Denník N

Nie sme pripravení na hybridnú vojnu s Ruskom

Už viac ako rok čelí Západ spojenej hrozbe z Ruska, ale doteraz nebol schopný poskytnúť spoločnú odpoveď

Západné bezpečnostné myslenie je rozdelené do priehradok. Vojenské hrozby si vyžadujú vojenskú odpoveď, kriminálnici sú vecou polície a špiónov by mali chytať lovci špiónov. Diplomati majú na starosti diplomaciu a niekomu z oddelenia informačných technológií – hádam – robí starosť bezpečnosť vášho pracovného počítača. Napríklad pred propagandistickými útokmi? Takéto veci sa predsa už nedejú. Máme slobodu tlače a trh slobodných médií. Čo zlé by sa už len mohlo stať?

Tento druh myslenia vyrástol v niečom, čo dnes vyzerá ako éra nevinnosti, ktorá nasledovala po páde Berlínskeho múra v roku 1989. Vtedy to bola chyba, ale dnes je to nebezpečne zastaraná myšlienka. Západ v súčasnosti čelí takému druhu hybridnej vojny, ktorý len ťažko rozoznávame a nie sme veľmi schopní mu čeliť. Jeho hlavným, ale nie osamoteným predstaviteľom je Rusko prezidenta Vladimira Putina, ktoré vidí naše slabosti omnoho jasnejšie ako ich vidíme my sami, a nemilosrdne ich využíva. Tieto slabosti sú väčšinou všeobecnej povahy a ešte predtým ich do istej miery využívala Saudská Arábia a tiež Čína.

O krok vpred

Najčistejší príklad hybridnej vojny sme videli minulý rok na Ukrajine. Ešte predtým ako 18. marca ruské jednotky napochodovali do budovy regionálneho parlamentu v hlavnom meste Krymu Simferopoľ, si Kremeľ zaistil víťazstvo. Prostredníctvom úplatkov, zastrašovania a kybernetickej špionáže prenikol do každej časti ukrajinského štátneho aparátu. Nie je preháňaním povedať, že Kremeľ bol o ukrajinských plánoch a schopnosti odolávať útoku informovaný lepšie ako kyjevské vedenie.

Ruský ekonomický tlak na Ukrajinu – kombinácia energetických sankcií, obchodných blokád a finančnej manipulácie – spôsobil, že krajina bola na pokraji bankrotu ešte predtým, než sa vôbec začala vojna. Kyjevské rozhodovanie nebolo len obmedzené, ale aj zmätené. Ruská propaganda vytvorila na Kryme a medzi mnohými inými Ukrajincami dojem, že moc v ich krajine prevzali fašisti a že „ruskojazyční“ obyvatelia (úmyselne vágna kategória) čelia ich perzekúcii.

Rozdeliť a rozptýliť

Ľudia žijúci mimo Ukrajiny boli tiež zmätení. Rusko dokázalo vykresliť udalosti na Ukrajine nie ako inváziu a okupáciu územia inej krajiny, ale ako súčasť ospravedlniteľnej odpovede na cynickú mocenskú hru EÚ a NATO.

Dokonca aj po roku si mnohí ľudia na Západe neuvedomujú rozsah ruských ambícií a schopností: Kremeľ má v úmysle Západ rozdeliť a rozptýliť, chce narušiť transatlantickú solidaritu a znovu nastoliť niečo ako hegemóniu nad susednými krajinami tým, že bude obmedzovať ich rozhodnutia v bezpečnostnej oblasti a bude zaisťovať, že nebudú predstavovať hrozbu režimu, ktorý dnes zoviera Rusko.

Všade v juhovýchodnej a strednej Európe ruský vplyv rastie, čo znamená, že ani EÚ ani NATO dnes nemôžu fungovať správne: až príliš pekne to ilustruje postoj novej gréckej vlády k Rusku.

Peniaze aj smrdia

Našou prvou a najväčšou slabosťou je viera, že – ako hovorili starí Rimania – peniaze nesmrdia.

