Denník N

Ja a úplatky? Svinstvo, povedal kedysi kardiochirurg Fischer, ktorého v piatok obvinili

Kardiochirurga Viliama Fischera polícia obvinila z brania úplatku. Foto – TASR
Kardiochirurga Viliama Fischera polícia obvinila z brania úplatku. Foto – TASR

Známeho lekára Viliama Fischera obvinili z prijímania úplatku. Na políciu sa obrátili príbuzní pacientky, ktorá napriek úplatku po operácii zomrela. Na výsluchu odmietol vypovedať, polícia ho prepustila. Najbližšie príde s advokátom. Okrem peňazí údajne prijal aj bonboniéru a dve kačice.

Kardiochirurg Viliama Fischer podľa polície prijal úplatky minimálne vo výške tritisíc eur.

Podľa informácií Denníka N bude polícia Fischerovi dokazovať korupciu spätne, keďže ho nezatkli priamo pri preberaní peňazí.

Na políciu sa túto stredu obrátili príbuzní pacientky, ktorá zomrela po Fischerovej operácii. Tí žiadali späť vyplatené úplatky, Fischer im ich údajne odmietol vrátiť. Príbuzní teda zavolali na policajné číslo 158 a všetko ohlásili.

Polícia chcela v piatok Fischera vypočuť, ale ten odmietol vypovedať. Pokúsia sa o to znovu už aj v prítomnosti jeho advokáta. Väzbu pre Fischera polícia nežiada, je na slobode.

Tri platby aj kačice

Fischer mal podľa výpovedí príbuných prijať tritisíc eur na trikrát – prvý raz 7. decembra minulého roka.

„Išlo o urýchlenie termínu operácie srdca,“ povedal Denníku N policajný prezident Tibor Gašpar. Najprv mal prijať 1000 eur, potom 1200 a do tretice 800 eur. Okrem toho malo ísť aj o bonboniéru a dve kačice.

Polícia si myslí, že bude vedieť dokázať korupciu aj spätne. Aké má dôkazy, nechce zatiaľ zverejniť.

Mŕtvy pacient a príbuzní na polícii

Polícia obvinila aj príbuzných, ktorí úplatky dali. Vzhľadom na to, že to neskôr oznámili, však môžu získať výhody, ktoré v takom prípade trestný poriadok umožňuje.

Nepotvrdené informácie o tom, že Fischer berie úplatky, sa objavovali už aj v minulosti. Reportér Denníka N Karol Sudor s ním robil ešte do denníka SME rozhovor.

Fischera sa opýtal: „V diskusii pod starým rozhovorom niekto naznačoval, že beriete úplatky. Opýtam sa teda priamo – vzali ste ako lekár niekedy úplatok?“

„Nie. Mám množstvo priateľov, ale aj neprajníkov, lebo na Slovensku sa, žiaľ, úspech nenosí. To je moja odpoveď. Väčšie svinstvo som v živote nepočul, moja mama sa v nebi otáča. Také tvrdenie je svinstvo, ktoré nemá páru,“ odpovedal vtedy Fischer.

Viliam Fischer vo februári 2014 v rozhovore pre Sme o úplatkoch:

 

„Ak niekto po operácii prinesie fľašu, bonboniéru alebo niečo podobné, nejde o úplatok. Zisťoval som to aj u právnikov. Som profesionál a kedysi som skoro doplatil na vlastné slová, že je mi jedno, či operujem bezdomovca alebo ministra. Vtedajší minister ma chcel veľmi tvrdo zlikvidovať. Do svojich 26 rokov som žil v jednej izbe s mamou, otcom a dedom. WC bolo na chodbe. Mne o skromnom živote nemusí nik hovoriť,“ hovoril tiež Fischer.

Viackrát to skúšal s politikou

V posledných voľbách Fischer neúspešne kandidoval na prezidenta Slovenskej republiky ako občiansky kandidát. Do politiky chcel vstúpiť aj predtým, keď kandidoval za HZDS.

 

Predvolebné video Viliama Fischera, keď kandidoval za Zmenu zdola

 

V roku 2012 kandidoval Fischer do parlamentu znovu na kandidátke Zmeny zdola, ktorú viedol Ján Budaj. „Poznal som ho relatívne málo, v lekárskom prostredí sa nepohybujem. Jeho spoločenské renomé ako prvého chirurga, ktorý uskutočnil transplantáciu srdca, bolo pozitívne. Kandidoval ako odborník a vyjadroval sa prevažne k zdravotníctvu,“ povedal Budaj. „Nikdy som nemal ani náznak dôvodu sa domnievať, že ide o skorumpovaného človeka,“ dodal s tým, že treba počkať na závery vyšetrovania.

Už len pre tých, čo si ho vyžiadajú

Fischer (77) vykonal v roku 1998 prvú úspešnú transplantáciu srdca na Slovensku. Bol hlavným odborníkom na kardiochirurgiu na ministerstve zdravotníctva, bol prednostom Národného ústavu srdcových a cievnych chorôb.

Fischer má teraz v Národnom ústave srdcových a cievnych chorôb podľa hovorkyne Dobroslavy Krajačičovej už len pätinový úväzok.

„Operoval už len pacientov, ktorí si ho sami vyžiadali,“ povedala Krajačičová. Práve v budove ústavu malo k odvozdávaniu úplatkov podľa polície dochádzať. „Zároveň uvádzame, že dnes nebol v práci,“ dodala ešte Krajačičová.

Vedenie ústavu zároveň nad celou vecou „vyjadruje poľutovanie“. „V prípade dokázania skutku, z ktorého bol zamestnanec nášho ústavu obvinený, zamestnávateľ vyvodí voči nemu adekvátny pracovnoprávny postih“.

Ústav zároveň večer vyhlásil, že ich pacienti sú na operačný výkon zaraďovaní na základe čakacej listiny. „K prednostnému zaradeniu na operačný výkon môže dôjsť jedine v prípade zhoršenia zdravotného stavu pacienta.“ Ústav dodal, že Fischer teraz čerpá riadnu dovolenku.

 

🗳️ Ak chcete podporiť našu prácu pred druhým kolom volieb aj nad rámec predplatného, môžete to urobiť aj darom.🗳️

Máte pripomienku alebo ste našli chybu? Prosíme, napíšte na [email protected].

Slovensko

Teraz najčítanejšie