Denník N

Firmy od Mossack Fonseca obracali na Slovensku desiatky miliónov

Sídlo spoločnosti Afragola. Foto N - Tomáš Benedikovič
Sídlo spoločnosti Afragola. Foto N – Tomáš Benedikovič

Aktualizované o 15.55 – Panamská matka schránkových firiem má väzby na desiatky slovenských spoločností, ktorými sa za zvláštnych okolností preliali desiatky miliónov eur, a aj na tretiu najziskovejšiu firmu u nás.

Volá sa Afragola, čo je aj nevábna neapolská štvrť, v ktorej sídli jeden z najsilnejších gangov tamojšej mafie camorra a kde mestskú radu rozpustil taliansky prezident práve pre jej vzťahy s mafiou. Ide o zdanlivo slovenskú eseročku, ktorá sídli v malom kancelárskom centre Office House niekoľko desiatok metrov od ministerstva zahraničia v Bratislave spolu s ďalšími viac ako dvoma stovkami spoločností.

Afragola s.r.o. nie je zaujímavá len provokatívnym menom, ale hlavne zjavnými väzbami na celosvetovú práčku špinavých peňazí Mossack Fonseca z Panamy a na jej biele kone, ktoré postupne zverejňujú vybrané svetové médiá s prístupom do uniknutých záznamov známych ako Panama Papers.

Nitran z paneláka

Firma sa oficiálne spája len s jednou osobou. Je ňou Nitran Martin Benedikovič, ktorý má pobyt v bežnom sídliskovom dome. Má 33 rokov a od vzniku Afragoly je jej jediným konateľom.

Ide však o človeka, ktorý je zároveň konateľom tretej najziskovejšej firmy na Slovensku. Tá sa volá Territorio, sídli na rovnakej adrese ako Afragola a v roku 2014 vykázala aj bez tržieb astronomický zisk 300 miliónov eur. Podľa databázy firiem finstat.sk ju tak v zisku predbehli len plynárenské firmy SPP a Eustream a za ňou zostali aj automobilky Kia a Volkswagen či Slovenská sporiteľňa, VÚB Banka a Tatra banka aj mobilný operátor Orange.

Video: Firma so ziskom 300 miliónov má majiteľa z paneláku 
autorka: Martina Pažitková

Denník N sa s Benedikovičom pokúšal skontaktovať už vo februári, keď pripravoval článok o firme Territorio. Neúspešne, jeho mama povedala, že žije na Cypre, o jeho „úspešnej“ kariére netušila. Territorio ani Afragola na seba neuvádzajú žiadne kontakty a nemajú ich ani vo svojich účtovných uzávierkach.

V sídle Mossack Fonseca

Podobne ako Territorio hospodári aj Afragola. Pri nákladoch štyroch stoviek eur mala v roku 2014 zisk takmer 33 miliónov. V dokumentoch uvádza, že si jej účtovníci napočítali „teroretickú“ daň vo výške viac ako sedem miliónov eur. Daň nakoniec neplatili žiadnu. Afragola dokonca na rozdiel od Territoria vlastneného cyperskou firmou neuvádza ani to, že má na Slovensku či v zahraničí nejaký bankový účet.

Foto N – Tomáš Benedikovič
Foto N – Tomáš Benedikovič

Jediným majiteľom firmy Afragola bola panamská spoločnosť Trentino International s adresou v hlavnom sídle Mossack Fonseca na 54th East Street v Panama City v ich vlastnom biznis centre Mossfon Building.

Nezdanené dividendy či práčka peňazí?

V čom Afragola podniká, nie je jasné. V obchodnom registri má zapísaných osem druhov činností. V skutočnosti a podľa jej daňových dokladov však zrejme nejde o skutočný zisk z podnikania. Mohlo by ísť o prevedenie zisku inej firmy na ňu ako dividendy. Uvádza si totiž aj dcérsku spoločnosť Bimdor Trading Limited so sídlom na Cypre. Jej účtovná hodnota je iba 15-tisíc eur.

Denník N oslovil aj experta na dane, ktorý si záznamy firmy pozrel. Predpokladá, že išlo o presun peňazí na Slovensko so zámienkou vyplatenia dividend, ktoré sa u nás v rokoch 2014 a 2015 nezdaňovali. Takto presun a „pranie“ peňazí do EÚ riešia hlavne podnikatelia z Ruska. Aj závery z Panama Papers opisujú presuny špinavých peňazí z Ruska cez daňové raje.

