Denník N

Anglickí drevorubači bavia viac ako španielski manekýni

V španielskej lige sa veľa leží na zemi a máva rukami. foto – TASR/AP
V španielskej lige sa veľa leží na zemi a máva rukami. foto – TASR/AP

Futbalistov Barcelony po zbabranom sobotnom derby s Realom čaká už v utorok vo štvrťfinále Ligy majstrov veľký zápas s madridským Atléticom.

Vyzerá to tak, že sezónu 2015/2016 si nebudeme pamätať ako ročník veľkých derby zápasov. Nevraživých súbojov medzi tradičnými rivalmi, v ktorých by sa priamo bojovalo o veľké trofeje, bolo v tomto roku veľmi málo a už sa to zrejme nestihne napraviť.

Vo Francúzsku sa hrá liga jedného mužstva – tam sa o napätí nedá vôbec premýšľať. Lyon síce v 28. kole prekazil suverenitu PSG, ktoré dovtedy stratilo body iba po štyroch remízach, no pri tom obrovskom náskoku bol výsledok tohto derby aj tak nepodstatný. O titule sa matematicky rozhodlo už osem kôl pred koncom.

Bayern si to už postráži

V Nemecku mohlo preteky o titul zamotať najväčšie ligové derby. Bayern Mníchov si však na Dortmunde postrážil nudnú remízu 0:0 a liga je tým pádom prakticky vyriešená. Bavori si päťbodový náskok udržia na diaľku v zápasoch, ktoré budú zaujímať už iba ich fanúšikov. Titul sa zrejme oslávi v Ingolstadte – ó, aké vzrušujúce.

Dobrá nálada v Bayerne Mníchov. foto - TASR/AP
Dobrá nálada v Bayerne Mníchov. foto – TASR/AP

Juventus, ktorý ligu začal dvoma prehrami a remízou, je od októbra nezastaviteľný ako miestna automobilka vyrábajúca novú sériu Fiatu 500. Z 21 zápasov stratili iba dva body. Ich výhra nad Neapolom prišla príliš skoro (v 25. kole) – ligu tým, bohužiaľ pre fanúšikov, obrali o dramatický finiš. Aj Taliani sa teda budú nudiť; v milánskom derby o nič veľké nejde už zopár sezón, a to rímske je až príliš jednoznačné.

Anglicko – len derby o záchranu

Anglicko, kolíska veľkých zápasov, zažilo v tomto smere takisto slabý rok. Katastrofálny štart Chelsea znamenal, že ich zápasy mnohokrát ani neboli zaradené do vysielania.

V nemastnej neslanej bitke o Manchester išlo okrem kľúčov od mesta už „iba“ o štvrté miesto v tabuľke. Liverpool si s Evertonom ešte raz zahrá, ale prvá štvorka je pre oboch v nedohľadne a ani navzájom sa už zrejme nebudú môcť preskočiť – zápasu bude chýbať podtext dôležitosti.

Pre fanúšika výživné bolo tradičné severovýchodné Tyne-Wear derby medzi Sunderlandom a Newcastlom, ktoré patrí medzi vôbec najtvrdšie na svete. Pred dvoma týždňami v ňom išlo o holé prežitie v súťaži, obe mužstvá sú pod čiarou, takže sa hralo na absolútnej hrane únosnosti. Remíza podpílila konár jedným aj druhým a zatiaľ to vyzerá tak, že ich súboje budú pokračovať aj v budúcej sezóne, no o ligu nižšie.

Manchester United odohral veľmi dobrý zápas s Liverpoolom – jeho jedinou slabinou bolo, že vyťažené body už v tom čase nemohli pomôcť k útoku na titul domácim ani hosťom. O titul však išlo obom dotyčným v napínavom londýnskom derby medzi Tottenhamom a Arsenalom. Dlhoroční rivali sa stretli možno prvýkrát v takejto výbornej východiskovej pozícii naraz. Z nerozhodného výsledku dodnes ťaží Leicester.

