Denník N

Hans-Dietrich Genscher sa preslávil nedokončenou vetou a žltým svetrom

Bývalý nemecký vicekancelár a minister zahraničných vecí Hans-Dietrich Genscher zomrel. Foto – AP
Bývalý nemecký vicekancelár a minister zahraničných vecí Hans-Dietrich Genscher zomrel. Foto – AP

Dlhé roky bol nemeckým vicekancelárom a ministrom zahraničných vecí. Pričinil sa o reformy v postkomunistických krajinách a dôležitú rolu zohral aj pri zjednocovaní povojnového Nemecka. Zomrel vo veku 89 rokov.

Bol to on, kto v roku 1989 na pražskej ambasáde prehovoril pred občanmi komunistickej NDR a oznámil im, že sa budú môcť dostať na Západ. Jeho nedokončená veta z 30. septembra 1989 vstúpila do histórie.

Pred viac než 4 500 Nemcami, ktorí na pražskú ambasádu Západného Nemecka utiekli pred komunistickým režimom, povedal: „Prišli sme, aby sme vám oznámili, že váš dnešný odjazd…“

Zvyšok vety sa stratil v obrovskom jasote tisícok ľudí, ktorí čakali na povolenie vycestovať.

Všetci dostali západonemecké pasy – umožnili im cestu na Západ. Hans-Dietrich Genscher sa o tomto momente na spomienkovej akcii po 25 rokoch vyjadril ako o „najkrajšom a najšťastnejšom dni v jeho politickom živote“.

Dlhoročný nemecký vicekancelár a minister zahraničných vecí zomrel v noci zo štvrtka na piatok v kruhu svojej najbližšej rodiny na zlyhanie kardiovaskulárneho systému. Mal 89 rokov.

Slávna Genscherova veta z pražského balkóna:

Uznávaný politik

Genscher, ktorého všetci poznali v jeho typickom žltom svetri, bol najdlhšie slúžiacim vicekancelárom a ministrom zahraničia v Nemecku.  Obe funkcie zastával od roku 1974 do roku 1992, po odchode z politiky pôsobil ako právnik, ale naďalej sa vyjadroval k aktuálnym politickým témam.  Bol členom Slobodnej demokratickej strany (FDP) a jedenásť rokov strane aj predsedal. Mnohí si ho ako popredného predstaviteľa liberálov veľmi vážili.

„Svojou spoľahlivosťou a diplomatickou šikovnosťou dal Hans-Dietrich Genscher našej krajine tvár a posilnil dôveru v našu krajinu aj u našich partnerov. Všade vytrvalo a s citom podporoval pokojné zjednocovanie Nemecka a nášho kontinentu,“ povedal o Genscherovi nemecký prezident Joachim Gauck.

Hans-Dietrich Genscher bol aj pri symbolickom „páde železnej opony“, keď pred Vianocami v roku 1989 prestrihol plot na česko-nemeckej hranici pri hraničnom priechode v českom Rozvadove.

Počas svojho pôsobenia sa aktívne pričinil o zjednotenie povojnového Nemecka, ale aj o reformy v postkomunistických krajinách a európsku integráciu.

Podpredseda CDU Armin Laschet sa o Genscherovi vyjadril ako o „veľkolepom štátnikovi, liberálovi a veľkom Európanovi“, pre podpredsedu SPD Ralfa Stegnera bol zas „najvplyvnejším slobodným demokratom posledných desaťročí, skúseným ministrom zahraničia a mužom revolúcie“.

„Hans-Dietrich Genscher sa doslova a dopísmena zapísal do našich dejín, do dejín Nemecka i Európy. Miesto v učebniciach dejepisu má už isté,“ povedal súčasný minister zahraničných vecí Frank-Walter Steinmeier o svojom predchodcovi.

V roku 2013 bol Genscher medzi prvými, ktorí sa stretli s ruským oligarchom Michailom Chodorkovským po tom, ako ho po viac než desiatich rokoch prepustili z väzenia po Putinovej milosti. Genscher sa v jeho prípade angažoval z humanitárnych dôvodov a na žiadosť Chodorkovského právnikov sa preto dvakrát stretol s ruským prezidentom osobne.

Hans-Dietrich Genscher bol dvakrát ženatý, z prvého manželstva mal dcéru Martinu.

🗳️ Ak chcete podporiť našu prácu pred druhým kolom volieb aj nad rámec predplatného, môžete to urobiť aj darom.🗳️

Máte pripomienku alebo ste našli chybu? Prosíme, napíšte na [email protected].

Svet

Teraz najčítanejšie