Denník N

Učia ich Korán, kŕmia pokazeným jedlom. Únos tristo školákov si svet sotva všimol

Nigérijčania protestujú počas demonšštrácie na záchranu unesených šškoláčok teroristami z Boko Haram v Chiboku. Foto: AP
Nigérijčania protestujú počas demonšštrácie na záchranu unesených šškoláčok teroristami z Boko Haram v Chiboku. Foto: AP

Deti uniesli teroristi z Boko Haram pred viac než rokom. Nigérijská vláda tento masový únos utajila.

Islamisti z Boko Haram uniesli v Nigérii pred viac než rokom približne 400 žien a detí a svet si to sotva všimol.

O najväčšom únose v histórii tejto islamistickej organizácie mlčí aj samotná nigérijská vláda a tvári sa, akoby sa nič nestalo. Podľa Human Rights Watch nie je jasné, či vôbec podnikla akékoľvek kroky na ich prepustenie.

Aj v prípade únosu 276 školáčok z mesta Chibok nigérijská vláda dlho popierala, že by došlo k akémukoľvek únosu. Ich mlčanie však vyvolalo protivládne protesty Nigérijčanov, ktoré si získali aj pozornosť svetových médií. Na sociálnych sieťach sa šíril hashtag #BringBackOurGirls, vtedajší nigérijský prezident Goodluck Jonathan sa ocitol pod paľbou kritiky a unesené školáčky v Nigérii hľadali aj Američania.

Únos 400 žien a detí z Damasaku však podobné reakcie nevyvolal a dlhodobo sa o ňom mlčí, hoci medzi unesenými je až 300 školákov.

Robia z nich otrokov

V novembri 2014 prepadli islamisti z Boko Haram mesto Damasak  neďaleko hranice s Nigerom, zablokovali všetky štyri prístupové cesty a nedovolili nikomu dostať sa von. Militanti z Boko Haram veľmi rýchlo obsadili aj miestnu základnú školu, kde zadržiavali viac než tristo školákov vo veku od 7 do 17 rokov.

Tú potom využívali ako svoju vojenskú základňu, kam privážali do zajatia ženy a deti, ktoré uniesli v meste.

„Bolo skoro ráno, keď som začula streľbu a chaos. Môj manžel nebol doma, pretože odišiel na trh. Schmatla som svoje dve deti, štvorročného chlapčeka a dvojročné dievčatko, a utekali sme. Ale vošli sme do cesty Boko Haram a tí nás uprostred mesta zadržali. Tam, kde nás zdržiavali, privážali stále viac žien a detí. Potom nás všetkých zobrali do základnej školy Zanna Mobarti. Odvtedy som svoje deti nevidela,“ povedala žena z Damasaku pre Human Rights Watch, ktoré minulý týždeň zverejnilo správu s výsledkami svojho vyšetrovania.

Únoscovia potom oddelili ženy od detí, chlapcov od dievčat. Niektoré zo zadržiavaných žien pre HRW povedali, že počuli plač a výkriky detí, ale nemohli ísť za nimi.

Počas nasledujúcich týždňov a mesiacov nútili únoscovia deti, aby sa učili Korán. Kŕmili ich skazeným jedlom, to spôsobilo časté vracanie a hnačky, na čo mnohí zo zajatcov zomreli. Dôkazom toho sú svedectvá miestnych, ktorým sa podarilo ujsť a pre Human Rights Watch prehovorili.

Zo zajatých dievčat si islamisti urobili svoje otrokyne, ktoré nútia vydať sa za svojho otrokára, variť mu a robiť domáce práce. Amnesty International vo svojej správe poznamenala, že niektoré dievčatá učia bojovať za Boko Haram. Počas minulého roka sa na severovýchode krajiny odpálilo viacero samovražedných atentátničiek.

Po tom, čo HRW zverejnilo správu s výsledkami vyšetrovania, prehovorili aj niektorí rodičia unesených detí. Tí doteraz mlčali preto, že sa obávali reakcie nigérijskej vlády.

Mŕtve telá v rieke

Niektorých mužov, ktorých skupina Boko Haram držala v zajatí, nútili odpratávať mŕtve telá z ulíc. Tie tam ležali už niekoľko dní a týždňov, odkedy Damasak obsadili islamisti. Hádzali ich do neďalekej rieky a provizórnych hrobov. Svedok pre HRW potvrdil, že mŕtvych tiel tam boli stovky.

„Boko Haram ma držala v zajatí najmenej šesť dní. Na uliciach boli mŕtve telá. Nútili nás ich nosiť do rieky a nemohli sme protestovať,“ povedal učiteľ, ktorému sa podarilo zo základnej školy ujsť. Militanti z Boko Haram zastrelili viacerých zajatcov, ktorí sa pokúsili o útek skokom do rieky. Muž, ktorému sa takto podarilo ujsť, pre HRW povedal, že „tí, ktorí nevedeli plávať, sa držali pri zemi, ale zastrelili ich“.

Zábery z videí aj satelitné snímky z konca decembra 2014 potvrdil, že v rieke sa nachádza veľký počet mŕtvych tiel.

Útek z mesta okupovaného militantmi z Boko Haram znemožňovali ľuďom aj samotní nigérijskí vojaci. Mnohých ľudí, ktorí chceli utiecť z Damasaku, vracali naspäť do mesta, pretože sa báli, že by medzi utekajúcimi mohli byť skrytí aj militanti z Boko Haram. „Ak by sa niekto odmietol vrátiť do mesta, vojaci by mu rozbili auto a prepichli pneumatiky. Takže ľudia museli hľadať iné cesty von z mesta alebo sa pokúsiť prekročiť rieku. Bolo to strašné,“ povedal jeden zo svedkov.

V marci minulého roka sa vojakom zo susediaceho Čadu a Nigeru podarilo dostať Damasak pod kontrolu. Keď sa vojská blížili, islamisti z Boko Haram ušli z mesta a zobrali so sebou viac než štyristo zadržiavaných žien a detí.

Vojaci z Čadu a Nigeru objavili rozkladajúce sa telá neďaleko mosta a o pár dní neskôr priviedli na miesto novinárov, aby situáciu zdokumentovali. Na jednom mieste našli 70 mŕtvych tiel, o mesiac neskôr objavili miestni v plytkom hrobe 400 tiel. Keď vojaci odišli, do mesta sa vrátili islamisti z Boko Haram.

Len niekoľko týždňov po masovom únose v Damasaku si Nigérijčania zvolili nového prezidenta, ktorý pri svojej inaugurácii sľúbil, že „vláda urobí všetko pre to, aby zachránila zajatcov Boko Haram“.

Počas jeho prvého roka v úrade Nigéria a jej susediace štáty získali späť časti územia, ktoré boli pod kontrolou Boko Haram. Školáčky z Chiboku však neoslobodili, a to nehovoriac o únose v Damasaku, ktorý vláda nikdy nezobrala na vedomie.

🗳️ Ak chcete podporiť našu prácu pred druhým kolom volieb aj nad rámec predplatného, môžete to urobiť aj darom.🗳️

Máte pripomienku alebo ste našli chybu? Prosíme, napíšte na [email protected].

Svet

Teraz najčítanejšie