Aspoň derby Tottenhamu s Arsenalom malo grády. foto - TASR/AP
Aspoň derby Tottenhamu s Arsenalom malo grády. foto – TASR/AP

Najsledovanejšie derby planéty, impulz k tomuto textu, sa hralo cez víkend v Španielsku. Barcelona si v ňom pripomínala zosnulú klubovú, ale aj celosvetovú legendu, Johana Cruyffa. Realu v ňom išlo o česť a druhé miesto v tabuľke. Na trénerovi Zidanovi bolo vidno, že zápas túži zvládnuť, keďže predchádzajúce madridské derby na vlastnom štadióne prehral a stále nemal na konte výhru vo veľkom zápase.

Zápas už inú výzvu neponúkal. Desaťbodový náskok, ktorý mali Katalánci pred zápasom na svojho rivala, sa do konca sezóny dal znížiť, no nie zmazať. Aj Španielsko trpí tohtoročným syndrómom najväčších európskych súťaží – takisto stratili majstrovskú zápletku niekoľko kôl vopred.

Zápas to bol výborný, aj keď ponúkol tradičnú diagnózu španielskej ligy, a to neustále kúskovanie hry. Minimálna ochota hráčov ustáť akýkoľvek súboj v kombinácii s rozhodcovskou útlocitnosťou spôsobuje, že futbal počas El Clásica sa hrá iba približne 45 minút; a väčšina ostatných zápasov súťaže je nepozerateľných.

Príliš veľa manekýnov

Aj preto posledný klub minuloročnej Premier league, Queens Park Rangers, zarobil na televíznych právach o 20 miliónov viac ako Atletico Madrid, tretie mužstvo Primera division. Ľudí jednoducho nebaví pozerať sa väčšinu času na váľajúcich sa manekýnov. Nepomerne lepšie sa díva na technicky menej zdatné britské mužstvá zo spodku tabuľky, kde rozhodca píska faul až v situáciách, ktoré by Španiel považoval za pokus o vraždu.

Nič nevystihuje kontrast medzi týmito dvoma prostrediami lepšie ako neuznaný gól Garetha Balea zo záveru posledného derby. Keby Walesan hneď po verdikte stratil trpezlivosť, sadol na prvé lietadlo a vrátil sa tam, kde bol futbalovo vychovaný, nikto by sa mu nemohol čudovať. Spravodlivosť, našťastie, existovala a cez Jordiho Albu prešiel rozhodujúci gólový center.

Barcelona z prehratého El Clásica nemusí robiť veľkú vedu, jej náskok na čele sme už spomínali. Okrem toho, už v utorok, iba tri dni po zápase s Realom, ju čaká štvrťfinálový šláger v Lige majstrov s druhým madridským mužstvom, Atléticom.

Veľký zápas

Ide naozaj o veľa. Barcelona si nesmierne verí na prvú obhajobu Ligy majstrov od roku 1990 (kedy to naposledy dokázalo AC Miláno). Diego Simeone zasa túži po najväčšom trénerskom úspechu, od ktorého ho pred dvoma rokmi delili iba tri minúty. Atlético je dostatočne dobré na to, aby najväčšieho favorita mohlo prekvapiť.

Tréner Atlética Diego Simeone. foto - TASR/AP
Tréner Atlética Diego Simeone. foto – TASR/AP

Obe mužstvá si majú čo vracať. Atlético v predminulej sezóne oslavovalo titul na Nou Campe, čo sa v sezóne, v ktorej Barcelona nezískala nič, ťažko trávilo. V tejto sezóne Atlético nad Barcelonou dvakrát vyhrávalo, no ani raz nebodovalo. Navyše, proti bývalému klubu nastúpi Arda Turan, veľký srdciar, okolo ktorého Simeone postavil svoje úspechy.

Pre tohtoročné derby zápasy bude táto konfrontácia jedna z posledných šancí, ako fanúšikom vynahradiť podpriemernú sezónu. Tá v tejto chvíli potrebuje poriadny zápas (v ideálnom prípade dvojzápas), o ktorom sa bude rozprávať až do európskeho šampionátu.

Máte pripomienku alebo ste našli chybu? Prosíme, napíšte na [email protected].

Šport a pohyb

Teraz najčítanejšie