Od roku 1989 sme dospeli k presvedčeniu, že zarábanie peňazí je hodné obdivu či aspoň, pokiaľ pri tom neporušíte zákon, morálne neutrálnou aktivitou. Zvažovanie otázok národnej bezpečnosti zaváži pri tejto činnosti ešte menej ako sťažnosti zelených a ľudskoprávnych aktivistov. Keď sa s nimi dostanete do sporu, môže to ohroziť predaj vašich výrobkov alebo cenu akcií. Ale keď robíte veľké obchody s cudzou mocnosťou, ktorá nenávidí vašu krajinu a jej politický a ekonomický systém a chce jej dokonca ublížiť – to je len biznis.

Preto bezstarostne nakupujeme ropu z arabských krajín, ktoré vyvážajú extrémizmus a financujú teroristov, preto sme nechali narásť obchod s Čínou, ktorá chce zničiť systém bezpečnosti vo východnej Ázii, okupuje Tibet a v súčasnosti robí najväčšiu modernizáciu armády, akú svet videl.

To, že náš biznis môže obchodovať s k nám nepriateľskými krajinami, neznamená len to, že týmto krajinám platí, aby nás napadli. Taktiež podporuje našu zraniteľnosť a ustráchanosť politikov. Takmer žiadny z európskych lídrov sa nechce stretnúť s dalajlámom. Americkí politici a štátni úradníci radšej ustupujú, než aby otvorene hovorili o terorizme financovanom Saudskou Arábiou. Veľká Británia roky odmietala verejné vyšetrovanie smrti zbehnuvšieho ruského spravodajského dôstojníka Alexandra Litvinenka, pretože sa bála dôsledkov toho, ak by sa ukázala úloha ruského štátu na jeho smrti. Veď si len predstavte, aký vplyv by na londýnske City malo, keby doň prestali prúdiť všetky tie ruské peniaze.

Ťažko proti sponzorovi

Rusko a iní protivníci využívajú piatu kolónu, ktorú vytvorila obchodná a investičná závislosť. Energetická loby v Nemecku bola roky spoľahlivým advokátom ruských záujmov a v Rakúsku je to tak dodnes. Ruské plynovody exportujú korupciu ešte predtým než ich postavia. Strach z ohrozenia budúcnosti firmy BAe Systems, ktorá má lukratívne a kontroverzné kontrakty na Blízkom východe, pokrivil britský trestnoprávny systém.

Do verejného života prúdia peniaze od našich nepriateľov ešte priamejšie. Vidíme, ako si Rusko nehanebne kupuje vplyv v európskych politických stranách od Estónska po Francúzsko. Na výplatnú pásku sa vplyvní ľudia môžu dostať aj tajne. Politici a vysokí úradníci na dôchodku prijímajú lukratívne miesta v poradných zboroch. Ale príliš to rozoberať na verejnosti je háklivé: v systéme, priateľskom k žalobcom, ako je v Anglicku, vás môžu žalovať za nactiutŕhanie.

Saudskoarabské peniaze obmedzujú akademické štúdium citlivých tém, ktoré sa týkajú islamu (ako napríklad rozpory v raných verziách Koránu). Ak sa po tejto ceste vydáte, financovanie vyschne. Preto je lepšie držať sa niečoho bezpečného a lukratívneho, ako je architektúra či kaligrafia.

Zvlášť zraniteľné sú think-tanky, ktorým chýbajú dotácie a peniaze od daňových poplatníkov, ktoré majú univerzity. Nedávne vyšetrovanie denníka Washington Post došlo k záveru, že think-tanky v americkom hlavnom meste sú až šokujúco závislé od peňazí zahraničných vlád. Veľké západné noviny môžu dostávať peniaze, aby publikovali lukratívne, nadmerné inzertné prílohy. Nevyslovené „niečo za niečo“ znamená, že sa nebudú veľmi venovať investigatívnej žurnalistike a polemikám namiereným proti svojmu sponzorovi.

Štedro platené lži

Toto vedie k ďalšiemu dôležitému aspektu hybridnej vojny: k informáciám. Nesprávne predpokladáme, že pravda je vždy a všade silnejšia ako meč. V skutočnosti to tak nie je. Štedro financované lži môžu obletieť pol sveta ešte predtým než si pravda obuje topánky. Prípad televízie RT – viacjazyčná stanica, predtým známa ako Russia Today – je zvlášť poučný. RT je nablýskaná, rýchla a presvedčivá. Nesústreďuje sa na propagáciu Ruska, ale namiesto toho prezentuje širokú protizápadnú agendu.

