Denník N

Kakaovník Igor Adamec má radšej dabing ako titulky, nastupuje na ministerstvo kultúry

Foto - TASR
Foto – TASR

Aktualizované 13:38 – Nový štátny tajomník sa preslávil sa v detskej relácii Kakao, neskôr zabával dospelých v Mafstory. Roky bol aktívny v miestnej politike za SDKÚ, potom prestúpil do Siete.

Kakaovník Igor Adamec zo slávnej detskej relácie z deväťdesiatych rokov bude štátnym tajomníkom na ministerstve kultúry. 51-ročný herec známy aj vďaka úlohe účtovníka z televízneho seriálu Mafstory, kandidoval do parlamentu za Sieť z 44. miesta, no na vstup do parlamentu 1315 preferenčných hlasov nestačilo. Adamec je zároveň poslancom v bratislavskom Ružinove, predtým bol dlhé roky v SDKÚ.

Adamec: Dabingový priemysel je veľký, treba ho zachovať

Ministerstvo kultúry má široký záber, od divadiel, galérií, hudby, digitalizácie zbierok, starostlivosti o pamiatky až po náboženské sekty. Adamec zatiaľ nevie, ktorej oblasti sa bude venovať, no mohlo by to byť divadlo, pamiatky, médiá alebo hudba.

Je to nátlak, no zároveň prospešný, myslí si Adamec o aktuálnej novinke –  kvótach na slovenskú hudbu v rádiách. Platné budú od 1. apríla. “Boli časy, keď sa tej hudby hralo veľmi málo a trpeli naši interpreti. Zrejme je povinnosťou ministerstva kultúry, aby stimulovalo našich tvorcov.”

Nemenil by ani povinný dabing zahraničných filmov a seriálov, hoci v mnohých krajinách nechávajú pre vyššiu kvalitu či vzdelávanie pôvodné znenie v angličtine. “U nás ľudia nie sú zvyknutí na titulky. Dabingový priemysel je u nás veľký a je dobré dabing zachovať,” hovorí Adamec.

V rozhovore pre Ružinovské echo povedal, že ho oslovil priamo šéf Siete Radoslav Procházka, aby v komunálnych voľbách viedol jeho poslancov. Darilo sa mu lepšie ako Procházkovej strane v parlamentných voľbách – Sieť mala v Ružinove osem kandidátov a uspeli siedmi.

Nový štátny tajomník riadi lokálnu televíziu

Pred tromi rokmi Adamec dostal spolu s manželkou licenciu na celoštátnu televíziu Madam TV, no po odchode investora ju nespustili.

Herec riadi už od roku 2011 lokálnu TV Ružinov, kde je zároveň konateľom s Tomášom Alscherom zo Smeru. Väčšinu nákladov televízie spolu s miestnymi novinami financuje radnica, ročne je to 360-tisíc eur. Televízia je po nástupe Adamca pravidelne v strate napriek vysokej dotácii.

Nový štátny tajomník tvrdí, že výšku dotácie zdedil a bez týchto peňazí by televízia nemohla vysielať alebo by musela obmedziť program. “Sama nezarába, zisky z reklám sú mizivé, to je na kávu. Na nič iné ako na program sa nemíňa.”

Aktivista Miroslav Dragun na blogu vlani upozornil, že televízia uzavrela zmluvu na 12-tisíc eur so spoločnosťou B.L.M. s konateľom Marekom Bíleným, ktorý je zároveň Alscherov podriadený v Národnom onkologickom ústave.

Adamec vraví, že s firmou po zverejnení blogu nespolupracovali. “Reláciu teraz vyrábame v štúdiu, predtým sme chceli z divadla, ale nemali sme na to kapacity.”

🗳️ Ak chcete podporiť našu prácu pred druhým kolom volieb aj nad rámec predplatného, môžete to urobiť aj darom.🗳️

Máte pripomienku alebo ste našli chybu? Prosíme, napíšte na [email protected].

Voľby 2016

Slovensko

Teraz najčítanejšie