Denník N

Kotlebov poslanec roky neplatí dodávateľom ani štátu, exekútor mu predáva dom

Ondrej Binder na svojom webe. Foto – ondrejbinder.sk
Ondrej Binder na svojom webe. Foto – ondrejbinder.sk

Stolár Ondrej Binder neplatil štátu ani dodávateľom desaťtisíce eur. Splatí ich zrejme až po tom, ako mu exekútori siahnu na plat poslanca. O dlhoch najskôr klamal.

Strana Mariana Kotlebu chodí po Slovensku a už aj po parlamente s heslami, že krajinu zbaví zlodejov a parazitov. Jej nový poslanec Ondrej Binder, stolár zo Svätého Antona, pritom roky neplatí svojim dodávateľom ani štátnej Sociálnej poisťovni a zdravotnej poisťovni.

Parlamentu sa už ozvalo viacero exekútorov, aby časť platu neposielali poslancovi, ale aby šli tým, ktorým roky odmietal platiť.

Len v internetovom zozname dlžníkov Sociálnej poisťovne je pri Binderovi suma vyše 10-tisíc eur, zdravotnej poisťovni Union dlhuje takmer 4700 eur. Momentálne exekútori predávajú jeho rodinný dom. Exekúcií je oveľa viac.

O dlhoch klamal, nezaplatené pokuty „z recesie“

„Áno, je to pravda,“ priznáva približne 15-tisícový dlh poslanec. O zvyšných dlhoch mlčí.

„Zamestnancom platím a dodávateľom som už vyrovnal všetko,“ zdôraznil pri otázke, či voči dodávateľským firmám má ešte nejaké dlžoby.

Binder potom priznal ešte niekoľko menších exekúcií za nezaplatené pokuty, vraj „viac-menej z recesie“.

Poslancov list vlastníctva k rodinnému domu však ukazuje niečo úplne iné. Viac ako desať exekúcií a záložné práva od viacerých firiem.

Napríklad živnostník Jozef Píš, ktorý má v Banskej Štiavnici kozubový ateliér, hovorí, že mu Binder dlhuje vyše desaťtisíc eur, a to nepripočítal úroky za približne päť rokov. Vymáhanie dlhu dal právnikovi a ten exekútorovi. Jozef Píš verí, že teraz, keď sa stal Binder poslancom, sa to urýchli.

Aj majitelia ďalších väčších firiem potvrdili dlhy a exekúcie. „Ani náhodou nám nezaplatil. Za stavebný materiál nám dlhuje už vyše päť rokov,“ vraví Emil Hanus, majiteľ spoločnosti Aquakor, ktorá dodáva izolácie aj stavebné práce.

S Binderom sme tak hovorili druhý raz o dlžobách, teraz už s dôkazmi z listu vlastníctva a svedectvami veriteľov.
„Binder s.r.o. je čistá, ale v bývalej Stavebno-stolárskej firme Binder nemám splatené všetky dlhy, to áno,“ priznal na druhý pokus. „Niektoré som uhradil na 50, niektoré na 70 percent. Najprv splácam tým, ktorí ma nedali na exekúciu, a tí, ktorí ma dali, musia počkať,“ tvrdí poslanec.

Na otázku, prečo nepriznal dlhy hneď, povedal, že sme sa asi nerozumeli.

Video: Poslanec Krupa sa vraj cíti v ohrození, zbraň majú viacerí
autorka: Martina Pažitková

Ako sa to začalo? Vraj za to môže niekto iný

Binder tvrdí, že sa dostal do problémov pred približne desiatimi rokmi, keď mu veľká firma, ktorú nemenoval, nezaplatila údajne 200-tisíc eur. Dôkaz nemá žiadny. Faktúru stornoval, aby nemusel platiť DPH, a teda sa s firmou ani nesúdil.

Sociálna a zdravotná poisťovňa aj firmy vymáhajú dlhy cez exekútorov. Binderovi momentálne predávajú rodinný dom vo Svätom Antone oproti kostolu. V apríli by malo byť ďalšie kolo dražby.

