Denník N

Porošenko má problém, jeho pas je tiež v Panama Papers

Petro Porošenko na nukleárnom samite vo Washingtone. Foto – TASR/AP
Petro Porošenko na nukleárnom samite vo Washingtone. Foto – TASR/AP

Ukrajinský prezident tvrdí, že bojuje s korupciou a oligarchami. Sám je však jedným z nich a neváha využiť daňové raje, aby ochránil svoje investície.

Po odhaleniach Panama Papers, že aj ukrajinský prezident Petro Porošenko si najal panamskú firmu Mossack Fonseca, aby skryla jeho aktíva v daňových rajoch, sa ozvali prví kritici aj v ukrajinskom parlamente.

Dvaja bývalí investigatívni novinári Mustafa Nayjem a Serhej Leščenko, ktorí kandidovali do parlamentu za Blok Petra Porošenka, chcú vytvoriť špeciálnu komisiu, ktorá by sa mala zaoberať offshorovými spoločnosťami ukrajinského prezidenta.

Spáchal zločin? Nevieme

Podľa Nayjema ešte nie je jasné, či sa ukrajinský prezident dopustil trestného činu. Na offshorových spoločnostiach sú aktíva jeho cukrovinárskej firmy Roshen. „Aktíva ešte nie sú predané, obviňovať ho z úniku z daní nemožno. Dokázať úmysel, že to chcel urobiť, bude zložité,“ dodáva bývalý novinár, ktorý v roku 2014 na sociálnej sieti rozpútal prvé protesty na majdane po tom, čo Viktor Janukovyč odmietol podpísať asociačnú dohodu s EÚ.

Jedna vec sú právne dôsledky, druhá politické dôsledky.

Tie budú po odhaleniach Panama Papers pre Petra Porošenka nepríjemné. Súvisia totiž s jeho nesplneným sľubom. Keď v roku 2014 kandidoval na prezidenta, sľúbil, že predá svoje spoločnosti. To sa nestalo. Dokonca teraz existuje podozrenie, že sa chcel vyhnúť plateniu daní.

pasa
Porošenkova kópia pasu, ktorú použili pri založení jednej z jeho spoločností na Britských Panenských ostrovoch. Foto – OCCRP.ORG

V čase, keď krajina prežíva politickú aj ekonomickú krízu a s Ruskom vedie nepriamu vojnu vo východných regiónoch v Luhanskej a Doneckej oblasti, ktorých časť okupujú proruskí separatisti, Porošenka zastihlo vyšetrovanie jeho troch offshorových spoločností počas návštevy v Spojených štátoch. Okrem iného sa tam zúčastnil aj na konferencii o boji proti korupcii.

Tú považuje podľa nedávneho prieskumu až 91 percent Ukrajincov za najväčší problém svojej krajiny. Porošenko tento dojem nezlepšuje.

Porošenkovi finanční poradcovia podľa investigatívneho projektu OCCRP tvrdia, že založenie spoločností na Britských Panenských ostrovoch malo zatraktívniť predaj Roshenu, taktiež to však znamená, že mohol zachrániť milión dolárov pred zdanením.

Nejde len o nesplnené sľuby či televíziu Piaty kanál, ktorá svojho majiteľa Porošenka nekritizuje. Stačí sa pozrieť na najnovší rebríček najbohatších Ukrajincov, ktorý pripravila ukrajinská edícia magazínu Forbes. Kým napríklad donecký oligarcha Rinat Achmetov po úteku z Donbasu pokračuje v škrtaní zisku, Porošenkovo bohatstvo plynulo rastie.

A tak kým si Achmetov odpísal za posledný rok 2,3 miliardy dolárov (zostalo mu 4,6 miliardy), Porošenko si podľa Forbes Ukrajina polepšil o sto miliónov dolárov (na 858 miliónov dolárov) a posilnil svoju pozíciu ôsmeho najbohatšieho Ukrajinca. Ukrajinský magazín Novoje Vremja zaradil nepredaný Roshen medzi najväčšie chyby Porošenka za jeho dva roky prezidentovania.

Letecký pohľad na fabriku Roshenu:

„A tak kým jeho Roshenu sa darí zvyšovať zisk, dôchodky v krajine padli o 21 percent a tento rok spadnú ešte o ďalších desať percent,“ píše Jelena Tribušnaja z ukrajinského týždenníka. Pripomína tiež, ako prezident nechal viesť prokuratúru kontroverzného Viktora Šokina, ktorý blokoval mnohé vyšetrovania. V parlamente ho odvolali až minulý týždeň.

Ani jej sa sa nepozdáva, že Piaty kanál stále vlastní prezident, v situácii, keď v krajine prakticky niet silných nezávislých televízií. „Taktiež som v čase majdanu zaspávala so zapnutým Piatym kanálom. No dnes je to kanál, ktorý vlastní prezident, a to znamená, že voči nemu nemôže byť objektívny,“ dodáva Tribušnaja.

Porošenkova rodina má síce podľa nej ešte ďaleko, aby pripomínala rodinu Janukovyča v koncentrácii moci, no na tú cestu sa podľa magazínu Novoje vremja Porošenko už vydal. Prečo je napríklad v parlamente jeho syn, prečo sa v krajine stále neodstavil vplyv oligarchov?

„Určite mu to ublíži na politickej reputácii. Na Ukrajine sa však neodstupuje pre horšie veci, akou bola napríklad vražda Georgea Gongadzeho,“ povedal pre Denník N ukrajinský ekonóm Dmytro Bojarčuk, ktorý vedie kyjevské Centrum pre sociálny a ekonomický výskum. Pripomenul smutnú kauzu zavraždeného novinára, v ktorej ako podozrivý figuroval bývalý ukrajinský prezident Leonid Kučma.

Nezávislosť médií na Slovensku nebola od roku 1989 nikdy vo väčšom ohrození, ako je teraz. Ak nás chcete podporiť nad rámec predplatného, môžete to urobiť aj darom. Vopred ďakujeme🤞

Máte pripomienku alebo ste našli chybu? Prosíme, napíšte na [email protected].

Panama Papers

Svet

Teraz najčítanejšie