Denník N

Ako vláda otvorene utajila koaličnú zmluvu (udalosti týždňa)

Glosujú Radičová, Wienk, Štrasser, Korda, Bezák a Molnár.

Iveta Radičová, bývalá premiérkaradičová

Udalosť týždňa

Koaličná zmluva vraj neobsahuje nič, čo treba utajovať, a preto je utajená. Nič sa nemení, naďalej platí: vyhraj voľby a môžeš všetko.

Podcenená udalosť

Vláda „Smer +“ nechápe, že väčšina voličov, ktorí si želali zmenu, tiež potrebuje 100 dní, aby predýchali svoje rozhodnutie vo voľbách. Vláda môže konať hneď, volič asi až o štyri roky.

Prešľap týždňa

Vláda „Smer +“ apeluje a argumentuje etikou zodpovednosti. Veď hej, Max Weber pred vyše 100 rokmi hovoril o etike zmýšľania (hodnôt) a etike zodpovednosti. Etikou zodpovednosti odtrhnutej od etiky hodnôt sa začali zdôvodňovať sporné, nebezpečné a čisto mocenské politické rozhodnutia; samozrejme, „v mene republiky“. Keďže spoločnosť a jej poznanie sa vyvíja, práve vďaka historickej skúsenosti sa takéto oddeľovanie považuje za neprijateľné. Zdôvodňovať politické rozhodnutie len etikou zodpovednosti v mene republiky mi naháňa strach.

 

Ján Štrasser, spisovateľstrasser

Udalosť týždňa

Marec – na daňový úrad poberaj sa, starec/starena. Je niekto, kto si myslí, že posledný termín na podanie daňového priznania a zaplatenia dane nie je udalosť týždňa? Pre mňa je určite. Aj pre Petra Kažimíra. Zas bude z čoho vykrmovať štát.

Prešľap týždňa

Minister zdravotníctva Drucker v deň svojho nástupu zrušil zbytočnú zmluvu na dodávku čipových kartičiek poistenca. Potiaľ dobre. Ale predtým všetko zle. Táto obskúrna zmluva bola podpísaná 16 dní po voľbách a 2 dni pred abdikáciou starej vlády! V čase, keď stará vláda má, ako to pekne hovorí jej predseda Fico, už len svietiť a kúriť! Čítam, že tú zmluvu podpísalo Národné centrum zdravotníckych informácií. Nie! Centrum nevie písať ani podpisovať. Podpísal to konkrétny človek (s pravdepodobnosťou hraničiacou s istotou) na pokyn nad ním stojaceho konkrétneho človeka, ktorému to pokynul (s tou istou pravdepodobnosťou) ešte vyššie stojaci človek. Kto sú tí ľudia? Ako sa volajú? Čo sa im stane, ak dodávateľská firma vysúdi zmluvnú pokutu?

Podcenená udalosť

Podcenil som orgány činné v trestnom konaní. Ospravedlňujem sa: kauza „nástenkový tender“ z prvej Ficovej vlády ide na prokuratúru. Mimochodom, o ukončení vyšetrovania sa písalo už v apríli 2015 a zdroj z policajného prostredia sa vtedy vyjadril, že ide o veľmi jednoduchý prípad. Asi preto sa vyšetroval iba 9 rokov…

 

Eugen Korda, novinár, .týždeňkorda

Udalosť týždňa

Smutná – smrť pána Filka, komicko-tragická – family foto vlády, zábavná – pokusy niektorých politikov obhájiť podporu novej vlády. A tak celkom výnimočne pre mňa sú udalosťami tohto týždňa dve celkom súkromné veci. Prvá. Môj trojročný vnuk sa naučil bicyklovať a je úžasné pozorovať, ako mu to dobre ide. Dokonca už počas jazdy dokáže aj zvoniť. Druhá. Vnučka na lyžiarskych pretekoch obsadila až 30. miesto a vôbec z toho nebola smutná.

Prešľap týždňa

Nemám radosť z toho, že pán Sulík sa stretol s pánom Kotlebom, aby prerokovali kroky, ktoré by mali viesť k oslabeniu Slovenskej národnej strany. To je naozaj kruté poznanie, že „vodca“ opozície rokoval s „vodcom“ a vybrali si na to zahraničie, len aby to zostalo v utajení. Skutočným prešľapom však je, že túto kauzu vytiahol na verejnosť bývalý podpredseda SaS a minister hospodárstva Juraj Miškov. Pýtam sa: to mu vtedy, keď si zohrieval zadok na ministerskej stoličke, neprekážalo?

Podcenená udalosť

Ak sa Ivan Mikloš stane podpredsedom ukrajinskej vlády a ak v tej funkcii bude aj úspešný, tak to môže mať pozitívny vplyv aj na Slovensko a jeho ekonomiku. Budem mu držať palce.

