Denník N

Kto je hlavným hrdinom Hry o tróny? Zisťovali to matematici

Tvorca populárneho príbehu George R. R. Martin. Foto – TASR
Tvorca populárneho príbehu George R. R. Martin. Foto – TASR

Vedci využili „network science“, ktorá vychádza z teórie grafov: prostredníctvom systému vrcholov a hrán analyzuje napríklad telekomunikačné či počítačové siete, ale aj umelecké diela.

Hra o tróny je jedným z knižných a televíznych fenoménov dneška. Obsiahle knihy Georgea R. R. Martina rozprávajú prepletené príbehy s množstvom postáv. V ich zložitej spleti je ťažké sa orientovať.

Čitateľom i divákom seriálovej adaptácie to uľahčili dvaja matematici, Andrew Beveridge a Jie Shan z americkej Macalester College. Na zamotaný svet Hry o tróny sa pozreli z pohľadu vedy. Svoju prácu s názvom Sieť trónov publikovali v časopise Math Horizons.

Vedci využili „network science“, ktorá vychádza z teórie grafov: prostredníctvom systému vrcholov a hrán analyzuje napríklad telekomunikačné či počítačové siete, ale aj umelecké diela.

„Ľudia skúmajú siete literárnych postáv už nejakú dobu. Pre zábavu aj v mene výskumu. Jedným z typických príkladov je sieť vytvorená z Bedárov od Victora Huga,“ uviedol Andrew Beveridge pre Denník N.

Postavy ako vrcholy a vzťahy ako hrany

Spoločnosť z Búrky mečov, tretej knihy série Pieseň ľadu a ohňa (celá knižná séria sa volá Pieseň ľadu a ohňa; Hra o tróny je iba prvá časť z tejto série, ale celý seriál sa volá podľa nej), premietli autori do siete, v ktorej sú postavy vrcholy a hrany sú ich vzájomné vzťahy. Váha hrany závisí od toho, koľkokrát sa v knihe objavia mená dvoch postáv vo vzájomnej vzdialenosti menšej ako 15 slov.

„Ako vstupné dáta sme jednoducho použili blízkosť mien (a prezývok). Odstránili sme všetky hrany s váhou menšou alebo rovnou 4 (reprezentujúce menej ako 5 interakcií) a odstránili sme izolované vrcholy. Jediné skreslenie pochádza z knihy samotnej: naše výsledky merajú význam postáv pre rozprávanie v porovnaní s tým, ako ich význam vidia iné postavy vo Westeros (kontinent, kde sa väčšina príbehu odohráva – pozn. red.),“ vysvetľuje Beveridge.

Autori v článku upozorňujú, že „hrana medzi dvomi postavami ešte nutne neznamená, že sú to priatelia – znamená to iba toľko, že sú v styku, hovoria o sebe alebo sú spoločne spomínané“.

Sieť našla sedem spoločenstiev, ktoré verne odrážajú knižné vzťahy

Hra o tróny je na analýzu pomocou „network science“ ideálna. Čo sa týka počtu postáv a komplikovanosti ich vzťahov, kniha i seriál sa radia na popredné miesta rebríčkov.

Príbeh, ktorý sa odohráva na fiktívnych kontinentoch Westeros a Essos, sa odvíja okolo boja o Železný trón. Ten, kto na ňom sedí, vládne Siedmim kráľovstvám. Železný trón je tak predmetom záujmu hneď niekoľkých šľachtických rodov.

Zaujímavé je, že spoločenská sieť, vytvorená čisto iba z blízkeho výskytu mien v knihe, pomerne verne odráža vzájomné vzťahy a zoskupenia. V sieti je viditeľných sedem spoločenstiev, ktoré autori definujú ako „Lannisterovci a Kráľov prístav, Robbova armáda, Bran a priatelia, Arya a spoločníci, Jon Snow a ďaleký Sever, Stannisove sily a Daenerys a exotickí ľudia Essosu“.

