Denník N

Most-Híd vzdáva boj proti odoberaniu pasov, proti svojej vláde nepôjde

Koaliční partneri Béla Bugár a Robert Fico. Foto N – Tomáš Benedikovič
Koaliční partneri Béla Bugár a Robert Fico. Foto N – Tomáš Benedikovič

Slovenské občianstvo pre starú Ficovu odvetu voči Orbánovi stratilo už vyše 1300 ľudí, tretina z nich žije v Česku. Osemdesiatim ho vrátili na základe Kaliňákovho nariadenia z vlaňajšieho februára.

V posledných rokoch to bola jedna z top tém Mosta-Híd: boj proti novele zákona o občianstve umožňujúcej odoberať slovenské pasy ľuďom, ktorí získali občianstvo iného štátu. Zákon v roku 2010 prijala prvá Ficova vláda v reakcii na maďarský krajinský zákon a lídri Mosta sa ho vtedy snažili zvrátiť v parlamente aj na Ústavnom súde.

Neúspešne, no vytrvalo ho označovali za nedemokratický a niekoľkokrát sa ho pokúšali zmeniť. Či už v roku 2011, teda ešte za Radičovej vlády, alebo naposledy v roku 2014. Zrušenie paragrafu, ktorý bol odvetou voči Orbánovej politike rozdávania občianstva menšinovým Maďarom žijúcim v susedných štátoch, však nikdy nezískalo väčšinu.

Dnes, keď poslanci SaS Ondrej Dostál, Martin Poliačik a Peter Osuský v parlamente predložili fakticky rovnaký návrh, akou bola novela Mosta-Híd z roku 2014, sa reálne môže stať, že poslanci strany Bélu Bugára zaň hlasovať nebudú. Aby nešli proti novým koaličným partnerom zo Smeru a SNS.

Gábor Gál: Je to podraz

Dostál ešte pred víkendom vyzval predsedu Mosta-Híd Bélu Bugára na podporu zmeny zákona otvoreným listom. „Dovoľujem si obrátiť sa na Teba a ostatných poslancov za Most-Híd s verejnou výzvou na podporu návrhu novely zákona o štátnom občianstve,“ píše priamo predsedovi vládnej strany a pripomína mu, že novelu presadili jeho noví partneri – Smer a SNS.

Ilustračné foto - TASR
Ilustračné foto – TASR

„Obe strany deklarujú, že sa zmenili a že protimaďarský nacionalizmus, ktorý bol v ich politike prítomný a ktorý bol skutočným dôvodom zmeny zákona o štátnom občianstve v roku 2010, je už minulosťou. Apelujem preto na Most-Híd, aby využil svoj vplyv v rámci vládnej koalície a aby sme spoločne čo najskôr odstránili protiústavné časti zákona.“

Dostálov list však politikov Mosta-Híd nenadchol, Gábor Gál hovorí rovno o podraze. Poslanec za SaS sa podľa neho snaží využiť zákon na to, aby Bugárovu stranu ukázal v zlom svetle, lebo vie, že zmenu nepresadila do priorít novej vlády. „V otázke dvojakého občianstva sa nepodarilo, tak ako za Radičovej vlády, nájsť zhodu v koalícii,“ potvrdil hovorca Mosta-Híd Matej Kováč.

Gál návrhu SaS vyčíta, že za Radičovej vlády nedokázala pre zmenu zákona zaistiť hlasy, aj keď to vtedy bolo v programovom vyhlásení vlády. Novelu vtedy nepodporil Igor Matovič, ktorý za SaS kandidoval, ale ani Radoslav Procházka (vtedy KDH). SaS následne vylúčila Matoviča zo svojho klubu.

„O čo im ide? Keď chcem zožať úspech, tak rokujem, nerobím lacné divadlo,“ vraví Gál. „My sme o tom ani nevedeli. To, že idú predkladať takýto návrh zákona, sme sa dozvedeli z tlače.“

Osemdesiatim ľuďom občianstvo vrátili

Gál je presvedčený, že v parlamente zmena zákona prejsť nemôže, aj keby za to hlasovala SaS či celý klub Most-Híd. Smer a SNS už pri rokovaniach ukázali, že zákon meniť nechcú. Aj podpredseda SNS Anton Hrnko hovorí, že pre jeho stranu je akákoľvek zmena neprijateľná.