Poslanec hovorí, že takmer dvadsaťročný dom má hodnotu okolo 130-tisíc eur, nedokázali ho však predať za stotisíc eur. Teraz to skúšajú za 45-tisíc. Ak sa to podarí, chce vraj vyrovnať všetky dlhy.

Na peniaze pre asistenta a na kanceláriu mu nesiahnu

Exekútori už oslovili aj Binderovho nového zamestnávateľa – Národnú radu Slovenskej republiky. Ak nepredajú dom, budú poslancovi dlh strhávať z platu.

„Oslovila ma pani z kancelárie parlamentu, že sa ozvali exekútori. Povedala, že toto ešte nemala. Život je taký, ide ďalej a budem to splácať,“ vraví Binder a sám seba označuje za kandidáta trpiacej menšiny. „Včera som bol stolár, dnes som poslanec, je nádej,“ povedal.

Žiadosti od viacerých exekútorov potvrdili aj v parlamente, pre ochranu osobných údajov nechceli povedať detaily.

Binder má ako mimobratislavský poslanec plat 3576 eur. K tomu dostane na asistentov a na prenájom kancelárií ďalších 2077 eur.

Dlhy voči štátu, Sociálnej a zdravotnej poisťovni patria medzi prednostne uspokojované pohľadávky, majú prednosť napríklad pred dodávateľmi materiálu.

V prípade exekúcie zrážkami zo mzdy zostáva dlžníkovi najmenej životné minimum, takmer dvesto eur. Exekútor nesmie siahnuť ani na peniaze vyživovaných osôb, manželky a detí.

V poslancovom prípade sa exekúcia netýka odmien asistentov, pretože s nimi uzatvára zmluvu priamo parlament, ani peňazí, ktoré dostane na kanceláriu.

Binderovi by mohli mesačne strhnúť okolo dvetisíc eur. Poslanec hovorí o 30-percentných zrážkach, čo by bolo približne tisíc eur.

Kotlebov klub plný problémov

Binder sa zaradil medzi viacerých problémových poslancov ĽSNS. Okrem samotného predsedu Mariana Kotlebu a v zásade celej jeho strany známej šírením rasistických rečí a fašizmu majú po vstupe do parlamentu viacerí problémy so zákonom.

Milan Mazurek bol v skupine útočiacej na moslimskú rodinu, Peter Krupa prišiel do parlamentu s pištoľou a zrejme aj pre jeho staršie rasistické vyjadrenia na Facebooku mu polícia pred Veľkou nocou zhabala šesť zbraní. Mazurek nastúpil ako náhradník za Andreja Medveckého, ktorého súdia za tvrdý rasistický útok na Dominikánca.

Video: Kotlebov poslanec prišiel do parlamentu s pištoľou
autor: Miro Kern

Ondrej Binder je 45-ročný stolár zo Svätého Antona. Pôvodne bol členom KDH. V roku 2013 kandidoval neúspešne ako nezávislý na banskobystrického župana, pretože nesúhlasil s podporou strany pre Vladimíra Maňku a z KDH vystúpil.

Svojej kandidatúre pripisuje veľký význam. „Jeho protestná kandidatúra získala podporu 4022 hlasov a výrazne zamiešala prvým kolom volieb na predsedu BBSK, v ktorých Vladimír Maňka nevyhral,“ píše vo svojom životopise. V župných voľbách napokon vyhral Marian Kotleba.

Neskôr sa Binder objavoval na akciách Mariana Kotlebu a potom sa z jeho kandidátky dostal do parlamentu. Vlastní stavebno-stolársku firmu Binder s.r.o. a od OZ Ranč – Nádej si prenajíma reštauráciu.

Na svojom webe sa chváli, že posledných 25 rokov „významným spôsobom (finančne, materiálne, morálne a pod.) podporuje množstvo verejných, kultúrnych a športových aktivít v obci Svätý Anton“.

🗳️ Ak chcete podporiť našu prácu pred druhým kolom volieb aj nad rámec predplatného, môžete to urobiť aj darom.🗳️

Máte pripomienku alebo ste našli chybu? Prosíme, napíšte na [email protected].

Marian Kotleba

Slovensko

Teraz najčítanejšie