Denník N

Čakanie na Pekný deň v Chujave

Edo Klena a jeho skupina Klenoty nahrali tretí album Škaredý deň v Chujave.

Prešovčan Edo Klena pôsobí na slovenskej folkovej scéne mnoho rokov. Posledných desať so svojou skupinou Klenoty. Ich tretí album Škaredý deň v Chujave opäť dokazuje, že folk nemusí byť uplakaný výron z rozorvanej duše nespokojného autora šepkajúceho ťažko zrozumiteľné verše spoza gitary.

Pre pochopenie celého albumu je potrebné oprášiť si vedomosti o tvorbe prešovského klasika Jonáša Záborského. Jeho poviedka Dva dni v Chujave je rozdelená na dve časti. Prvá – Deň škaredý – je obrazom chudobnej zapadnutej obce, kde panuje nevraživosť, intrigy, závisť, vulgárnosť. A beznádej si dedinčania liečia alkoholom. Klena nás posiela do škaredého dňa v Chujave z dnešného pohľadu.

Folkom v Chujave je tragikomická groteska o biede v prešovskom balení, aj východniarsky hiphopový pohľad na svet (Hej vedúci), či ľudovka o „zhulených“ parobkoch tam hore na kopci. Alebo reggae v ústrednej piesni Škaredý deň v Chujave. Jedným z vrcholov albumu je takmer reportérsky podaná správa z pohrebu eštebáka. Popri svojom zveličení je presným pomenovaním témy, s ktorou sa nevie spoločnosť vyrovnať už desaťročia.

Tak ako v historickej Chujave sa i dnes stretávame s nenávisťou a so závisťou. Zabúdame na vlastnú minulosť, skresľujeme ju. Zo všetkých strán sa z médií na nás valia hudobné aj textové (s)hity slaboduchej mainstreamovej produkcie. Cítime sa oklamaní, opustení. Bez perspektívy. A východiská hľadáme v bezcieľnom reptaní v krčme. A ako depresívum proti beznádeji používame alkohol. Ničomu to nepomôže, ale aspoň zabudneme. Zničení, opití a zdeptaní zaspávame a túžime sa zobudiť v druhej časti Záborského poviedky. Tu sa však album končí.

CD Skaredy den v Chujave - obal.FH9Deň pekný sa v poviedke odohráva o niekoľko rokov, keď prichádza do Chujavy farár Rastic a presvedčí ľudí, aby miesto nariekania spojili sily a svojím dobrom a prácou porazili apatiu, chudobu a zatrpknutosť. V dnešnej Chujave však pekný deň ešte nenastal. Tak si aspoň v krčme zaspievame: Zajtraaa bude leeepšieeee…

Škaredý deň v Chujave nie je album na jedno počutie. Jeho hudobná zložka je tak podriadená textu, veršom a pocitom autora, že niekedy sa poslucháč pozastaví nad tónmi, ktoré počúva. Klena tu trochu pripomína Vysockého. Ani v jeho prípade neboli dôležité tón či rytmus. Najdôležitejšia je výpoveď.

Až po strávení textu pochopíme, že to všetko má na albume svoje miesto. Práve preto je Škarený deň v Chujave oveľa viac folkový, ako by sa na prvé počutia zdal. Folk je predovšetkým výpoveď autora, ktorú spolu s vlastnou kožou nesie na pódium či album.

Vlastný názor, pocity, hnev či sklamania vložil Klena do piesní na albume bez rešpektu, bez trblietok. Natvrdo. Po východniarsky.

Máte pripomienku alebo ste našli chybu? Prosíme, napíšte na [email protected].

Kultúra

Teraz najčítanejšie