„Matovič to iks-krát zamietol a nemyslím si, že by to podporili kotlebovci,“ dodáva Gál. Ako sa Most pri hlasovaní zachová, povedať nechcel. „To sa ešte dohodneme, ale nikdy sme nepodporovali vzájomné návrhy – ani v opozícii, ani v koalícii – v situácii, keď jedna strana začala vydierať druhú stranu.“

Dostál však námietky Mosta-Híd odmieta. Hovorí, že proti zákonu vystupuje roky a novelu nepredkladá účelovo. „Vyhadzovať mi na oči to, že za ňu kedysi nehlasoval Matovič, mi príde nehorázne. Nehlasoval za ňu ani Radoslav Procházka, teraz koaličný partner pána Bugára.“

Za necelých šesť rokov, čo zákon platí, prišlo o slovenské občianstvo 1331 ľudí. Najviac bolo tých, ktorí získali české občianstvo (403), nasledovali Slováci s nemeckým (312), rakúskym (183) a britským pasom (136). Bývalí slovenskí občania s maďarským občianstvom sú až na piatom mieste (68 ľudí).

Minister vnútra Robert Kaliňák za minulej vlády dlho sľuboval, že zákon o občianstve zmierni. Termíny novely posúval toľkokrát, až si z toho Béla Bugár robil žarty. „Novela vyzerá ako manželka pána Columba – inšpektor o nej stále hovorí, ale nikto ju nikdy nevidel,“ vravel.

Ministerstvo nakoniec zákon zjemnilo nariadením, ktoré umožňuje požiadať o vrátenie občianstva tým, ktorí ho síce stratili, ale v novom štáte majú aj trvalý pobyt. Takto má zostať zachovaný pôvodný zmysel zákona, aby maďarské občianstvo nezískavali slovenskí Maďari žijúci na južnom Slovensku.

Od vlaňajšieho februára o vrátenie občianstva požiadalo už 150 ľudí, osemdesiatke z nich slovenský pas naozaj vrátili. Drvivá väčšina z nich (56) žije v Českej republike, v Maďarsku len jediný.

Bárdos: Nezmenil sa Smer, zmenil sa Bugár

Prirodzene, postoj Mosta-Híd, ktorý nechce ísť proti partnerom z novej vládnej koalície, kritizuje konkurenčná Strana maďarskej komunity (SMK).

„Návrh Ondreja Dostála je v podstate totožný s návrhom, ktorý Most-Híd sám presadzoval,“ vraví Gyula Bárdos z SMK, ktorého meno sa spomína medzi možnými kandidátmi na nového predsedu.

Foto N - Tomáš Benedikovič
Bugár tvrdí, že ani v tejto koalícii sa zákon o odoberaní občianstva zrušiť nedá. Foto N – Tomáš Benedikovič

„Béla Bugár pred voľbami vravel, že nepôjde do koalície so Smerom, kým sa Smer nezmení. Zrejme sa podľa neho Smer zmenil, a možno sa zmenila aj SNS. Ale prečo tá zmena nie je vidieť? V skutočnosti sa asi nezmenili Smer a SNS, ale zmenil sa Béla Bugár.“

Most-Híd sa bráni tým, že v novej vláde presadil množstvo menšinových opatrení, dokonca aj takých, ktoré sa nepodarilo realizovať za pravicových vlád. „Ide napríklad o zachovanie málotriedok, vytvorenie fondu na financovanie kultúry národnostných menšín, posilňovanie dvojjazyčnosti či zmenu výuky slovenského jazyka na menšinových školách,“ vysvetľuje hovorca strany Matej Kováč.

🗳️ Ak chcete podporiť našu prácu pred druhým kolom volieb aj nad rámec predplatného, môžete to urobiť aj darom.🗳️

Máte pripomienku alebo ste našli chybu? Prosíme, napíšte na [email protected].

Slovensko

Teraz najčítanejšie