Denník N

Otec, ktorý zabudol dcéru v aute: Cítim obrovskú vinu

Ilustračné foto N - Tomáš Benedikovič
Ilustračné foto N – Tomáš Benedikovič

Budem čeliť celej tejto zlobe, ale žiadny súd mi neudelí tvrdší trest, ako mám, píše Jozef Kurák, otec dvojročnej Kristíny, ktorá zomrela v aute.

Nitriansky prokurátor podal minulý týždeň obžalobu na Jozefa Kuráka, ktorý vlani v lete zabudol dvojročnú dcéru v aute a ona v horúcom dni zomrela na prehriatie organizmu.

Otec k tomu dnes napísal vyhlásenie: „Niektoré médiá uverejnili správu, že necítim vinu. Nie je to pravda. Cítim obrovskú vinu. To, o čo som ani nežiadal a čo som odmietol, bola dohoda. Pretože moja vina je iná, ako mi ju prisudzuje prokurátor. Prijímam úplnú zodpovednosť za túto hroznú tragédiu. Pôjdem pred súd a budem čeliť celej tejto zlobe. Aj keď žiaden súd mi nemôže udeliť tvrdší trest, aký mám.“

Otec dieťaťa vlani v júli viezol dcérku do jaslí, po ceste však zaparkoval pri firme, v ktorej pracoval. Kým si uvedomil, čo sa stalo a vrátil sa k autu, bolo už pre dcérku neskoro.

Prokuratúra zverejnila, že otec nepristúpil na dohodu o vine a treste, a preto bude súd. Obžalovali ho z usmrtenia a obhajuje ho poslanec Daniel Lipšic. Na svojom Facebooku vysvetľuje, že obhajobu prijal z dvoch dôvodov.

„Otec malej Kristínky už znáša najťažší trest – do konca svojho života bude niesť morálnu vinu za smrť svojej dvojročnej dcéry. Aký účel ma plniť trest, ktorý mu môže byť v trestnom konaní uložený?“ pýta sa Lipšic.

Jozefa Kuráka podľa neho nie je potrebné izolovať od spoločnosti, prevychovať ho a trest, ktorý dostane, nebude mať žiadny odstrašujúci účinok. „Predstava, že samotná hrozba usmrtenia vlastného dieťaťa nie je dosť odstrašujúca, ale pár rokov odňatia slobody alebo peňažný trest bude mať generálno-preventívny účinok na ostatných, je absurdná.“

Druhým dôvodom podľa Lipšica bolo to, že si uvedomil, že sa to mohlo stať aj jemu. „Najprv som si myslel, že mne by sa to stať nikdy nemohlo. Zabudnúť peňaženku, laptop alebo kľúče – jasné, ale vlastné dieťa nikdy. Potom som si prečítal niekoľko článkov o syndróme zabudnutého bábätka a zistil som, že takáto tragédia sa môže stať každému z nás.“

Súd zatiaľ termín pojednávania nevytýčil.

Máte pripomienku alebo ste našli chybu? Prosíme, napíšte na [email protected].

Slovensko

Teraz najčítanejšie