Denník N

František Mikloško má zvonec, ktorý počuť

Mikloško je konzervatívnym kresťanom, necíti však potrebu konfrontovať sa s liberalizmom.

Päť dní po voľbách, keď ešte nič nebolo definitívne rozhodnuté, trojica rešpektovaných ekonómov – Martin Filko, Štefan Kišš a Ľudovít Ódor – zverejnila nebývalý text s nevšedným názvom i obsahom: Najlepší z možných svetov pre Slovensko. Je to iniciatíva, ktorá budúcim vládnym činiteľom ponúka spôsob, ako efektívnejšie spravovať štát, hľadať riešenia šetrné k verejným financiám a zároveň prinášajúce najväčší spoločenský úžitok. Dobre vyargumentovaná koncepcia má takmer 80 strán a môžete si ju prečítať tu.

Za navrhovanú reformu rozhodovania vo verejnom sektore, vďaka ktorej by sa Slovensko mohlo stať „dobre spravovanou krajinou“, sa postavili ľudia z Klubu ekonomických analytikov aj Slovenskej ekonomickej spoločnosti. Martin Filko sa tragicky stratil vo vodách Dunaja, zanechal však dielo v podobe symbolického „verejného testamentu“.

Niečo také, povedal som si, by sa asi páčilo priateľovi Františkovi Mikloškovi, ktorý má cit pre znamenia doby. A tak som si ešte včera večer zohnal knihu, ktorá sa volá tak ako on. Má takmer tristo strán, vidno za ňou veľmi starostlivú prípravu Jána Štrassera, a je to úžasné čítanie práve do dnešných čias, pretože sa na ne pozerá s odstupom. Pohľadom človeka služby, v palácoch i v najzastrčenejších kútoch. Bol koordinátorom malých spoločenstiev tajnej cirkvi, inicioval výstavy neoficiálnych výtvarníkov, spoluorganizoval podpisovú akciu za pozvanie Jána Pavla II. na Velehrad aj sviečkovú demonštráciu. Bol predsedom prvého slobodného parlamentu, s veľkou dávkou odvahy presadil slušnejšiu verziu jazykového zákona, pokúšal sa o zmierenie s Maďarmi, vložil sa do súboja s Mečiarom, stretol sa s mnohými svetovými osobnosťami.

Miluje samotu, a predsa má toľko priateľov; je konzervatívnym kresťanom, necíti však potrebu „konfrontovať sa s liberalizmom“. Naopak, našiel si vzťah k ľuďom z občianskeho disentu a prirodzene sa včlenil do Verejnosti proti násiliu. Nežná revolúcia je preňho dodnes hviezdnou hodinou Slovenska.

Má zmysel pre mystérium, tajomstvo, znamenia. Modlí sa k svojmu anjelovi strážnemu.

Cíti sa byť „ovečkou cirkevného stáda“, ibaže niekedy „má trochu väčší zvonec“; inými slovami, ponecháva si právo vysloviť svoj vlastný názor, napríklad zastať sa arcibiskupa Bezáka.

Testament Martina Filka je obrátený do budúcnosti. Životný príbeh Františka Mikloška, človeka integrálneho charakteru, pomáha pochopiť, aká náročná je cesta k lepšej budúcnosti.

🗳️ Ak chcete podporiť našu prácu pred druhým kolom volieb aj nad rámec predplatného, môžete to urobiť aj darom.🗳️

Máte pripomienku alebo ste našli chybu? Prosíme, napíšte na [email protected].

Komentáre

Teraz najčítanejšie