Denník N

Jordánsky kráľ chce bojovať ako v Eastwoodovom filme

Jordánsky kráľ Abdalláh. FOTO - FACEBOOK
Jordánsky kráľ Abdalláh. FOTO – FACEBOOK

Kráľovský dvor robí z boja proti Islamskému štátu obrovskú udalosť. Monarcha si potrebuje posilniť svoju pozíciu v regióne.

Jordánsky kráľ Abdalláh bol na stretnutí s americkými predstaviteľmi, keď sa objavila správa, že jeho poddaného, pilota Muáza Kasásbu brutálne popravil Islamský štát.

Správa ho mimoriadne nahnevala. Podľa amerických médií sa vyhrážal, že proti islamistom pôjde ako hrdina drsného westernu Clinta Eastwooda Nezmieriteľní.

,,Jediný problém, ktorý s tým budeme mať, je len nedostatok paliva a guliek,“ citoval Christian Science Monitor výrok kráľa na stretnutí s americkými kongresmanmi.

Pár hodín potom kráľ dokázal, že to myslí vážne. Vo štvrtok jordánski piloti podnikli nálety na ciele Islamského štátu v Sýrii. Viaceré agentúry spomínali, že hlavným terčom bolo mesto Rakká, považované za hlavné mesto Islamského štátu. Jordánci vraj plánujú aj útoky v Iraku. Ammán ráno tvrdil, že zabili 35 bojovníkov Islamského štátu.

F-16 a kráľ

Jordánsky kráľovský dvor spolu s oznamom o akciách proti Islamskému štátu publikoval staršie fotografie 52-ročného kráľa v ,,maskáčoch“ a na vojenskom cvičení jordánskej armády.

Kráľ bol na jednej z nich naštylizovaný ako hrdina amerického akčného filmu. Keď bol Abdalláh kondolovať rodine zavraždeného pilota, akoby ,,náhodou“ nad jeho dedinou preleteli jordánske bojové lietadlá F-16.

Kráľovský dvor robí z boja proti Islamskému štátu obrovskú udalosť. Využíva pobúrenie, ktoré si poprava upálením zaživa vyslúžila po celom arabskom svete. Monarcha si potrebuje posilniť svoju pozíciu v regióne, dokázať aj islamistom v Jordánsku, že vie byť surový a rozhodný ako pištoľník na divokom západe.

Syn kráľa Husajna a britskej matky vyštudoval na prestížnej vojenskej akadémii Sandhurst vo Veľkej Británii a svoju vojenskú kariéru si vždy vysoko cenil. Brutálna vražda jeho ,,druha v zbrani“ sa ho zrejme dotkla aj osobne.

Kráľom nemal byť

S Abdalláhom ako kráľom sa pritom veľmi nerátalo. Jeho otec vymenoval za korunného princa najprv svojho brata, Abdalláhovho strýka. Rozhodnutie zmenil až na smrteľnej posteli v januári 1999. Abdalláh sa stal kráľom o desať dní neskôr.

Veľký fanúšik science-fiction a hlavne série Star Trek sa považoval pre svoj vek, západné vzdelanie, relatívne otvorené názory, volanie po ekonomických reformách a dialógu medzi náboženstvami za nádejného lídra arabského sveta.

Svoje vízie však nevedel premeniť a jeho slová o reformách, vrátane politických, sa skôr nenaplnili.

Po Arabskej jari, ktorá mala potenciál ohroziť jeho postavenie, sa stal ešte rigidnejším a menej ochotným na dialóg. Jeho vláda výrazne obmedzila už aj predtým povážlivú slobodu médií, stíhala demonštrantov na špeciálnych súdoch bez možnosti odvolania a pustila sa aj do nepohodlných webových stránok.

Boj proti Islamskému štátu má teraz z kráľa urobiť silného muža. Je celkom možné, že tak ako mnohí regionálni vládcovia, aj on verí len v použitie hrubej sily.

Jeho otec na sklonku svojho života vystupoval ako umiernený vládca a dosiahol aj mier s Izraelom, ale jeho vláda bola poznačená brutalitou a nemilosrdným prenasledovaním nepriateľov. Len to mu z jeho pohľadu umožnilo udržať kráľovský rod pri moci.

Ako to bolo vo westerne

Nie je vylúčené, že tomu verí aj súčasný kráľ. Analytici upozorňujú, že malé, už aj tak ekonomicky a sociálne oslabené Jordánsko na Islamský štát samo nebude stačiť. A je otázne, či sa napríklad jeho spojenec vo Washingtone bude chcieť dať dotlačiť do takej vojny, ktorá by pripomínala Eastwoodov western.

,,Každého, kto na mňa vystrelí, zabijem. A nezabijem len jeho, ale aj jeho ženu a jeho priateľov, a jeho prekliaty dom podpálim,“ hovorí jeden z hrdinov westernu, ktorý kráľ uvádza ako svoju inšpiráciu.

Máte pripomienku alebo ste našli chybu? Prosíme, napíšte na [email protected].

Svet

Teraz najčítanejšie