Denník N

Panama Papers sa dotkli Slovenska cez Interblue Group aj mýtny tender

Foto – TASR
Foto – TASR

Aktualizované 5. 4. o stanovisku Jany Lütken – Jana Lütken a Zuzana Herichová sú podľa investigace.cz v Panama Papers náhodou. Na Slovensku mali prepojenia s kauzami emisie a mýtny tender.

Jana Lütken a Zuzana Herichová boli na začiatku kauzy Panama Papers pre Slovensko najzaujímavejšie mená z obrovského súboru dokumentov, ktoré sa týkajú podozrení z prania špinavých peňazí a schovávania skutočných majiteľov schránkových firiem v daňových rajoch.

České centrum investigativní žurnalistiky ich spomenulo v súvislosti s prípadom ako „najobľúbenejšie české biele kone“ s veľkým počtom firiem po celom svete, v ktorých majú oficiálne fungovať ako ich riaditeľky.

V utorok už centrum oznámilo, že Jana Lütken a Zuzana Herichová sa na zozname Panama Papers ocitli náhodou. „Zoznamy vznikali na základe strojovej analýzy dokumenov. Lütken a Herichová sú iba zmienené v emaile, ktorý si medzi sebou vymieňali zamestnanci a partneri Mossack Fonseca,“ píše centrum.

Jana Lütken pre centrum reagovala: „S firmou Mossack Fonseca som nikdy priamo nespolupracovala. Po informácii, že som bola niekde zaregistrovaná ako fiduciárny riaditeľ zahraničnej spoločnosti (správca majetku, pozn. red.), chýba mi ten senzačný prvok vzhľadom na to, že fiduciárnou činnosťou sa vo Švajčiarsku oficiálne živí niekoľko desaťtisícov ľudí.“

Teplý vzduch

Jana Lütken bola dlhý čas jediným menom, ktoré oficiálne stálo za garážovou firmou Intreblue Group v americkom mestečku Snohomish. Interblue za prvej Ficovej vlády kúpila štátne emisné kvóty na ministerstve životného prostredia ovládaného Slovenskou národnou stranou a s obrovským ziskom ich predala do Japonska. Zisk vo výške zhruba 120 miliónov eur sa rozplynul v spleti ďalších schránkových firiem, z ktorých časť viedla na Slovensko. Polícia prípad stále preveruje.

Lütken bola štatutárkou Interblue, ale v skutočnosti pracovala hlavne pre švajčiarsku firmu Onyx Trust, ktorá zakladala schránkové firmy. Za Janou Lütken, ktorá mohla od začiatku vedieť, kto v skutočnosti na emisiách zarobil, sa do Švajčiarka vydali viacerí novinári. Nepovedala im nič, novinárske otázky vytrvalo ignorovala. Na konci reťazca firiem boli ľudia s väzbami na SNS Rastislav Bilas a Norbert Havalec.

Kauza, v ktorej Slovensko na predaji výrazne prerobilo, keď prebytočné emisie v porovnaní s Českom a Ukrajinou predávalo o polovicu lacnejšie, pripravila SNS najprv o dvoch ministrov, ktorých odvolal premiér Robert Fico – Jána Chrbeta za to, že odmietal zmluvu zverejniť, Viliama Turského zakrátko za to, že zmluvu s Interblue nedokázal zrušiť. Fico na začiatku kauzy odmietal uznať, že sme predávali pod cenu, napokon však toto ministerstvo Slovenskej národnej strane odobral.

Vyšetrovanie prípadu zastavil vyšetrovateľ v roku 2013. „Prokurátor špeciálnej prokuratúry to preveril a povedal, že je to v poriadku. My sme to dosť dlho skúmali a, bohužiaľ, museli sme sa stotožniť so záverom, že všetko je v poriadku,“ povedal vtedy generálny prokurátor Jaromír Čižnár o kauze. Zákony podľa neho takéto transakcie umožňovali.

Drahé mýto

Zuzana Herichová bola v rokoch 2006 a 2007 šéfkou predstavenstva spoločnosti Ibertax, ktorá bola členom víťazného konzorcia na elektronické mýto. Do Ibertaxu neskôr vstúpila neznáma česká firma Rehlingen, založená spoločnosťou Braxton Invest. A tú zakladala opäť Herichová a bola v nej konateľkou s Brendou Patriciou Cocksedge, ktorá bola mimochodom konateľkou firmy z rovnakej adresy ako Interblue Group. Ako sa neskôr ukázalo, o mýte chodil na ministerstvo dopravy za konzorcium s Ibertaxom rokovať okrem J&T aj podnikateľ Milan Fiľo.

Mýtna brána. foto – TASR
Mýtna brána. foto – TASR

Zo súťaže na mýto za 852 miliónov eur za Ľubomíra Vážneho vylúčili najlacnejšiu ponuku. Nastavením kritérií v tendri a jeho priebehom sa dlhšie zaoberala aj Európska komisia, napokon však napriek počiatočným vážnym výhradám k férovosti súťaže tento tender nenapadla.

Herichová, ktorá pôvodne žila v Bratislave a neskôr v Prahe, bola podľa obchodného registra v orgánoch štyroch desiatok firiem so sídlom na Slovensku.

V dokumentoch Panama Papers sa vyskytuje aj meno českého podnikateľa Petra Speychala, ktorého firma sa zúčastňuje aj súťaží o slovenské štátne zákazky.

Máte pripomienku alebo ste našli chybu? Prosíme, napíšte na [email protected].

Dnes na dennike.sk

Ekonomika, Slovensko

Teraz najčítanejšie