Denník N

Ako sa hlasuje a dokedy sú otvorené miestnosti? Sedem otázok o referende

Prečítajte si, či sa môže počas referenda agitovať pri volebných miestnostiach a čo sa stane, ak bude referendum platné.

V referende sa bude dať hlasovať do desiatej večer. Foto – TASR
V referende sa bude dať hlasovať do desiatej večer. Foto – TASR

Kedy sa otvárajú a kedy zatvárajú volebné miestnosti?

Hlasuje sa len počas jedného dňa, v sobotu 7. februára. Volebné miestnosti sú otvorené od 7:00 do 22:00.

[poll id=“37″]

Aké sú otázky?

Otázky v referende sú tri. Aliancia za rodinu pôvodne vo svojej petícii presadzovala o jednu viac, tá bola namierená proti registrovaným partnerstvám. Ústavný súd ju však vyškrtol. Zostali teda tieto:

[numblock num=“1″ style=“1″]Súhlasíte s tým, aby sa manželstvom nemohlo nazývať žiadne iné spolužitie osôb okrem zväzku medzi jedným mužom a jednou ženou?[/numblock]
[numblock num=“2″ style=“1″]Súhlasíte s tým, aby párom alebo skupinám osôb rovnakého pohlavia nebolo umožnené osvojenie (adopcia) detí a ich následná výchova?[/numblock]
[numblock num=“3″ style=“1″]Súhlasíte s tým, aby školy nemohli vyžadovať účasť detí na vyučovaní v oblasti sexuálneho správania či eutanázie, ak ich rodičia alebo deti samy nesúhlasia s obsahom vyučovania?[/numblock]

Krížik alebo krúžok?

Pred každou referendovou otázkou je rámček, v ktorom má každý značkou „X“ vyznačiť, či na otázku odpovedá  „ÁNO“ alebo „NIE“. Vzhľadom na to, že sa v referende rozhoduje o viacerých otázkach, tento postup platí pre každú z nich samostatne. Nie je nevyhnutné hlasovať o všetkých troch otázkach.

Prečo sa vedie kampaň až do konca?

Zákon nehovorí o klasickom moratóriu, ako je to pred voľbami. No tri dni pred referendom sa nesmú zverejňovať prieskumy verejnej mienky a počas dňa by sa nemali objavovať priebežné výsledky o tom, ako ľudia hlasujú. Počas konania referenda je zakázané presviedčanie za určitý spôsob hlasovania v budovách, kde sídlia okrskové komisie, a v ich bezprostrednom okolí.

Kto smie hlasovať?

V referende môžu hlasovať všetci občania Slovenskej republiky, dokonca aj tí, ktorí majú trvalý pobyt v zahraničí. Stačí, ak počas referenda prídu do ktorejkoľvek volebnej miestnosti a komisia ich zapíše do voličských zoznamov. Hlasovať nemôžu väzni, ktorí si odpykávajú trest za obzvlášť závažný trestný čin.

Kedy je referendum platné?

Výsledky referenda sú záväzné len vtedy, ak sa ho zúčastní aspoň 50 percent oprávnených voličov, inak sa ním parlament nebude zaoberať. Na Slovensku je približne 4 400 000 voličov, k referendu by teda muselo prísť viac ako 2 200 0000 ľudí.

Druhou podmienkou je, že za niektorú z možností musí hlasovať nadpolovičná väčšina účastníkov referenda – to znamená, že výsledok by neplatil ani vtedy, keby na referendum prišlo dostatok voličov, no v urnách by bolo toľko neplatných hlasovacích lístkov, že by sa pre žiadnu z oboch možností nenašlo 50 percent hlasov.

Čo sa stane, ak bude referendum platné?

V prípade platnosti referenda musí návrhy prijaté v každej z otázok vyhlásiť parlament ako zákon. Ten nemôže zmeniť počas nasledujúcich troch rokov od konania referenda.

Máte pripomienku alebo ste našli chybu? Prosíme, napíšte na [email protected].

Slovensko

Teraz najčítanejšie