Denník N

Nad bosnianskou dedinou zaviala vlajka Islamského štátu

V bosnianskej dedine Gornja Maoca vystavujú na domoch vlajky Islamského štátu. Obec je známa tým, že niektorí jej obyvatelia sympatizujú s wahábizmom.

Fotograf Reuters odfotografoval vlajky Islamského štátu v strede tohto týždňa. Keď tam potom prišli na obhliadku policajti, vlajky zmizli. Miestni tvrdili, že susedia, ktorí ich vystavili, sa už odsťahovali.

Wahábisti na Balkáne

,,Nechápem, prečo robili toľko rozruchu okolo kusa látky,“ citoval Reuters obyvateľa dediny. Predstavil sa ako Edrís a bol oblečený v odeve typickom pre wahábistov.

Wahábizmus je radikálna islamská sekta, ktorá sa vyznačuje prísnym trvaním na pravidlách islamu. Podľa niektorých názorov má časť wahábistov blízko k terorizmu.

Bosnianski moslimovia boli až do pádu komunizmu a vojen v bývalej Juhoslávii sekulárni. Takých je väčšina dodnes, ale zároveň vzrastá aj počet silno veriacich či vyznavačov radikálnych skupín.

Analytici tvrdia, že skupiny ako wahábisti zneužívajú zlú ekonomickú situáciu v Bosne a Hercegovine, korupciu a pocit moslimov, že na rozdiel od ostatných náboženských a národnostných skupín nedostávajú podporu, na to, aby ich lákali k sebe.

Dlhodobé dočasné riešenia

 

Bosna a Hercegovina je zložená z troch hlavných národností, má komplikovanú štruktúru a slabú centrálnu vládu.

,,Táto krajina existuje dvadsať rokov v stave dočasných riešení. Kým to bude takto, bude stále čeliť hlbokej politickej a morálnej kríze a bude živnou pôdou pre rôzne radikálne ideológie. V tejto chvíli hovorím hlavne o radikálnom islame,“ povedal bosniansky bezpečnostný expert Vlado Azinovič.

Bosnianske úrady predpokladajú, že v súčastnosti v džiháde v zahraničí po boku Islamského štátu bojuje okolo 150 bosnianskych moslimov. Bosna minulý rok prijala zákon, ktorý trestá desaťročným väzením ľudí, čo sa dajú naverbovať do džihádu.

Máte pripomienku alebo ste našli chybu? Prosíme, napíšte na [email protected].

Svet

Teraz najčítanejšie