Denník N

Prvé dni kvót na slovenskú hudbu: Jožo Ráž môže byť spokojný (+ štatistiky)

Jožo Ráž. Foto – TASR
Jožo Ráž. Foto – TASR

Komerčné rádiá vytláčajú slovenské piesne do noci, keď predávajú menej reklamy. Expres hral v pondelok medzi deviatou a dvanástou večer toľko domácej hudby ako za celý deň.

Slovenské rádiá majú za sebou prvé dni platnosti nového zákona od ministra kultúry Marka Maďariča, ktorého cieľom bolo zvýšiť podiel slovenskej hudby v éteri. Komerčné rádiá majú hrať v tomto roku aspoň pätinu domácich piesní, v budúcom dokonca štvrtinu.

Pre verejnoprávne rozhlasové stanice platí kvóta 35 percent slovenskej hudby. Pod týmto označením sa pritom myslia nielen piesne v slovenčine, ale trebárs aj skladby v angličtine, no od domácich interpretov.

Denník N sa pozrel na to, ako vyzeralo vysielanie podľa nového zákona v dvoch najpočúvanejších rádiách: súkromnom Exprese a na verejnoprávnom okruhu Rádio Slovensko. Obe stanice v prvých štyroch dňoch zákon dodržali, podľa monitoringu playlistov na webe radia.sk dokonca obe zahrali rovnaký počet domácich pesničiek (208).

Rozdiel je len v tom, že kým na rádiu Expres za tieto štyri dni celkovo pustili 940 skladieb, verejnoprávna stanica, kde hrá dôležitú rolu aj hovorené slovo, pustila len 514 piesní. Tomu zodpovedá aj konečný podiel domácej tvorby.

Podiel slovenskej hudby

 

Zaujímavejšie je, kedy rádiá slovenskú hudbu hrajú. Kým Rádio Slovensko v podstate priebežne celý deň, Expres sa správa inak. Stanica, ktorá so zavedením kvót nesúhlasila, lebo jej vraj môžu odlákať poslucháčov, sa snaží v časoch, keď ju počúva najviac ľudí, hrať približne tak, ako to bolo pred platnosťou zákona.

Najmä v hlavnom vysielacom čase, čo je pri rádiách ráno medzi šiestou a desiatou, bežne nehrá viac ako jednu slovenskú skladbu za hodinu. Podiel slovenských skladieb výrazne stúpa po deviatej večer. Pre predstavu, v pondelok 4. apríla odohral Expres 48 slovenských piesní. Medzi deviatou večer a polnocou polovicu z nich – čiže toľko, koľko za celý čas predtým.

Ministerstvo kultúry síce chcelo zabrániť, aby rádiá neobchádzali zákon tým, že budú hrať slovenské skladby len v noci, a preto sa kvótami musí riadiť vysielanie od šiestej rána do polnoci, rádiá však aj tak vytláčajú slovenskú hudbu najmä do večerných časov.

Komerčná dvojka Fun rádio napríklad hrala v piatok od deviatej večer len slovenské skladby, vyšší podiel slovenských piesní hrali súkromné stanice aj cez víkend. Upravené playlisty teda púšťajú najmä v časoch, keď predávajú menej reklamy.

Ako sa Expres správa počas dňa

 

Podľa doterajších čísel je zrejmé, že na najpočúvanejších staniciach z kvót ťažia najmä zabehnuté kapely. Do rebríčka najhranejších slovenských interpretov sa dostávajú  tí, ktorí majú buď aktuálne komerčné hity, alebo bohatú diskografiu, z ktorej môžu dramaturgovia rádií vyberať.

Na Exprese sú v prvej desiatke najhranejších interpretov za prvé štyri dni platnosti zákona zastúpení Desmod, Lina Mayer a Nocadeň, ich hity hrajú aj podľa rebríčka IFPI slovenské stanice najčastejšie.

Spokojný však môže byť aj Jožo Ráž, ktorý patril k najväčším podporovateľom zákona. Vďaka pesničkám Elánu či sólovým hitom jeho členov je na najpočúvanejšom rádiu druhým najčastejšie púšťaným interpretom.

Najčastejšie hraní interpreti na Exprese

 

Verejnoprávne Rádio Slovensko do playlistov vyberá väčší okruh spevákov a kapiel, z času na čas zahrá aj alternatívnejšie kapely, ako napríklad Le Payaco či Bad Karma Boy. Vo finále sa však mená tých najhranejších domácich kapiel a spevákov v porovnaní s Expresom až tak nelíšia. Opäť je tu Nocadeň, Elán, Miro Žbirka či Zuzana Smatanová.

Najčastejšie hraní interpreti na Rádiu Slovensko

 

Ako jeden z častých argumentov za povinné kvóty sa spomínalo to, že by mohli vytvoriť priestor v rádiách pre mladé slovenské kapely. Počas prvých dní platnosti zákona však najpočúvanejšie rádiá mladé kapely prakticky nehrali.

Ak by sme zrátali čas, ako dlho je na scéne desať najhranejších interpretov na Exprese (teda od vydania ich prvého albumu), vyšlo by nám 215 rokov. Priemerne teda hrá každý z nich už dvadsať rokov – a to štatistiku jemne ťahá dole Lina Mayer, ktorá vydala svoje prvé EP len vlani.

Rádiá ešte skúšajú proti zákonu bojovať na Rade pre vysielanie a retransmisiu, kde si žiadajú o výnimku. Rada eviduje žiadosti od šestnástich rádií vrátane tých najväčších. Rozhodovať bude 12. apríla.

Desať najhranejších slovenských skladieb za 13. týždeň

zdroj: TOP 50 SK od IFPI

1. Lina Mayer: Personal Sky

2. Desmod: Anjel

3. Nocadeň: V nás

4. Celeste Buckingham: Hello

5. Robert Burian & Mairee & Yanco: They don’t know

6. Dominika Mirgová: Pódium

https://youtu.be/u1r9DKnw2SA

7. Peter Bič Project: Just a Story

8. Aless: Brácho

9. Miro Šmajda & Terappie: Miluj

10. Adam Ďurica: Tak to vidím ja

Máte pripomienku alebo ste našli chybu? Prosíme, napíšte na [email protected].

Kultúra, Slovensko

Teraz najčítanejšie