Nevyslovenou, ale niekedy zjavnou témou je, že Západ je dekadentný, pokrytecký, šikanujúci a preťažený. Demokracia je pretvárka a ľudské práva sú zbraňou, ktorú Západ používa selektívne na svoje cynické geopolitické ciele. Klame ľuďom a tí majú právo byť nahnevaní.

Tento prístup, ktorý veľmi radi používajú podobné stanice, ako je iránska Press TV, čínska CCTV a niektoré latinskoamerické televízie, je omnoho efektívnejší ako ťažkopádna propaganda Rádia Moskva a podobných staníc v časoch studenej vojny. Isto je tiež efektívnejšia, ako chabé snahy Západu dostať svoj odkaz do Ruska, Číny či Venezuely. Pred niekoľkými rokmi mali západní bezpečnostní experti vo zvyku smiať sa z RT. Dnes sa už nesmejú. Na YouTube má televízia už viac ako miliardu pozretí. NATO a niektoré jastrabie západné vlády sa snažia oživiť prostriedky informačnej vojny, ktoré počas studenej vojny upadli do zabudnutia. Ale to je príliš málo a asi aj príliš neskoro.

Za spoločným stolom

Fundamentálnym problémom Západu je, že v hybridnej vojne čelíme spojenej hrozbe, ale nie sme schopní poskytnúť spoločnú odpoveď. Zvlášť Rusko – podľa mňa najťaživejšia hrozba pre Európu, pretože je najbližšie – dokáže kombinovať spravodajské operácie, propagandu, organizovaný zločin, kybernetické útoky všetkých druhov, diplomaciu, vojenské prostriedky (pravidelnú armádu aj neregulárnych bojovníkov), ekonomický tlak, energetické sankcie, využívanie etnickej a regionálnej nevraživosti a korupciu vo verejnom živote.

Aby sme tomu mohli čeliť, vyžaduje si to tesnú koordináciu medzi vládnymi agentúrami všetkých druhov, čo je samo osebe nezvyčajné, ako aj spoluprácu s biznisom, médiami a neziskovými organizáciami. Je však ťažké si to predstaviť. Alebo azda vidíte miestnosť, kde príslušníci kontrašpionáže, experti na psychologickú vojnu, diplomati, policajti, prokurátori, regulátori finančného trhu, predstavitelia energetických spoločností, bánk, veľkého biznisu, šéfredaktori médií a politici sedia okolo jedného stola? Pre niektorých ľudí je to hrozivá predstava. Ale keď týmto spôsobom nebudeme spolupracovať, prehráme.

Počas studenej vojny sme to robili. Napríklad obchodovanie s krajinami východného bloku bolo veľmi kontrolované a bolo subjektom jasných politických obmedzení. Export sofistikovaných technológií sa posudzoval prípad od prípadu. V Reaganových časoch vyvolal v Spojených štátoch veľký záujem sovietsky nápad postaviť plynovod do západného Nemecka. Novinári vedeli o sovietskom sklone šíriť dezinformácie a ak sa nechali nachytať, vládni predstavitelia neváhali a poukázali na to. Brať peniaze zo sovietskeho bloku bolo riskantné. Ak to vyšlo najavo, znamenalo to zruinovanú kariéru, niekedy aj väzenie.

Dnes už nie sme v existenciálnom boji s totalitnou ideológiou. Nechceme znovu vybudovať vysoké múry, ktoré kedysi rozdeľovali svet. Je dobré, že obchod a investície voľne prechádzajú cez hranice štátov a mali by sme sa tešiť zo slobody slova a tolerancie odlišných názorov. Ale mali by sme tiež pamätať na to, že sme sa ocitli v prudkom súboji s nepriateľmi, ktorí chcú podkopať bezpečnosť a slobodu, ktoré považujeme za dané. Ale aspoň by sme sa mali pokúsiť narušiť klímu beztrestnosti, ktorá obklopuje tých, ktorí týmto snahám pomáhajú a navádzajú na ne.

Článok vznikol pre Mníchovskú bezpečnostnú konferenciu

🗳️ Ak chcete podporiť našu prácu pred druhým kolom volieb aj nad rámec predplatného, môžete to urobiť aj darom.🗳️

Máte pripomienku alebo ste našli chybu? Prosíme, napíšte na [email protected].

Komentáre

Teraz najčítanejšie