Denník N

Islanďania vyšli do ulíc, ich premiér môže byť prvou politickou obeťou Panama Papers

Islanďania protestujú proti premiérovi na zaplnenom námestí v Reykjavíku. Foto – ap
Islanďania protestujú proti premiérovi na zaplnenom námestí v Reykjavíku. Foto – ap

Premiér po otázkach na offshorovú spoločnosť znervóznel, habkavo odpovedal a napokon sa zdvihol a z televízneho rozhovoru odkráčal.

Islanďanov informácia o tom, že aj ich premiér vlastnil offshorovú spoločnosť na Britských Panenských ostrovoch a spravoval ju s pomocou problematickej panamskej firmy Mossack Fonseca, vyhnala do ulíc s požiadavkou, aby rezignoval.

Je to nateraz prvá výraznejšia reakcia občanov na masívne odhalenia médií, podľa ktorých desiatky aktívnych aj bývalých politikov, športovcov a ďalších celebrít investovali svoje peniaze do offshorových spoločností v daňových rajoch. To samo o sebe nie je nič ilegálne, problémom je, že spoločnosti sa využívali aj na pranie špinavých peňazí, či na daňové úniky.

Banánová republika

Panama Papers, ako sa uniknutým dokumentom hovorí, by premiéra Sigmundura Gunnlaugssona mohli stáť kreslo. Opozícia pripravuje hlasovanie o vyslovení nedôvery, v pondelok bolo v uliciach podľa rôznych zdrojov desať– až dvadsaťtisíc ľudí, čo je na pomery 300-tisícového štátu relatívne veľká masa. Islandská polícia potvrdila, že išlo o jednu z najväčších demonštrácií v dejinách krajiny. Niektorí ľudia si na ňu priniesli banány, aby demonštrovali svoj názor, že z Islandu sa stala banánová republika.

Premiér popiera, že by urobil niečo nezákonné alebo zlé. Keď sa ho však v televíznom rozhovore reportér opýtal na spoločnosť Wintris, ktorú vlastnil spolu s manželkou, evidentne znervóznel, habkavo odpovedal a napokon sa zdvihol a z rozhovoru odkráčal.

Wintris, registrovaná na Britských Panenských ostrovoch, bola až do roku 2009 vo vlastníctve premiéra a jeho manželky, ktorá do nej investovala svoje dedičstvo. Gunnlaugsson o tom pri vstupe do parlamentu v roku 2009 neinformoval a po pár mesiacoch svoj podiel vo firme predal manželke za symbolický jeden dolár. Wintris vlastní  dlhopisy troch islandských bánk, ktoré skrachovali počas obrovskej finančnej krízy, čo zasiahla ostrov. Firma kvôli tomu stratila asi 3,5 milióna eur.

Musí odísť

Premiér minulý rok viedol vyjednávanie so zahraničnými veriteľmi a dosiahol, že im ich pohľadávky nevyplatia v plnej sume, čo pomôže bankám, a teda aj ich akcionárom, vrátane jeho manželky a jej firmy Wintris. Hoci vyšetrovanie ukázalo, že firma premiérovej manželky sa nevyhýbala plateniu daní ani nerobila žiadne nekalé transakcie, je zrejmé, že premiér klamal a bol v jasnom konflikte záujmov.

„Jednoducho stratil dôveryhodnosť. Náš predseda vlády si schovával peniaze na tajnom účte. Po všetkom, čím táto krajina prešla, ako vôbec môže predstierať, že vzkriesi Island z finančnej krízy? Musí odísť,“ cituje Guardian finančného konzultanta Arntha Halderssona.

To si myslí aj opozícia. Hoci Gunnlaugssonova vládna koalícia má v parlamente pohodlnú väčšinu a zdalo by sa, že hlasovanie o nedôvere by mal prežiť, nie je isté, či ho jeho koaličný partner podrží. Je ním Strana nezávislosti ministra financií  Bjarniho Benediktssona, ktorého meno sa tiež objavilo v Panama Papers.

Premiér neveril, že príde celý ostrov

🗳️ Ak chcete podporiť našu prácu pred druhým kolom volieb aj nad rámec predplatného, môžete to urobiť aj darom.🗳️

Máte pripomienku alebo ste našli chybu? Prosíme, napíšte na [email protected].

Panama Papers

Svet

Teraz najčítanejšie