Denník N

O aliančné letáky nebol v Senci veľký záujem

Letáky Aliancie ľudia v Senci veľmi nechceli, našli si ich už v schránkach. Foto N - Matej Dugovič
Letáky Aliancie ľudia v Senci veľmi nechceli, našli si ich už v schránkach. Foto N – Matej Dugovič

Aliancia niekoľko dní pred referendom povolala do ulíc dobrovoľníkov, majú hovoriť o referende a rozdávať letáčiky.

„Podporte v sobotu referendum na ochranu rodiny,“ zastavujem staršiu pani v centre Senca. Do ruky jej núkam leták Aliancie za rodinu, no odmieta.

„Takých mám doma niekoľko,“ mávne rukou a odchádza. Opakuje sa to stále častejšie a zdá sa, že v Senci si Aliancia už ďalšiu kampaň robiť nemusí, schránky sú propagačnými materiálmi preplnené.

Napriek tomu Aliancia niekoľko dní pred referendum zvoláva dobrovoľníkov vo viacerých mestách do ulíc, prihlásiť sa môžu cez email.

V Komárne ma nezoberú, lebo neviem po maďarsky, vyberiem si nakoniec Senec. Inštrukcie sú jasné, rozdávať letáky a vysvetliť ľuďom dôležitosť referenda. Na email ešte dostanem vopred pripravené odpovede na základné otázky, ktoré by sa niekto mohol spýtať.

Ľuďom však do reči veľmi nie je, a tak nedostanem príležitosť povedať im, že „predefinované manželstvo, adopcie homosexuálmi a nútená sexuálna výchova zmenia predstavy spoločnosti o manželstve a rodine k horšiemu“.

Pred akciou sa stretnem so svojím partnerom pri seneckej farnosti. Z pastoračného centra si berieme aliančnú bundu, odznak a stovky letáky, nakoniec ich však rozdáme len desiatky.

Veľkú pozornosť nepútame, niektorým nestojíme ani za pohľad. Partner mi hovorí, že by sme mali oslovovať rodiny, respektíve mamičky s deťmi, no nie je to nutnosť. „Liberáli,“ žartuje po niekoľkých neúspešných pokusoch.

20150205_150512

Neskôr úspešne núkam aliančný papier mladej mamičke, ktorá sa hneď pochváli, že na referendum určite pôjde, od známej zisťuje, či sa aj oni pridajú. Ďalšia ma ignoruje, no zvedavá dcéra si leták vypýta a prinesie jej ho ukázať.

„Prečítame si,“ poďakuje mi pani na parkovisku. Keď odchádzam, počujem jej malého syna kričať, že to roztrhá.

Kaplánovi hovoríme, že sme toho veľa nerozdali, lebo ľudia už letáky majú zo schránok. Dôležité je však podľa neho aj to, že nás ľudia videli, utešuje nás.

Ešte spoločná fotka s partnerom v aliančných bundách, ktorá má ísť na Facebook a lúčime sa.

 

20150205_150458Aliancia je dobre zásobená. Foto N – Matej Dugovič

 

🗳️ Ak chcete podporiť našu prácu pred druhým kolom volieb aj nad rámec predplatného, môžete to urobiť aj darom.🗳️

Máte pripomienku alebo ste našli chybu? Prosíme, napíšte na [email protected].

Slovensko

Teraz najčítanejšie