Denník N

Kritizovaná šéfka kontrolórov Pažinková rezignovala

Archívna fotografia. Zľava: šéfka úradu Monika Pažinková, Richard Raši (primátor Košíc a bývalý minister zdravotníctva), premiér Robert Fico a Pavol Paška, bývalý predseda parlamentu, ktorý odstúpil pre kauzu CT v piešťanskej nemocnici. Zdroj – TASR
Archívna fotografia. Zľava: šéfka úradu Monika Pažinková, Richard Raši (primátor Košíc a bývalý minister zdravotníctva), premiér Robert Fico a Pavol Paška, bývalý predseda parlamentu, ktorý odstúpil pre kauzu CT v piešťanskej nemocnici. Zdroj – TASR

Po nástupe nového ministra zdravotníctva Tomáša Druckera končí vo vysokej funkcii prvý úradník.

Monika Pažinková, ktorá viedla Úrad pre dohľad nad zdravotnou starostlivosťou (ÚDZS) od júla 2012, vo funkcii o mesiac skončí.

Na čelo úradu, ktorý má napríklad kontrolovať nemocnice a lekárov, preverovať poskytnutú zdravotnú starostlivosť aj hospodárenie nemocníc, ju vymenovala prvá ministerka zdravotníctva bývalej vlády Roberta Fica Zuzana Zvolenská.

Kto ju nahradí, minister nepovedal

„Dneškom podala predsedníčka ÚDZS rezignáciu vláde, to znamená, že jej funkcia zaniká 30. aprílom v zmysle zákona. V priebehu nasledujúcich týždňov predstavím návrh kandidáta na predsedu úradu,“ povedal po rokovaní vlády minister zdravotníctva Tomáš Drucker (nominant Smeru), no nepovedal, aký kandidát by to mal byť.

„Vzájomne sme sa zhodli na tom, že toto je najlepší spôsob,“ dodal o odchode šéfky úradu Drucker.

Pažinkovú v úrade kritizovali často. Ako svoju pravú ruku prijala Martina Senčáka, ktorého predtým prepustili z ministerstva zdravotníctva.

Na ministerstve prišiel o prácu pre zmluvy na jedlo v nemocniciach uzatvorené na niekoľko rokov za desiatky miliónov eur. Nemocnice pri týchto zmluvách porušili zákon, nedali o nich vedieť vláde.

Minister Drucker nepovedal, či v úrade skončí aj Senčák. Osobne s ním zatiaľ nehovoril.

Podnikala v zdravotníctve

Pažinková mala aj skontrolovať zmluvy medzi Všeobecnou zdravotnou poisťovňou a firmami Anny Sučkovej, ktorá je tetou bývalého šéfa poisťovne Marcela Foraia. Pažinkovej a Sučkovej rodiny pritom spolu podnikali.

S Foraiom Pažinková ešte v roku 2011 podpisovala zmluvu. Forai bol vtedy riaditeľ krajskej pobočky zdravotnej poisťovne a Pažinková vtedy zastupovala firmu wesper, ktorá poskytuje CT vyšetrenia a magnetickú rezonanciu. Wesper sídli v Košiciach. Pažinková vo firme pôsobila predtým, ako prišla na úrad.

V dozornej rade firmy wesper sedel do januára tohto roku Peter Pažinka. Podľa Košického Korzára je to Pažinkovej manžel. Dnes spoločnosť vlastní Penta, ktorá ju zaradila do siete polikliník ProCare. Pažinkovej rodina bola v jednej firme aj so Sučkovej synom.

Úrad pre dohľad mal ako konzultantku aj bývalú prednostku novorodeneckej kliniky vo Fakultnej nemocnici v Nitre Alenu Ďurišovú, ktorá bielila informácie v karte novorodenca vo Fakultnej nemocnici v Nitre.

🗳️ Ak chcete podporiť našu prácu pred druhým kolom volieb aj nad rámec predplatného, môžete to urobiť aj darom.🗳️

Máte pripomienku alebo ste našli chybu? Prosíme, napíšte na [email protected].

Zdravotníctvo

Slovensko

Teraz najčítanejšie