Denník N

Tajomstvo k Putinovmu bohatstvu vraj skrýva violončelista z Petrohradu

Putin s manželkou Ľudmilou, práve narodenou dcérou Mašou a jej krstným otcom Sergejom Rolduginom. Fotografia z knihy Z prvej osoby.
Putin s manželkou Ľudmilou, práve narodenou dcérou Mašou a jej krstným otcom Sergejom Rolduginom. Fotografia z knihy Z prvej osoby.

Napriek odhaleniam Panama papers o nezvyčajnom bohatstve Putinovho najlepšieho priateľa v daňových rajoch môže byť Kremeľ stále pokojný.

Na poli hudby bol celkom pojem. Má viacero cien, je profesorom na petrohradskom konzervatóriu a vedie Dom hudby v druhom najväčšom ruskom meste.

Ruský violončelista Sergej Roldugin sa však skutočne slávnym stal až pre odhalenia, že jeho meno figuruje v spoločnostiach z daňových rajov. Sám pritom v minulosti tvrdil, že nepodniká. Predpokladá sa, že je nastrčeným koňom svojho blízkeho priateľa, ruského prezidenta Vladimira Putina.

Britský denník Guardian o ňom na základe obrovského úniku Panama papers zistil, že spravoval viacero spoločností v daňových rajoch. Autor článku Luke Harding ho opisuje ako Putinovho najlepšieho priateľa. Podľa neho práve Sergej Roldugin drží kľúč k skrytému bohatstvu ruského prezidenta Vladimira Putina.

Sergej Roldugin vo svojej najznámejšej role violončelistu:

Roldugin je ročník 1951, čiže je o rok starší od ruského prezidenta, s ktorým vyrastali v drsných uliciach Leningradu, ktorý sa po páde komunizmu znovu volá Petrohrad. Poznali sa od detstva, ktoré, zdá sa, formovalo lídra Kremľa minimálne tak ako jeho dlhé roky v KGB.

„Pre mňa bol ako brat,“ hovoril o o Voloďovi violončelista Roldugin. „Keď som potreboval zmiznúť, išiel som k nemu, spal som aj jedol uňho,“ citovali Roldugina ruské noviny Novaja Gazeta. Neskôr Putin zase potreboval jeho. Ako človeka, ktorý podľa všetkého strážil jeho podozrivé podnikanie.

Naučili ma, že treba zaútočiť ako prvý, povedal raz Putin o šarvátkach, ktorým sa nevyhol počas dospievania. Priateľstvo s Rolduginom pretrvalo dodnes. A keď treba, chodí pre prezidenta a jeho blízkych zahrať s kolegami súkromné koncerty v Putinovej rezidencii Novo Ogarevo.

Ruský muzikant Putina zoznámil s jeho dnes už rozvedenou ženou Ľudmilou. Bol aj krstným otcom jeho staršej dcéry Marie.

Narodila sa 28. apríla 1985, ešte predtým, ako Putina poslali do východonemeckých Drážďan. Pôsobil tam ako nie príliš úspešný dôstojník KGB. Ešte pred nástupom do tajnej služby absolvoval špeciálny výcvik v sovietskej tajnej službe so Sergejovým bratom Jevgenijom.

Ako to funguje

„Možno povedať, že Sergej Roldugin vedie dva životy. V jednom z nich, tom otvorenom pre celý svet, je majstrom vo svojej profesii, jeden z najznámejších violončelistov v krajine, národný umelec a profesor. V druhom, ktorý bol do nedele skrytý pred vonkajším svetom, viedol za závesom offshorové spoločnosti, ktoré operovali s miliónmi dolárov,“ píšu vo svojom investigatívnom článku Zlaté partitúry ruské noviny Novaja Gazeta.

Viaceré svetové médiá na Panama papers a Putinovom skrytom bohatstve pracovali vyše roka, Kremeľ ich pár zhodil zo stola v predstihu ako „informačný útok“.

Guardian vo svojom videu vysvetľuje v piatich bodoch, ako si z muzikanta Roldugina najvplyvnejší muž Ruska urobil akéhosi bieleho koňa, aby honobil a skrýval svoj majetok.

  • Našiel si niekoho, komu dôveruje, teda najlepšieho priateľa.
  • Pomohla mu Banka Rossija jeho ďalšieho priateľa Jurija Kovaľčuka (figurujú na zozname sankcií proti Rusku po anexii Krymu).
  • Najal si panamskú firmu Mossack Fonseca, aby nadobudnuté aktíva umiestnila do daňových rajov. 
  • Spolu s bankou Rossija založili na Sergejovo Rolduginovo meno spoločnosti na Britských Panenských ostrovoch. Vďaka tamojšej legislatíve nehrozilo, že by sa o tom niekto dozvedel. 
  • Firma schválila pôžičky offshorových spoločností. A mohlo sa začať investovať. Napríklad do luxusného lyžiarskeho strediska, kde mala Putinova mladšia dcéra Katerina tajnú svadbu s mladým miliardárom Kirillom Šamalovom, či do spoločnosti vyrábajúcej nákladné autá Kamaz. Všetko zrejme za pomoci štátnych peňazí, ktoré sa preliali cez Banku Rossija.

„Mám byt, auto a daču, nemám milióny,“ povedal v roku 2014 pre New York Times Roldugin, keď sa ukázalo, že vlastnil malý, 3,9-percentný podiel v Banke Rossija, ktorý sa odhadoval na 350 miliónov dolárov.

Panama papers teraz ukázali, že ročne zarobil do 6,5 milióna libier. Okrem iného vlastnil značný podiel v najziskovejšej reklamnej agentúre Video International, ktorú založil Michail Lesin. Dlhoročný mediálny kráľ, ktorý zrejme po konflikte s ruským režimom ušiel do Spojených štátov, kde za záhadných okolností zomrel koncom minulého roka.

„Chlapci, ja nie som pripravený dávať teraz komentáre, ide o delikátne veci,“ cituje Guardian Roldugina z minulého týždňa.

Nervózny Kremeľ sa nemusí báť

Môžu odhalenia o podozrení na obrovskú korupciu v Rusku zahýbať Putinovým režimom?

„Veľmi ťažko. Žiadny vážny dôsledok to mať nebude,“ predpovedá ruský politológ Andrej Kolesnikov pre Denník N. „Tieto prípady sú ťažko zrozumiteľné pre obyčajných ľudí. Nevedia, ako fungujú záhadné offshory, a väčšina ostane ľahostajná,“ dodáva analytik moskovského Carnegieho centra.

Pripomína, že tak to bolo aj po tom, čo sa písalo o tajnej svadbe Putinovej dcéry, luxusných domoch pre ženy blízke ruskému prezidentovi či o jeho utajenom paláci na Čiernom mori.

„V Rusku platí, že každý je zlodej, a teda nikto nie je zlodej. Kremeľ je, samozrejme, nervózny, ale to neznamená, že by prišiel výrazne o svoj vysoký rating. Putinova autorita po anexii Krymu nepotrebuje zmenu. A taktika hovorcu Kremľa Dmitrija Peskova bola správna – dopredu pripravoval publikum, že sa proti Putinovi chystá informačný útok,“ dodáva Kolesnikov.

Máte pripomienku alebo ste našli chybu? Prosíme, napíšte na [email protected].

Panama Papers

Svet

Teraz najčítanejšie