Denník N

Kto sa našiel v Panama Papers? Lionel Messi, Jackie Chan aj Pedro Almodóvar

V Panama Papers sa uvádzajú mená futbalových hráčov, hercov aj režisérov. Foto - TASR/AP, Wikimedia
V Panama Papers sa uvádzajú mená futbalových hráčov, hercov aj režisérov. Foto – TASR/AP, Wikimedia

V dokumentoch o daňových únikoch figurujú futbalové aj filmové hviezdy. Je medzi nimi aj švagor čínskeho prezidenta.

Dokumenty Panama Papers poskytli dôkazy o obrovských daňových únikoch. Figurujú medzi nimi mnohé súčasné aj bývalé hlavy štátov, rovnako ako známe osobnosti, ktoré sa vyhýbali plateniu daní a prali špinavé peniaze.

A hoci škandál prišiel len niekoľko týždňov po tom, čo prezident FIFA Gianni Infantino ohlásil čistky v populárnom športe, nie je veľkým prekvapením, že do Panama Papers sú zapletené mnohé futbalové hviezdy.

Messi aj Platini

Na zozname je aj futbalista španielskeho klubu FC Barcelona Lionel Messi, ktorý získal Zlatú loptu pre najlepšieho hráča už päťkrát. Messiho a jeho otca už v Španielsku vyšetrovali za daňové úniky, podozrievali ich, že tak získali 4,1 milióna eur. Meno argentínskeho futbalistu a jeho otca teraz našli medzi majiteľmi spoločnosti Mega Star Enterprises v daňovom raji.

Messi je najlepšie zarábajúcim futbalistom na svete, podľa športového týždenníka France Footbal zarobil minulý rok 65 miliónov eur. Viac ako polovicu získal ako hráč FC Barcelony, zvyšok mal z reklamy. 

Podľa Panama Papers vznikla spoločnosť Mega Star Enterprises vo februári 2012. Ako jej riaditelia figurovali Lionel Andrés Messi a jeho otec a manažér Jorge Horacio Messi. Ten prebral celé riadene spoločnosti koncom roka 2015.

„Nepozerám sa na to, čo podpisujem. Ak môj otec povie, že by som to mal podpísať, urobím to so zatvorenými očami,“ povedal Messi podľa panamapapers.sueddeutsche.de ešte k dávnejším podozreniam z daňových únikov. „Podpíšem, čo mi otec povie, aby som podpísal. Nepozerám sa na to. Neriešim to. Nekladiem žiadne otázky.“

Zložky o daňových únikoch na Britských Panenských ostrovoch obsahujú aj meno bývalého francúzskeho futbalistu Michela Platiniho. Exprezidentovi UEFA v roku 2011 zakázali na osem rokov akékoľvek aktivity spojené s futbalom pre porušenie etiky po tom, čo prijal dva milióny švajčiarskych frankov za údajnú poradenskú činnosť od predsedu FIFA Seppa Blattera.

Podľa úniku Panama Papers viedol Platini v daňovom raji spoločnosť Balney Enterprises Corporation od roku 2007, teda od svojho zvolenia za prezidenta UEFA.

V Panama Papers figuruje aj španielsky režisér Pedro Almodóvar či herec Jackie Chan.

Oskarový režisér je na zoznamoch spolu s bratom Agustinom Almodóvarom. Ten sa za zriadenie spoločnosti v daňovom raji ospravedlnil, keď sa vyhovoril na nedostatok skúseností s cieľom rozvíjať medzinárodný filmový biznis v 90. rokoch.

Agustin Almodóvar založil spoločnosť Glen Valley Corporation na Britských Panenských ostrovoch v roku 1991 a zrušil ju o tri roky neskôr, keď začal mať jeho brat medzinárodný úspech. „Zrušil som tú spoločnosť, pretože nezodpovedala tomu, akým spôsobom pracujeme,“ povedal Agustin Almodóvar pre El Confidencial.

Jackie Chan, bojovník narodený v Hongkongu, má podľa Panama Papers najmenej šesť spoločností, ktoré zaregistroval cez právnickú firmu Mossacka Fonseca. Podľa Medzinárodného konzorcia investigatívnych novinárov (ICIJ) však neexistujú dôkazy, že by Chan používal tieto spoločnosti na pranie špinavých peňazí alebo daňové úniky.

Politici aj diktátori

Podľa uniknutých dokumentov sa plateniu daní vyhýbali aj príbuzní diktátorov vrátane egyptského exprezidenta Husního Mubaraka, bývalého líbyjského lídra Muammara Kaddáfího či súčasného sýrskeho prezidenta Baššára Asada.

Je medzi nimi aj švagor čínskeho prezidenta Si Ťin-pchinga. Teng Ťia-kuej sa podľa Panama Papers stal jedným z konateľov a spoločníkom dvoch spoločností – Best Effect Enterprises Limited a Wealth Ming International Limited.

„Nie je jasné, na čo tieto dve spoločnosti používali,“ uvádza ICIJ. V tom čase bol Si Ťin-pching jedným z deviatich mužov Politbyra, ktoré ovláda Čínu. „V čase, keď Si Ťin-pchinga menovali za generálneho sekretára čínskej Komunistickej strany v roku 2012 a prezidenta v roku 2013, boli obe Tengove spoločnosti nečinné.“

🗳️ Ak chcete podporiť našu prácu pred druhým kolom volieb aj nad rámec predplatného, môžete to urobiť aj darom.🗳️

Máte pripomienku alebo ste našli chybu? Prosíme, napíšte na [email protected].

Panama Papers

Svet

Teraz najčítanejšie