Denník N

Protesty i prísľub bezpečného prístavu. Návšteva čínskeho prezidenta v Česku bola plná kontrastov

Čínsky prezident Si Ťin-pching a český prezident Miloš Zeman. Foto - TASR
Čínsky prezident Si Ťin-pching a český prezident Miloš Zeman. Foto – TASR

Vrelé privítanie Si Ťin-pchinga je potvrdením zmeny zahraničnopolitickej orientácie Česka. Protestujúci sa nedostali ani k Hradu.

Pocty a privítanie, akého sa dostalo čínskemu prezidentovi Si Ťin-pchingovi v Česku, dlho žiaden štátnik nezažil. Pomedzi tradičný program zložený zo sadenia stromčekov, návštev oficiálnych inštitúcií či podpisovania obchodných dohôd bola podpísaná napríklad i jedna o preklade jeho knihy do češtiny.

Na jeho počesť bol tiež v utorok večer odpálený nad Vltavou ohňostroj. Spolu so slovami prezidenta Miloša Zemana o tom, že si praje, aby sa Česko pre Čínu stalo bezpečným a nerušeným prístavom, je návšteva jednoznačným potvrdením českej priazne k Ríši stredu.

„Je to nový začiatok, pretože medzi Čínou a bývalou vládou Českej republiky boli veľmi zlé vzťahy. (Bývalá vláda ČR) podliehala tlaku Spojených štátov a Európskej únie. Teraz sme znovu nezávislá krajina a formulujeme svoju zahraničnú politiku, ktorá je založená na našich vlastných záujmoch,“ prehlásil v súvislosti s návštevou Miloš Zeman v rozhovore pre čínsku televíziu CCTV.

„Čínsky prezident je štandardne vítaný s najvyššími možnými poctami,“ vysvetľuje sinólog Václav Kopecký z Asociácie pre medzinárodné otázky a odkazuje pritom na návštevy Si Ťin-pchinga v Belgicku alebo vo Veľkej Británii. „Skôr je to netradičné v českom kontexte, pretože taká pompéznosť a ceremonialita nebýva zvykom a nebola natoľko vidieť napríklad počas nedávnej návštevy juhokórejskej prezidentky v Česku,“ dodáva.

Namiesto Hradu park

Presná analýza vplyvov návštevy podľa neho ešte bude vyžadovať čas. Bezprostredne však sinológa prekvapila rozsiahlosť akcií protestujúcich i policajtov, ktoré sa počas návštevy odohrali. 

Najvýraznejší stret sa odohral v utorok popoludní pred Hradčanským námestím. Na priestranstve priamo pred vstupom do Pražského hradu bola ohlásená a povolená tichá demonštrácia na podporu nezávislosti Tibetu a Taiwanu.

Demonštranti sa však na samotné námestie nedostali – vo vstupe im polícia z bezpečnostných dôvodov zabránila. Niekoľko stoviek protestujúcich sa nakoniec presunulo do neďalekého parku. Spoluorganizátor demonštrácie a politik Martin Bursík už pre Českú televíziu prehlásil, že hodlá podať žalobu.

V priebehu celej návštevy dochádzalo medzi demonštrujúcimi za i proti návšteve Si Ťin-pchinga k snahe vzájomne si prekryť transparenty s Václavom Havlom a dalajlámom čínskymi vlajkami alebo nahradiť čínske vlajky na stĺpoch tibetskými. Viaceré české médiá pritom naznačujú, že demonštrácie na podporu prezidenta organizujú priamo čínske orgány.

Čo sa už prekryť nedalo, boli obrovské svetelné nápisy Pravda a láska alebo Free Tibet, ktoré sa v noci z utorka na stredu objavili na stenách Pražského hradu. Polícii sa autorov projekcie napriek nočnému pátraniu zadržať nepodarilo.

Bez debaty

V čase, keď sa Si Ťin-pching v utorok o tretej chystal do Lichtenštajnského paláca na stretnutie s predsedom Senátu, sa na druhom brehu Vltavy odohrávalo úplne iné stretnutie. V Lucerne tu niekoľko neziskových organizácií ako Amnesty Internetional alebo Post Bellum založilo pod vedením Fora 2000 Informačné centrum pre demokraciu a ľudské práva v Číne.

Centrum plánuje organizovať diskusie či premietania so zameraním napríklad na vnútropolitickú situáciu v Číne a jej dodržiavanie ľudských práv, zatiaľ v priestoroch zakladajúcich organizácií. Dátum založenia počas návštevy čínskeho prezidenta v Česku bol zvolený zámerne.

„Taká rozsiahla zmena zahraničnopolitického kurzu krajiny, aká sa u nás v tejto chvíli pod taktovkou prezidenta deje, by sa nemala diať bez dôkladnej verejnej diskusie. K tej nedošlo, politická reprezentácia sa nás, naopak, snaží postaviť pred hotovú vec,“ vysvetľuje pre Denník N výkonný riaditeľ Fora 2000 Jakub Klepal.

Inštitút by podľa neho mal byť priestorom pre to, aby verejnosť mohla získať viac informácií a vzniklo miesto na debatu o meniacej sa zahraničnopolitickej orientácii Česka. „Sme si vedomí dôležitosti Číny ako obchodného partnera, o to citlivejšie by sme však mali vnímať informácie o tristnom stave občianskej spoločnosti a útlaku slobody slova v tejto krajine,“ hovorí Klepal.

Podľa Václava Kopeckého gestám, ako je založenie inštitútu, čínska strana venuje pozornosť. „Ich činnosť a výstupy rozhodne sleduje, a to pravdepodobne veľmi pozorne,“ hovorí. „Čínska ambasáda je všeobecne veľmi dobre informovaná o tom, čo sa v Česku deje.“

🗳️ Ak chcete podporiť našu prácu pred druhým kolom volieb aj nad rámec predplatného, môžete to urobiť aj darom.🗳️

Máte pripomienku alebo ste našli chybu? Prosíme, napíšte na [email protected].

Svet

Teraz najčítanejšie