Denník N

Rusi za tým vidia CIA, v Číne to cenzurovali. Ako reagujú krajiny na Panama Papers

Hovorca čínskeho ministerstva zahraničia odmietol prepojenia na čínskeho prezidenta komentovať. Foto - tasr/ap
Hovorca čínskeho ministerstva zahraničia odmietol prepojenia na čínskeho prezidenta komentovať. Foto – tasr/ap

Škandál začalo vyšetrovať viacero západných krajín. Prečo je však v dokumentoch tak málo amerických občanov?

Zaujímavé na Panama Papers je aj to, že sú v nich namočení politici z rôznych režimov. Nachádzajú sa tam lídri z najstarších demokracií (islandský premiér, niekoľko britských lordov) aj čínski komunisti, nepriamo ruský a priamo ukrajinský prezident, saudský kráľ a bývalý emir z Kuvajtu.

„Zvyšuje to možnosť, že každý politický systém na svete je beznádejne zmanipulovaný. A že súčasný nový svet zázračnej globálnej ekonomiky je ešte väčší raj pre zlodejov, ako sme si mysleli,“ napísal Charles Pierce z Esquire.

V každom prípade je veľký rozdiel, ako predstavitelia krajín a ľudia v nich žijúci reagovali na Panama Papers v demokratických a v nedemokratických režimoch.

Cenzúra v Číne

V Číne sa napríklad správy o daňových únikoch ľudí z najvyššieho vedenia krajiny a ich rodinných príslušníkov snažili pred občanmi ututlať. Krajina cenzurovala vyhľadávanie správ podľa slov Panama, prípadne Panama dokumenty. Niektoré čínske médiá o škandále informovali, no nespomínali čínsku stopu.

Rovnako zmizlo niekoľko postov na čínskych sociálnych sieťach, kde občania debatovali o úniku.

Naopak, nacionalistický bulvár Global Times uverejnil úvodník, v ktorom hovoril o „mocnej sile“, ktorá bola v pozadí úniku. Noviny píšu, že hlavným cieľom sú nepriatelia Západu, špeciálne ruský prezident Vladimir Putin.

Ruský prezident je so škandálom spojený cez svojho najlepšieho priateľa, violončelistu Sergeja Roldugina, ktorý sa v dokumentoch objavuje a mohol by byť bielym koňom Putina. Hovorca Kremľa na to reagoval slovami, že ide o pokračovanie „putinofóbie“.

Dokonca naznačil, že by v tom mohla byť zapletená CIA.

„Poznáme týchto takzvaných novinárov veľmi dobre, je pre nás jasné, že mnoho novinárov, ktorí sú toho súčasťou, má sotva titul zo žurnalistiky. Je medzi nimi mnoho bývalých ľudí z amerického ministerstva zahraničia či zo CIA a iných spravodajských služieb,“ povedal podľa Quartz.

Odmietol tiež, že by do škandálu mala byť zapletená jeho manželka. Tá má podľa dokumentov vlastniť jednu spoločnosť na Britských Panenských ostrovoch. Štátne ruské médiá sa vyhýbali zmienke o prepojení na Vladimira Putina.

V dokumentoch sa objavili aj mená saudského kráľa Salmána či prezidenta Spojených arabských emirátov, kde to tiež nevyzerá, že by kauza otriasla režimami.

To sa určite nedá povedať o Islande, kde v pondelok vyšlo do ulíc podľa niektorých odhadov až 20-tisíc obyvateľov tohto 300-tisícového štátu. Požadovali rezignáciu svojho premiéra, ktorý sa spolu s manželkou tiež objavuje v spise. Ten rezignoval a krajinu čakajú nové voľby.

Prečo je tu málo Američanov?

Vyšetrovať škandál začalo aj americké ministerstvo spravodlivosti, aj keď veľa Američanov v zozname nie je. Zatiaľ je známe iba jedno meno. „Doteraz identifikovali 211 ľudí s americkými adresami, pričom všetci nemusia byť nutne americkými občanmi,“ napísal portál Fusion.

To je prekvapivo málo vzhľadom na to, že 150 miliárd dolárov ročne podľa správy Senátu zmizne zo Spojených štátov v daňových rajoch.

Dôvodov môže byť viac. Od toho, že mohli častejšie využívať iné právnické firmy ako Mossack Fonseca, ktorej unikli dokumenty, až po ten, že ďalšie mená sa môžu ešte len objaviť. Rovnako Američanov nemusí lákať vytvárať si schránkové firmy v zahraničí, jednoduchšie si ich môžu vytvoriť doma.

„Američania si môžu schránkové firmy vytvoriť priamo vo Wyomingu, Delaware či Nevade. Nemusia ísť do Panamy,“ povedala pre portál Fusion Shima Baradaran Baughman, profesorka práva na Utahskej univerzite.

Rovnako začali podľa Reuters vyšetrovať ľudí spomenutých v Panama Papers ďalšie západné krajiny: Francúzsko, Holandsko, Švédsko, Austrália, Nový Zéland či Rakúsko.

Ukrajinské médiá sa zasa tvrdo pustili do prezidenta Petra Porošenka (s výnimkou jeho televízie Piaty kanál), ktorý je ako jedna z mála aktívnych hláv štátu priamo menovaný v dokumentoch.

Pod tlakom je aj britský premiér David Cameron, ktorého nebohý otec mal firmu v daňovom raji. Británia by tiež podľa niektorých mala zasiahnuť proti najčastejšie využívanému daňovému raju podľa dokumentov Britských Panenských ostrovov, ktoré majú silnú autonómiu, no patria pod Britániu.

Lepšie zákony?

V Európe zasa silnie hlas na zlepšenie zákonov. Nemecká vláda navrhuje vytvoriť „transparentný register“ schránkových firiem, kde by bolo známe, kto je koncový človek, ktorý z nich profituje. Týkalo by sa to však iba firiem založených v Nemecku, nezabránilo by to registrovať firmy v takej Paname.

„Cieľom zákona je vyslať signál Európskej únii a iným medzinárodným organizáciám, že Nemecko ide s nimi bojovať a ostatní by mali nasledovať príklad,“ píše portál euractiv.

Európska komisia má už budúci týždeň zverejniť návrh zákona o schránkových firmách. Podľa Transparency International nie je dostatočný a nezabráni firmám ukrývať príjem mimo Európskej únie.

Medzi ľuďmi, ktorí mali prepojenie na firmu v daňovom raji, bola aj manželka eurokomisára zo Španielska Miguela Ariasa Caneta. Táto firma fungovala aj v roku 2014, keď sa stal eurokomisárom.

Európska komisia sa ho zastala, Canete podľa Deutsche Welle deklaroval, že firma bola neaktívna, a tak nemohol byť v konflikte záujmov.

Máte pripomienku alebo ste našli chybu? Prosíme, napíšte na [email protected].

Panama Papers

Svet

Teraz najčítanejšie