Foto N – Tomáš Benedikovič
Foto N – Tomáš Benedikovič

Pani z mýta

České centrum pre investigatívnu žurnalistiku, ktoré má k Panama Papers prístup, označilo v súvislosti s prípadom za „najobľúbenejšie české biele kone“ Zuzanu Herichovú a Janu Lütken známe zo slovenských káuz emisie a mýtny tender.

V utorok už centrum oznámilo, že Jana Lütken a Zuzana Herichová sa na zozname Panama Papers ocitli náhodou. „Zoznamy vznikali na základe strojovej analýzy dokumenov. Lütken a Herichová sú iba zmienené v emaile, ktorý si medzi sebou vymieňali zamestnanci a partneri Mossack Fonseca,“ píše centrum.

Jana Lütken pre centrum reagovala, že s Mossack Fonseca priamo nikdy nespolupracovala.

Meno Zuzany Herichovej sa objavuje v tomto prípade.

Trentino International na Slovensku vlastní alebo vlastnila niekoľko desiatok firiem. V časti z nich bola konateľkou práve Herichová. Ide napríklad o firmu Neufeld Holding so ziskom v roku 2014 vo výške 7,3 milióna eur pri nákladoch 162-tisíc eur, ktorá na Slovensku za ten rok zaplatila na dani len 2880 eur.

Zuzana Herichová bola v rokoch 2006 a 2007 šéfkou predstavenstva spoločnosti Ibertax, ktorá bola členom víťazného konzorcia na elektronické mýto. Do Ibertaxu neskôr vstúpila neznáma česká firma Rehlingen, založená spoločnosťou Braxton Invest. A tú zakladala opäť Herichová a bola v nej konateľkou s Brendou Patriciou Cocksedge, ktorá bola mimochodom konateľkou firmy z rovnakej adresy ako Interblue Group z kauzy emisie. O viac peňazí ako v emisiách išlo v mýtnom tendri za 852 miliónov eur. Už pri tendri za prvej vlády Roberta Fica vylúčili najlacnejšiu ponuku.

Herichová má nepriamo do činenia aj s firmou Afragola. Teraz ju vlastní česká firma Gamma Retentis s členom predstavenstva Martinom Benedikovičom, ktorej jediným akcionárom bola spoločnosť Braxton Invest a v nej figurovala Herichová aj Brenda Patricia Cocksedge.

Mossack Fonseca

Slovenská polícia Panama Papers preveruje

S firmou Afragola sa skontaktovať nedá a spoločnosť Office House, ktorá jej poskytuje sídlo, údaje o svojich klientoch neposkytuje. Jej zamestnankyňa Denníku N povedala, že takéto informácie dávajú len štátnym inštitúciám, pokiaľ si ich vyžiadajú.

Ďalšou firmou, ktorá sídli v centrále Mossac Fonseca a podniká na Slovensku, je Halford Properties. Vlastní podiely v štyroch desiatkach spoločností registrovaných u nás. Ich aktíva sa roku 2014 blížili k 30 miliónom eur. Ani v jej prípade sa skutoční vlastníci nedajú zistiť z verejných zdrojov.

Firmami ako Afragola sa zrejme začne zaoberať polícia. Tá začala v pondelok preverovať, či firmy z daňových rajov, ktoré sa objavili v Panama Papers, podnikali na Slovensku legálne. Policajný hovorca Martin Wäldl vraví, že sa tým zaoberá Národná kriminálna agentúra, bližšie informácie však nemôžu poskytnúť.

„V súčasnosti sú medializované informácie výlučne informatívneho charakteru, ktoré preveruje polícia. V prípade potvrdenia ich vierohodnosti a vzniku podozrenia zo spáchania trestného činu budú orgány činné v trestnom konaní konať v súlade so zákonom,“ odpísala hovorkyňa generálnej prokuratúry Andrea Predajňová.

🗳️ Ak chcete podporiť našu prácu pred druhým kolom volieb aj nad rámec predplatného, môžete to urobiť aj darom.🗳️

Máte pripomienku alebo ste našli chybu? Prosíme, napíšte na [email protected].

Dnes na dennike.sk

Panama Papers

Ekonomika, Slovensko

Teraz najčítanejšie