvaja teroristi a zabili 15 ľudí. Foto – TASR/AP

Podľa prepisov súdnych pojednávaní a odpočúvaní sa teroristi vycvičení Daíšom v Sýrii dostali do Európy už v roku 2014.

Stojí za nimi veľká teroristická organizácia Daíš (Islamský štát), silná sieť kontaktov v Európe a najmä výborný výcvik. Osamelí vlci, ktorí sa ukrývajú v európskych mestách pripravení zaútočiť, sa však vycvičili v Sýrii a Iraku oveľa skôr, ako došlo k parížskym útokom minulý rok v novembri.

Tvrdia to dokumenty zo súdnych pojednávaní a prepisy vypočúvania, ktoré získal denník New York Times. Podľa nich sa teroristické bunky začali v Európe formovať už na začiatku roku 2014. Napriek tomu však úrady tvrdia, že teroristi, ktorí útočili v Európe, konali úplne izolovane a náhodne, a odmietajú ich silné naviazanie na Daíš.

„Všetko, čo sa objavilo za posledných šesť mesiacov, nie je náhodné,“ cituje New York Times Michaela T. Flynna,  generálplukovníka, ktorý viedol americkú Agentúru obranného spravodajstva v rokoch 2012 až 2014. „Zamýšľali externé útoky, odkedy sa skupina presunula do Sýrie v roku 2012.“

Návrat do Sýrie s návodom

Daíš sa presunul do Sýrie na prelome rokov 2012 a 2013. Vtedy si európske aj americké bezpečnostné služby mysleli, že ide len o obdobu teroristickej organizácie al-Káida, ktorej hlavným cieľom bolo získať rozsiahle územia. Už v tom čase však Daíš robil veľký nábor, najmä medzi Európanmi. 

Prvý dôkaz prišiel v januári 2014, keď grécka polícia zastavila taxík v meste Orestiada neďaleko tureckých hraníc. Viezol sa v ňom 23-ročný Francúz Ibrahim Boudina, ktorý sa vracal zo Sýrie. V jeho batožine našli 1 500 eur a francúzsky dokument s názvom „Ako si vytvoriť bomby v mene Alaha“.

Podľa nahrávok francúzskych vyšetrovateľov ho Gréci pustili ďalej. Boudina bol spolu s ďalšími 22 mužmi na zozname osôb, ktoré radikalizovali ľudí v mešite vo francúzskom meste Cannes. Keď sa francúzski vyšetrovatelia dostali k informácii o zastavení Boudinu na turecko-gréckej hranici, začali odpočúvať jeho príbuzných a priateľov. O niekoľko týždňov neskôr matka Boudinu dostala telefonát zo sýrskeho čísla. Predtým ako zavesila, jej neznámy hlas povedal, že jej syna poslali na misiu. Boudinu polícia zatkla vo februári 2014.

Neďaleko bytu jeho rodiny našli tri plechovky so 600 gramami výbušnín, ktoré použili teroristi počas útokov v Paríži a Bruseli.

Ani nie po dvoch rokoch od jeho zatknutia vyšetrovatelia odhalili, že Boudina sa podľa jedného rozhovoru na Facebooku nachádzal na konci roka 2013 v Sýrii, na mieste bojov, ktoré viedla skupina nazývajúca sa Islamský štát v Iraku a Sýrii.

Podľa Francúzskej spravodajskej agentúry bol Boudina prvým Európanom, ktorý cestoval do Sýrie, pripojil sa k Islamskému štátu a vrátil sa s cieľom spáchať terorizmus. Okrem neho sa do Európy vrátilo 21 bojovníkov, ktorých vycvičil Islamský štát v Sýrii s cieľom masovo zabíjať.

Robia nábor medzi Európanmi

Bojovníci sa vracali v jednotlivých vlnách, buď sami, alebo vo dvojici, každé dva až tri mesiace v rokoch 2014 a na začiatku roka 2015.

Podľa prepisov väčšina teroristov útočiacich v Paríži a v Bruseli boli francúzski alebo belgickí občania, pričom niektorí boli migranti z bývalých francúzskych kolónií ako napríklad Maroko.

Zatkli ich v Taliansku, Španielsku, Belgicku, Francúzsku, Turecku aj Libanone pre plánovanie útokov na karnevaly, policajné stanice aj židovské obchody. Tiež sa pokúšali zaútočiť na cirkevné zbory. Väčšina z ich plánov zlyhala a polícia nedokázala zachytiť ich väzby na vznikajúci Islamský štát.

Podľa amerických aj európskych spravodajských služieb existuje v rámci Daíšu jednotka, ktorá robí nábor, zabezpečuje výcvik a priamo sa zodpovedá lídrovi Islamského štátu Abu Bakr al-Bagdádimu.

🗳️ Ak chcete podporiť našu prácu pred druhým kolom volieb aj nad rámec predplatného, môžete to urobiť aj darom.🗳️

Máte pripomienku alebo ste našli chybu? Prosíme, napíšte na [email protected].

Útoky v Bruseli

Svet

Teraz najčítanejšie