Denník N

Slovenská firma, ktorá údajne pomáhala s daňovými rajmi, je v dome susedom exministra Borca

Firma Latem Trading sídli v bytovom dome pod Hradom, za suseda má aj exministra spravodlivosti Tomáša Borca. Foto N – Matej Dugovič
Firma Latem Trading sídli v bytovom dome pod Hradom, za suseda má aj exministra spravodlivosti Tomáša Borca. Foto N – Matej Dugovič

Holandský majiteľ firmy má v Bratislave byt, slovenského zástupcu posiela na domové schôdze.

Stopy kauzy prania peňazí Panama Papers vedú na Slovensko aj cez bratislavskú firmu Latem Trading. České centrum pre investigatívnu žurnalistiku tvrdí, že firma bola priamy partner MF Escrow. Tá riadila celosvetové prevody peňazí a zametanie stôp.

Uniknuté informácie preveruje aj Národná kriminálna agentúra, k slovenským firmám sa však nevyjadrila.

Holandský majiteľ sa na Slovensko vracia

Latem Trading sídli kúsok od Bratislavského hradu na Šulekovej ulici číslo 22. Jej vlastníkom je Holanďan Gustaaf David Poelen, ktorý ma v komplexe byt.

Podľa informácií Denníka N chodí na Slovensko niekoľkokrát do roka. Na Šulekovej 22 sídli aj jeho ďalšia firma Infintax.

„Bol to priamy partner MF Escrow, teda tých hlavných, čo riadili celosvetové prevody peňazí a zametanie stôp, kadiaľ peniaze tiekli,“ hovorí o firme investigatívna novinárka Pavla Holcová, ktorá preveruje tisíce dokumentov v prípade. „Tých firiem nie je veľa, pretože na to potrebujú maximálne spoľahlivých a dôveryhodných ľudí, ktorí vedia, o čo ide.“

„Mossack Fonseca nie je nič viac, než bývalý obchodný partner. Nikdy tu nebolo žiadne zapojenie sa do prania špinavých peňazí, ktoré by sa týkalo osôb z Českej, či Slovenskej republiky,“ napísal v stanovisku pre Aktuality.sk Poelen. Účtovníčka zasa Aktualitám povedala, že firma je už v podstate mŕtva.

Borec hovorí o slovenskom zástupcovi

Na bytový komplex sme sa boli pozrieť, s nikým z firmy sa nám nepodarilo spojiť. Na zvončekoch je označenie iba Infintaxu.

Na túto firmu si spomína bývalý minister spravodlivosti Tomáš Borec, ktorý v komplexe býva. Slovenský zástupca firmy podľa Borca chodil na domové schôdze.

Iná Holanďanova firma pomáha s daňami

Holandský Infintax podľa svojho webu funguje od roku 2002, v slovenskom obchodnom registri je od roku 2005. Holanďan Poolen je v Latem Trading od roku 2012, firma predtým pôsobila pod inými názvami a boli v nej aj štatutári zo Slovenska.

Infintax o sebe na webe píše, že sa špecializuje na medzinárodne daňové a finančné štruktúry a vybudovala si celosvetovú sieť špecialistov, ktorí sa venujú napríklad daniam a účtovníctvu. „Usilujeme sa o praktické a na mieru šité riešenia,“ informuje firma na stránke.

Foto N - Matej Dugovič
Foto N – Matej Dugovič

Máte pripomienku alebo ste našli chybu? Prosíme, napíšte na [email protected].

Panama Papers

Slovensko

Teraz najčítanejšie