Denník N

Rusi hľadajú komiksového hrdinu. Pre svojho cenzora internetu

Cenzúra ti uteká na pomoc. FOTO - ROSKOMNADZOR
Cenzúra ti uteká na pomoc. FOTO – ROSKOMNADZOR

Ruský internetový cenzor chce vyzerať príťažlivo medzi mladými Rusmi a žiada o pomoc. Vyhlásil komiksovú súťaž.

Ruský prezident Vladimir Putin a bývalý agent KGB sa na jednej strane rád štylizuje do roly ochrancu internetového súkromia.

Prejavuje sa to napríklad jeho útokmi na web ako-taký (považuje ho za projekt CIA) a aj tým, že poskytol azyl bývalému zamestnancovi americkej NSA Edwardovi Snowdenovi, ktorý na Američanov vynáša informácie o tom, ako masívne sledujú internet a svojich spojencov.

Internet pod dohľadom

Na druhej strane však Kremeľ buduje veľmi efektívnu kontrolu a cenzúru domáceho internetu.

Ruská tajná služba FSB má pod palcom poskytovateľov internetových služieb, spadá pod to aj kontrola wifi sietí. Prokremeľský oligarcha prevzal kontrolu nad ruským Facebookom VKontakte (jeho zakladateľ ušiel z Ruska pred trestným stíhaním) a rýchlo sa buduje aj prísna legislatíva, ktorá napríklad nariadila povinnú registráciu obľúbených blogerov (tí, čo majú aspoň 3-tisíc čitateľov) a rovnako zákaz nadávok (po rusky mat).

Nad tým všetkým dohliada orgán, ktorý má meno ako z Orwellovho románu – Roskomnadzor.

Jednou z jeho aktivít napríklad je, že kritickým opozičným novinám, ako sú Novaja Gazeta (kde pracovala zavraždená novinárka Anna Politkovská), či Rádiu Echo Moskvy posiela varovania pre príspevky, ktoré považuje za extrémistické. A tiež dáva blokovať stránky prenasledovaného obľúbeného blogera Alexeja Navaľného.

Superhrdinovia cenzúry

Najnovšia aktivita cenzorského úradu je však skôr z kategórie úsmevných. Ruskí cenzori vypísali súťaž na komiksového superhrdinu, ktorý by propagoval úlohu Roskomnadzoru medzi mladými.  ,,Pozor, drahí milovníci internetu. Roskomandzor predlžuje konkurz na Superhrdinu RKN do 15. februára,“ napísal na svojom účte VKontakte.

A zverejnil aj niekoľko prvých návrhov. Na jednom z nich sa napríklad postavička podobná Batmanovi pýta blogera, či sa už zaregistroval, keďže má už tritisíc čitateľov. Inde vám zase ,,cenzúra uteká na pomoc“.

Roskomnadzor podľa súťaže hľadá štyri postavy: mužského aj ženského hrdinu a rovnako mužského aj ženského zloducha.  Víťaz sa vyberie podľa lajkov aj medzi samotnými zamestnancami Roskomnadzoru.

geroj1 geroj2geroj4

Máte pripomienku alebo ste našli chybu? Prosíme, napíšte na [email protected].

Svet

Teraz najčítanejšie