 

wienkZuzana Wienk, riaditeľka Aliancie Fair-play

Udalosť týždňa

Tento týždeň pre mňa priniesol skôr nesúrodý guláš rôznych udalostí, ktoré spolu znázorňujú rovnako nesúrodé povolebné Slovensko zložené z množstva až protichodných dejov. Rýchla pomoc mestu Martin zanecháva pachuť, že spolupráca prichádza najmä vtedy, ak človek patrí ku správnemu klanu. Rovnako, ako štát nechal vyhniť zlyhania zločinov z Mečiarovej éry, teraz hodil cez palubu aj Hedvigu Malinovú. Ukázal tak jedným šmahom nechuť zabezpečiť vládu práva, ak sa nehodí moci. Obnovenie vyšetrovania vraždy Róberta Remiáša je akoby ospravedlnením za Hedvigu a signálom, že sa spravodlivosť vie pustiť len do tých, ktorí už mocensky zoslabli. Z viditeľného postu musel odísť symbol klanového podnikateľského štýlu – Pažinková. Zatiaľ však nič nenasvedčuje tomu, že menej viditeľné a všadeprítomné dietky tejto rodiny by sa mali skutočne obávať. Zuzka Števulová z Ligy za ľudské práva si musela ísť po uznanie až do Washingtonu, pretože v tejto členskej krajine NATO a EÚ môžete za účinnú pomoc žiadateľom o azyl ešte stále stratiť kontrakt, keď pri práci konštruktívne kriticky reflektujete postupy polície.

Prešľap týždňa

Hádam nepoznám človeka, ktorého by nezasiahlo zmiznutie Martina Filka. Malo byť najsmutnejšou z udalostí tohto týždňa. Lenže našla som sa, že sa na Martina hnevám. Ako mohol človek s takým intelektom, múdrosťou a skúsenosťou pristúpiť k životu tak ľahkovážne? Hnev však maskuje len smútok a pocit nezmyselnosti z tohto odchodu, ako aj plné vedomie krehkosti života. A z úst človeka, ktorého pred mesiacmi zrazilo auto, lebo sa zabudol pozrieť pred vstupom na cestu okolo seba, znie aj nespravodlivo. Až v tomto týždni som si uvedomila, ako často ho mnohí ľudia volali o pomoc, radu či názor. Ako často bol predmetom rozhovorov a úvah. Aký dôležitý prepájač medzi rôznymi skupinami to bol. Ako veľmi ho rešpektovali rôzne komunity, ktoré by si možno navzájom ani ruku nepodali. Martin bol ako kvantová častica – bol všade. Keď stretol správnych ľudí, do týždňa vymysleli nejaký zmysluplný projekt a rozvinuli plány. Prázdnota po ňom bude príliš neznesiteľná. Ale Martin už zrejme upratuje nejaký ďalší najlepší z možných svetov.

 

bebeBraňo Bezák, copywriter, hudobník

Udalosť týždňa
V Česku mali dôležitú štátnu návštevu. Prezident Zeman bol prítomnosťou čínskej delegácie natoľko rozjarený, že vyslovil želanie, aby sa Česká republika „vymanila spod vplyvu USA a Európy“. Skutočnou udalosťou však nebola nevídaná servilnosť českých predstaviteľov, ale skôr reakcia českej občianskej spoločnosti. To množstvo spontánnych akcií upozorňujúcich na temnú stranu čínskej sily ukazuje, že Havlovi dedičia žijú a sú ochotní za svoje dedičstvo bojovať. A to je dobre. Budeme ich totiž v tomto našom hnednúcom stredoeurópskom rybníčku potrebovať.

Prešľap týždňa
Nová slovenská vláda si do svojich programových priorít napísala aj: „dôsledné uplatňovanie princípov otvoreného vládnutia“. O odhodlaní napĺňať toto predsavzatie najlepšie svedčí utajenie koaličnej zmluvy.

Citát týždňa
„Politik musí polarizovať,“ napísal na svoj Facebook Ľubomír Galko, čím sa zaradil niekde medzi Donalda Trumpa a Baššára al-Asada.

 

Norbert Molnár, šéfredaktor Új Szómolnar

Udalosť týždňa

Možno tým chce len odviesť pozornosť, ale nový minister zdravotníctva Tomáš Drucker na prvý pohľad nezačal zle. Samozrejme, všetci by boli radšej, keby prinášal ešte viac obetí, keby sťal hlavy košického klanu pijavíc, ale na začiatok to nie je zlé. Ale skôr ako sa začneme radovať, že nová vláda môže byť iná ako predchádzajúce Ficove kabinety, ako príklad uvádzam meno ministra Petra Plavčana, ktorý ešte nedokázal vysloviť jedinú rozumnú vetu o školstve, nieto spraviť nejaké konkrétne kroky.

Smutná správa

Nikdy som si nevedel predstaviť, že raz budem môcť do jedného článku spolu napísať mená Martin Filko, Imre Kertész a Zaha Hadid. Tak teraz už viem, bohužiaľ.

Podcenená udalosť

Richard Sulík môže byť ministrom pre utečencov v Bavorsku, Ivan Mikloš ministrom financií na Ukrajine. Stávame sa veľkou továrňou ministrov. Môže to byť náš najúspešnejší tovar na export. Mohli by sme v tomto biznise pokračovať. Čo keby sme ponúkli Kaliňáka Venezuele?

Máte pripomienku alebo ste našli chybu? Prosíme, napíšte na [email protected].

Komentáre

Teraz najčítanejšie