Sieť spoločnosti vypočítaná na základe blízkeho vzájomného výskytu mien postáv v diele. Zdroj - Andrew Beveridge and Jie Shan, Math Horizons
Sociálna sieť vytvorená na základe blízkeho vzájomného výskytu mien postáv v diele. Zdroj – Andrew Beveridge a Jie Shan, Math Horizons

Traja hlavní protagonisti

Teória grafov tiež pomáha vyhodnotiť význam vrcholov (teda postáv) v sieti. Vyrátať sa dá na základe ich ústredného postavenia (centrality) v sieti. V závislosti od použitého výpočtu niektoré postavy v rebríčku dôležitosti klesali alebo stúpali, ale niektoré sa držali na čele vo všetkých šiestich výpočtoch.

Autori zistili, že v príbehu majú najdôležitejšiu úlohu tri postavy: Tyrion, Jon a Sansa. Chytrý a sarkastický trpaslík Tyrion vyšiel z analýzy ako hlavná postava Hry o tróny. Nie je to až také prekvapivé, keďže v analyzovanej knihe Búrka mečov je ako pobočník kráľa v centre politických machinácií a najviac kapitol je napísaných z jeho pohľadu.

KK2 Los Angeles - Peter Dinklage pózuje s cenou v kategórii najlepší herec vo ved¾ajšej úlohe dramatického seriálu Hra o tróny poèas 67. roèníka ude¾ovania prestížnych amerických televíznych cien Emmy v Los Angeles 20. septembra 2015. FOTO TASR/AP Peter Dinklage, winner of the award for outstanding supporting actor in a drama series for "Game of Thrones", poses in the press room at the 67th Primetime Emmy Awards on Sunday, Sept. 20, 2015, at the Microsoft Theater in Los Angeles. (Photo by Jordan Strauss/Invision/AP)
Peter Dinklage za populárnu postavu Tyriona Lannistera získal aj cenu Emmy. Foto – TASR/AP

Jon Snow, ľavoboček zo severského rodu Starkovcov, je tiež horúcim kandidátom na hlavného protagonistu. Jeho významné postavenie v sieti zabezpečuje prepojenie na vysokopostavených šľachticov aj Nočnú hliadku a divochov spoza Múra.

Vari najväčším prekvapením je vysoké postavenie Jonovej nevlastnej sestry, Sansy Starkovej. Doteraz zohrávala nenápadnú úlohu, ale jej prepojenie na rôzne kruhy možno naznačuje, že do deja výraznejšie zasiahne neskôr.

Sieť možno naznačuje, kam príbeh smeruje

„Analýza vyzdvihuje napätie príbehu. Postavy, ktoré vyčnievajú, sú tie, ktoré spájajú rôzne dejové línie. V niektorých prípadoch sa napätie stupňuje, v iných sa príbeh rozuzľuje. Zo samotnej siete sa nedá jedno od druhého odlíšiť. Namiesto toho treba preložiť chápanie knihy s tým, čo nám hovorí sieť,“ uviedol Beveridge.

Matematici možno pomohli lepšiemu pochopeniu komplikovaných vzťahov zo sveta Westeros a Essos, ale príbeh pokračuje. Na otázku, či analýzu plánujú aktualizovať o ďalšie vydané knihy zo série Pieseň ľadu a ohňa, Beveridge odpovedal: „Áno, práve na tom pracujeme a vzhľadom na všeobecný záujem dokonca o čosi rýchlejšie. Veľmi sa bavíme prispievaním do diskusie o tejto úžasne vymyslenej ságe.“

Knižná sága Georgea Martina nesie názov Pieseň ľadu a ohňa a mala by pozostávať zo siedmich kníh. Zatiaľ bolo vydaných prvých päť z nich. Prvá kniha z tejto série, Hra o tróny, sa stala predlohou rovnomenného seriálu a získala si všeobecnú popularitu. Filmári už adaptovali aj ďalšie časti knižnej série, ale seriálu ponechali názov podľa prvej knihy, Hra o tróny. Príbeh je všeobecne známy pod týmto názvom, a preto ho tu i my používame.

Dostupné z http://www.jstor.org/stable/10.4169/mathhorizons.23.4.18

Máte pripomienku alebo ste našli chybu? Prosíme, napíšte na [email protected].

Technológie

Veda

Teraz najčítanejšie