Denník N

Ako má žiť správna žena v Islamskom štáte? Z domu môže odísť len v troch prípadoch

Bojovníčky z brigády al-Khansaa. FOTO - SYRIADEEPLY.ORG
Bojovníčky z brigády al-Khansaa. FOTO – SYRIADEEPLY.ORG

Bojovníčky islamistov vydali manifest s pravidlami pre ženy v Islamskom štáte. Z domu môžu odísť len v špeciálnych prípadoch.

Žena v Islamskom štáte sa môže vydávať už od deviatich rokov. Tie „čisté“ to stihnú do 16. alebo 17. rokov a nájdu si muža do dvadsiatky.

Aspoň tak by to malo byť podľa manifestu, ktorý sa na internete objavil v januári. Opisuje pravidlá pre ženy v tomto radikálnom štáte, ktorý momentálne ovláda územia Iraku a Sýrie. Ide o prvý podobný známy manifest a do angličtiny ho preložila britská organizácia Nadácia Quilliam, ktorá sa zaoberá štúdiom terorizmu.

V dokumente sa mimo iného píše, že správna žena v Islamskom štáte zostáva doma a odísť môže len v troch špecifických prípadoch:

  • ak ide študovať teológiu
  • ak ide robiť doktorku alebo učiteľku
  • a ak sa rozhodne, že musí bojovať v džíháde. Ako sa píše v správe, to bol prípad „žien v Iraku a Čečensku, čo je veľmi smutné“.

Skryté a zahalené

Dokument uvádza, že úlohou žien je byť doma, starať sa o domácnosť a rodiť deti. „Je vždy preferované, ak ženy zostanú skryté a zahalené, aby udržiavali spoločnosť spoza šatky,“ píše sa v manifeste. Módne obchody a salóny krásy manifest označuje sa dielo diabla.

Správna žena v Islamskom štáte sa tiež musí vzdelávať. Manifest ukazuje štruktúru takejto výučby. Od siedmich do deviatich rokov sa dievčatá učia náboženstvo, koránsku arabčinu a vedu. Od 10 do 12 rokov by mali študovať islamské zákony v otázkach svadby a rozvodu, popri tom sa učiť variť a štrikovať.

Dievčatá od 13 do 15 rokov sa učia ako vychovávať deti. Vyzerá to, že v tomto veku sa vzdelávanie žien končí.

„Áno, hovoríme: zostaňte vo svojich domovoch. Ale to neznamená, že podporujeme negramotnosť, zaostalosť a ignoranciu,“ píše sa podľa Guardianu v do angličtiny preloženom dokumente.

Podľa Nadácie Quilliam je tento dokument v prvom rade „propagandou“ a idealizuje život žien v Islamskom štáte. Nespomína bitky, zneužívania či nútené svadby, ktorým mnohé ženy musia čeliť.

Autorom manifestu je ženská bojová brigáda al-Khansaa, ktorú vytvoril Islamský štát. To, že skutočne ide o nahliadnutia do života žien v Islamskom štáte, naznačujú štúdiové prípady života žien v irackom Mosúle a sýrskej Rakke. Obe mestá ovládajú islamisti.

Boj nie je pre ženy

V radoch islamistov bojuje podľa posledných údajov organizácie Medzinárodného centra pre štúdium radikalizácie a politického násilia 20-tisíc zahraničných bojovníkov, čo je viac ako vo vojne v Afganistane v 80-tych rokoch.

Tisícky ľudí prichádzajú zo západných krajín. Medzi nimi sú aj stovky žien a mladých dievčat, často zlákané vidinou boja za takéto radikálne videnie islamu.

Tento manifest však hovorí, že úlohou ženy v Islamskom štáte nie je boj, ale starostlivosť o rodinu. Preto si Nadácia Quilliam myslí, že text nebol určený pre západné ženy, ale skôr pre Saudky.

„Dobrodružstvo a vzrušenie, témy, ktoré sa najčastejšie používajú na rekrútovanie západných žien a mladých dievčat pre Islamský štát, sú určené pre mužov,“ dodáva nadácia podľa Reuters.

🗳️ Ak chcete podporiť našu prácu pred druhým kolom volieb aj nad rámec predplatného, môžete to urobiť aj darom.🗳️

Máte pripomienku alebo ste našli chybu? Prosíme, napíšte na [email protected].

Svet

Teraz najčítanejšie