Denník N

Vďaka za Panama Papers

Naozajstný boj s daňovými rajmi nastane, až keď EÚ a OECD povedia všetkým členom buď – alebo.

Panama Papers zatiaľ nehovoria o slovenskej praxi utajovania vlastníkov, odlievania ziskov do daňových rajov a prania špinavých peňazí nič nové. Ľudia, ktorí mali možnosť študovať záznamy súvisiace so Slovenskom, zatiaľ nezverejnili o Slovensku prakticky nič. Možno je to tým, že na sledovanie slovenských stôp nemali dosť času, možno je len na Slovensku populárnejšie využívať služby iných offshorových koncernov ako Mossack Fonseca.

Len na základe informácií z Panama Papers sa nedá povedať, či je situácia na Slovensku horšia alebo lepšia ako v iných krajinách OECD. To len ako varovanie, ak by niekto napríklad tvrdil, že pôsobenie slovenskej firmy Latem Trading napojenej na Mossack Fonseca je dôkazom, že Slovensko je jedno z centier svetového prania špinavých peňazí.

Alebo naopak – ak by sa aj v kvantách záznamov ukradnutých z panamskej firmy nikdy nenašli stopy na slovenskú politiku, neznamená to, že naši politici sú čistejší ako ich kolegovia z iných krajín. Možno len využívajú služby iných kancelárií na ukrývanie vlastníkov a ziskov. Dôsledok škandálov typu Panama Papers napriek tomu môže automaticky pomôcť aj normalizovaniu situácie na Slovensku.

Rozhodujúca časť krajín OECD má vinou cezhraničných daňových únikov taký veľký problém, že obchodovanie s daňovými rajmi bude čoraz tvrdšie potláčané. Krajiny, ktorým sa to nebude zdať ako rozumná hra, sa jednoducho dostanú na zoznam nežiaducich a podnikanie v nich bude preto čoraz menej atraktívne. Slovensko si, našťastie, nebude môcť vybrať. Ako člen Únie sa bude musieť prispôsobiť tvrdším kontrolám peňažných tokov a vyžadovaniu zverejňovania skutočných vlastníkov firiem. Bude to však trvať.

Šanca, že si napríklad protischránkový zákon dáme v najbližších rokoch do poriadku svojpomocne, je mizivá. Nielen preto, že dokonalý zákon o preukazovaní vlastníctva firiem, ktorý sa nebude dať obísť, sa vlastne ani nedá napísať. No hlavne preto, lebo taký zložitý zákon funguje, len ak ho uplatňujú kvalitné inštitúcie. Na Slovensku by teda jeho úspech závisel najmä od kompetentnosti a motivácie ľudí na Úrade pre verejné obstarávanie, vo finančnej správe, na polícii a prokuratúre.

Kým nás EÚ, OECD a iné spolky dotlačia k uplatneniu pravidiel, ktoré sa vymyslia v lepšie fungujúcich krajinách, dávajme si aspoň menšie ciele. Mali by sme napríklad od štátu chcieť, aby sa nám daňoví podvodníci nesmiali do tváre. Pamätáte sa, ako spolumajiteľ J&T banky a Poštovej banky Patrik Tkáč školil slovenskú verejnosť z toho, že „kto očakáva kapitálový zisk vyšší ako 200-tisíc eur a neinvestuje prostredníctvom štruktúry podobnej Cypru, tak okráda vlastnú rodinu“?

A viete, ako sa skončilo vyšetrovanie, ktoré po tomto Tkáčovom samoudaní musela začať finančná správa? Daniari o jeho výsledku nepovedali verejnosti nič. Lebo daňové tajomstvo.

🗳️ Ak chcete podporiť našu prácu pred druhým kolom volieb aj nad rámec predplatného, môžete to urobiť aj darom.🗳️

Máte pripomienku alebo ste našli chybu? Prosíme, napíšte na [email protected].

Panama Papers

Komentáre

Teraz najčítanejšie