Denník N

Prahu obsadila čínska návšteva, Slováci získali kapitál

Rozhodujúce investície, ktoré v stredu slávnostne štartovali z Pražského hradu, kontrolujú slovenskí podnikatelia.

Detaily okolo podpisu tridsiatich zmlúv, ktorým v stredu pridali dekórum čínsky a český prezident, sú pre Slovensko zaujímavé minimálne tak veľmi ako pre Česko. Z 3,5 miliardy eur investícií čínskeho CEFC, ktoré by mali oficiálne prebehnúť ešte tento rok, sa totiž 85 percent týka biznisov dvoch slovenských skupín – J&T Finance Group a Železiarní Podbrezová Vladimíra Sotáka.

V prípade vstupu Číňanov do bankovej časti J&T ide navyše z rozhodujúcej časti o piatu najväčšiu slovenskú banku – Poštovú banku. Súčasťou skupiny sú aj česká, slovenská a ruská J&T Banka a jedna malá banka v Chorvátsku, tie sú však svojou veľkosťou málo dôležité.

Ak by sme brali vážne čísla z oficiálnych memoránd, tak Číňania ohodnotili J&T Finance Group na približne dve miliardy eur a približne rovnakou sumou chcú aj reálne pomôcť kapacite tejto bankovej skupiny. V praxi to znamená, že J&T sa vrátia náklady, ktoré mali so záchranou Poštovej banky po jej prebratí od bývalých majiteľov a hasení investícií napríklad do gréckych dlhopisov či slovenských zariadení na chov a preteky koní. Pravdepodobnosť, že sa Poštová banka pri nečakanom výkyve trhu položí a štát bude musieť sanovať jej klientov, je už v súčasnosti zanedbateľná a vstup čínskeho kapitálu do slovenskej banky na súčasnom stave preto veľa nezmení.

Ani riziká plynúce z nie dokonalej transparentnosti čínskej skupiny CEFC v relatívne veľkej slovenskej banke by nás nemali významne stresovať. Číňania sem pravdepodobne nenasadia vlastných manažérov, čiže diskusie o zmene podnikovej kultúry sú v tomto prípade bezpredmetné. No čo je najpodstatnejšie, operácia vôbec nemusí prebehnúť – posledné slovo bude mať Európska centrálna banka.

A ak sa jej bude zdať, že naozaj existuje napojenie CEFC na špičky čínskej armády alebo iné bezpečnostné riziko, jednoducho vstup nepovolí. Respektíve naopak: ak ECB určí pravidlá, za ktorých môžu Číňania vôjsť do slovenského bankového sektora, mali by sme byť pokojní. Nikto nevie predpovedať budúcnosť a všeobecná odpoveď na otázku, či sú čínske investície skôr prínos ako riziko, neexistuje. No určite je vždy lepšie sa pri takýchto rozhodnutiach spoliehať na kapacity ECB ako na slovenské či české úrady.

Významne opatrní by sme mali byť, ak by sa Číňania mali cez väzby na J&T dostať do slovenskej energetiky. Zatiaľ je, našťastie, takáto možnosť veľmi malá, hoci Patrik Tkáč a skupina J&T vlastnia viac ako polovicu akcií EPH, čo je už v súčasnosti so štátom najväčší vlastník energetických firiem na Slovensku. EPH, firma vedená ďalším akcionárom Danielom Křetínským, spoluvlastní a riadi Eustream, SPP – distribúciu a Stredoslovenskú energetiku a je na ceste stať sa rozhodujúcim vlastníkom Slovenských elektrární.

Křetínský však už niekoľko mesiacov opakuje, že EPH síce hľadá nových investorov, no tí by mali patriť k tradičným hráčom v západných energetických firmách. Okrem toho má Křetínský predkupné právo aj na podiely skupiny J&T v EPH a aktuálny v Prahe dohodnutý obchod s Číňanmi sa priamo dotýka len J&T Finance Group, nie celého J&T.

Kým vstup Číňanov do slovenskej banky je pomerne zrozumiteľný, veľkosť pripravovanej investície CEFC a Vladimíra Sotáka prekvapuje. Železiarne Podbrezová predávajú Číňanom svoju strojársku firmu ŽĎAS zo Žďáru nad Sázavou za 72 miliónov eur, čo ešte nie je nijako nezvyčajná operácia. Podľa podpísaného memoranda by však Číňania mali nakúpiť spolu so Sotákom v Česku aj ďalšie firmy až za 1,1 miliardy eur.

To už je suma, ktorá by na rozdiel od kúpy lokálneho futbalového klubu alebo lokálneho pivovaru mohla zmeniť pomery v českom priemysle. Tu zo Slovenska k tomu ešte z vlastnej skúsenosti musíme dobromyseľne upozorniť, že v mnohých českých firmách môže byť napokon väčším kultúrnym šokom stretnutie s postupmi a názormi Vladimíra Sotáka ako čínskych biznismenov.

Zrátané: Praha zažila ponižujúci kolorit návštevy čínskeho prezidenta, ktorý však otvoril dvere čínskym investíciám (to nie je fráza, deje sa to takto všade, kde prichádzajú). Väčšina týchto investícií však napokon skončí v slovenskej finančnej skupine J&T Finance Group a pomôže tak napokon najviac stabilite slovenského bankového trhu. Okrem toho pražské ceremónie výhľadovo otvoria cestu Volkswagenu a Škode k novým fabrikám v Číne, čo môže za určitých okolností zamestnanosti v Česku aj poškodiť.

A druhá najväčšia operácia, ktorá sa má uskutočniť ešte tento rok, vyzerá pomerne tajomne a nie je úplne jasné, ako by mala Česku pomôcť. Číňania chcú totiž zjavne nakupovať už fungujúce firmy, a to v spojení so slovenským podnikateľom zo – slušne povedané – starej školy. Zvyšok z tridsiatky dohôd podpísaných na Pražskom hrade je oproti týmto trom zanedbateľný. Nečudujme sa teda českým občanom, ktorí berú prínos čínskej návštevy rezervovane. Lebo ani pragmaticky vzaté to z ich pohľadu nie je veľká výhra.

🗳️ Ak chcete podporiť našu prácu pred druhým kolom volieb aj nad rámec predplatného, môžete to urobiť aj darom.🗳️

Máte pripomienku alebo ste našli chybu? Prosíme, napíšte na [email protected].

Komentáre

Teraz najčítanejšie