Denník N

Stíhať Fica za protimoslimské výroky nechce ani generálna prokuratúra

Predvolebný míting Smeru v Detve. Foto N – Vladimír Šimíček
Predvolebný míting Smeru v Detve. Foto N – Vladimír Šimíček

Generálna prokuratúra zamietla sťažnosť na zastavenie stíhania. Premiérove výroky by však ešte mohli skončiť na súde.

Premiéra Roberta Fica zrejme nebudú stíhať za jeho výroky o moslimoch. Generálna prokuratúra pred týždňom odmietla sťažnosť Maroša Ivaniča, ktorý na šéfa Smeru za jeho vyjadrenia podal trestné oznámenie.

Trestné stíhanie vo veci najprv otvorila generálna prokuratúra, ktorá vec odstúpila na kraj. Krajská prokuratúra prípad odmietla, keďže sa však Ivanič sťažoval na generálnej prokuratúre, prípad posudzovala opäť.

Prípad sa týka Ficových výrokov z januára – napríklad jeho vety „jediná cesta, ako minimalizovať riziká udalostí ako v Paríži a v Nemecku, je zabrániť vytvoreniu ucelenej moslimskej komunity na Slovensku“. Premiér medzitým svoje vyjadrenia stupňoval a jeho strana si na Facebooku platila inzerciu s textom „musíme zabrániť vytvoreniu ucelenej moslimskej komunity na Slovensku“ a Ficovou fotkou. Ivanič sa domnieval, že sa premiér dopustil trestného činu hanobenia národa, rasy a presvedčenia.

Generálna prokuratúra sťažnosť odmietla s tým, že ústava Ficovi zaručuje právo na slobodu prejavu. Jeho výroky „posudzované vo vzájomnej komparácii a v súhrne nevzbudzovali dojem poškodiť moslimskú komunitu, ich obsah nevyvoláva násilie a nenávisť, a teda neprekračuje hranice toho, čo je možné tolerovať v politických vyjadreniach“. Sťažnosť proti tomuto rozhodnutiu už podľa zákona nie je možná.

Maroš Ivanič
Maroš Ivanič

Ivanič však tvrdí, že to nie je koniec. „Očakávam, že na Najvyšší súd podám žalobu pre nečinnosť generálnej prokuratúry v tejto veci. Dôvod je ten, že sa vyhýba posúdeniu veľmi presne pomenovaných skutkov Roberta Fica, ktorými bol jeho súbor vyhrážok vyzývajúcich na obmedzenie práv moslimskej náboženskej skupiny, ktoré predniesol od júla minulého roka,“ odpísal Denníku N.

Najpodstatnejšie na rozhodnutí generálnej prokuratúry podľa neho je, že odmietla zobrať do úvahy novembrový Ficov výrok, že jeho vláda monitoruje každého moslima na Slovensku. Preto sa ešte obráti na súd.

Maroš Ivanič je zamestnanec Svetovej banky, ktorý žil posledných dvadsať rokov v USA a teraz sa vracia na Slovensko, kde rozbieha podnikanie v IT biznise. Bydlisko má v Spišskej Novej Vsi. „Je to hrôza. Keď sa to dnes deje moslimom, zajtra prídu na rad ateisti alebo kto ďalší? Treba to odstrániť hneď v zárodku. Nemôžeme sa predsa vrátiť do 30. rokov,“ povedal dávnejšie.

🗳️ Ak chcete podporiť našu prácu pred druhým kolom volieb aj nad rámec predplatného, môžete to urobiť aj darom.🗳️

Máte pripomienku alebo ste našli chybu? Prosíme, napíšte na [email protected].

Migrácia

Slovensko

Teraz najčítanejšie