Denník N

Leicester bojoval minulý rok o záchranu, teraz bojuje o titul

Hráči Leicestru sa tešia z gólu v zápase proti Newcastlu. Foto – AP
Hráči Leicestru sa tešia z gólu v zápase proti Newcastlu. Foto – AP

Leicestru zostáva do konca sezóny šesť zápasov, na zisk titulu mu stačia štyri výhry.

Leicester je veľmi blízko k zisku historicky prvého titulu v anglickej Premier League v 132-ročnej klubovej histórii.

Zverenci Claudia Ranieriho majú po víkende na čele ligovej tabuľky až 7-bodový náskok pred Tottenhamom. Spurs totiž získali iba bod za remízu s Liverpoolom a Leicester si po výhre nad Southamptonom navýšil rozdiel na prvom mieste o ďalšie dva body.

[poll id=“210″]

Prvých šesť tímov v tabuľke Premier League:

 #  Klub Z V P R G B
1 Leicester 32 20 9 3 55:31 69
2 Tottenham 32 17 11 4 57:25 62
3 Arsenal 31 17 7 7 52:30 58
4 Manchester City 31 16 6 9 56:32 54
5 Manchester Utd 31 15 8 8 39:27 53
6 West Ham 31 13 12 6 49:37 51

Štyri výhry stačia

Momentálnym lídrom ligy zostáva do konca sezóny už iba šesť zápasov. Na zisk majstrovského titulu im stačí vyhrať štyrikrát, bez ohľadu na výsledky konkurencie.

Najväčším súperom Leicestru v boji o titul je Tottenham, ktorý zaostáva o 7 bodov, tretí Arsenal má ešte o štyri body menej.

Leicester sa stretne ešte so Sunderlandom, West Hamom, Swansea, Manchestrom United, Evertonom a na záver v Londýne s Chelsea. Ak bude aj v zostávajúcich zápasoch pokračovať v rovnakej forme ako doposiaľ, je veľmi pravdepodobné, že sa stane majstrom.

Štatistiky Leicestru v tejto sezóne Premier League:

Zápasy Výhry Remízy Prehry Góly Body
32 20 9 3 55:31 69

Stabilná zostava, silný útok

Leicester je tímom s najstálejšou základnou zostavou ligy. Ranieri využíva formáciu 4-4-2, ktorá podporuje jeho stratégiu menšieho držania lopty a hry zo zabezpečenej obrany v kombinácii s rýchlymi prechodmi do útoku.

Taliansky tréner má šťastie, že na rozdiel od iných tímov jeho hráčov netrápia zranenia a v zápasoch má k dispozícii všetkých, ktorých na ihrisku potrebuje.

Veľkým tromfom Leicestru je momentálne druhý najlepší strelec ligy Jamie Vardy, ktorý dal doteraz 19 gólov (najlepší je Harry Kane z Tottenhamu s 22 gólmi) a svoje schopnosti predviedol aj v reprezentačnom drese, keď v prípravných zápasoch Anglicka proti Nemecku a Holandsku zaznamenal dva presné zásahy.

Vardyho krásny gól proti Liverpoolu:

https://streamable.com/94mg

Okrem Vardyho je v útoku agilný Okazaki. Oboch zo zálohy podporuje talentovaný Alžírčan Riyad Mahrez, ktorý strelil túto sezónu 16 gólov a 11-krát asistoval a tiež zohratá dvojica Kanté – Drinkwater.

V úvode sezóny mal Leicester slabšiu obranu a dostával viac gólov, no postupne sa defenzíva v zložení Simpson, Morgan, Huth, Fuchs a brankár Schmeichel zlepšila. Momentálne je štatisticky štvrtá najlepšia s 31 inkasovanými gólmi, najmenej gólov dostal Tottenham (25).

Ranieri: Sme blízko

„Sme blízko toho, čomu málokto pred pár mesiacmi veril,“ povedal Ranieri po výhre nad Southamptonom.

Po minulej sezóne by pravdepodobne nikto nepredpokladal, že Leicester by sa mohol umiestniť na popredných miestach Premier League, a už vôbec nie, že by bojoval o titul.

V predchádzajúcom ročníku skončil až na 14. mieste s 19 prehrami, 8 remízami a 11 výhrami. V prebiehajúcej sezóne majú hráči Leicestru na konte z 32 zápasov iba tri prehry a sú už iba kúsok od zisku historického titulu.

Máte pripomienku alebo ste našli chybu? Prosíme, napíšte na [email protected].

Šport a pohyb

Teraz najčítanejšie