Denník N

Muž z Panama Papers sľuboval na Slovensku fabriku, ktorú nikdy nepostavili

Som v kontakte so zástupcami kanadskej vlády i s kanadskými diplomatmi, hovoril v roku 2004 John Novak. Muž rovnakého mena neskôr využíval i služby dnes už preslávenej panamskej firmy Mossack Fonseca. Foto – archív J. Novaka / The Slovak Spectator
Som v kontakte so zástupcami kanadskej vlády i s kanadskými diplomatmi, hovoril v roku 2004 John Novak. Muž rovnakého mena neskôr využíval i služby dnes už preslávenej panamskej firmy Mossack Fonseca. Foto – archív J. Novaka / The Slovak Spectator

Aktualizácia 7. apríla: John Novak rozoslal médiám stanovisko, v ktorom reaguje na článok Českého centra pre investigatívneho žurnalistiku. Odmieta, že by bol len nastrčeným bielym koňom.

John Novak by mohol byť dobrým príkladom človeka, ktorý spĺňa definíciu slova „hochštapler“. V Česku takto označujú ľudí, ktorí sa pohybujú vo vyššej spoločnosti, veľa toho nasľubujú a tvária sa, že sú schopní predať aj Karlštejn.

Rodák z kanadskej provincie Britská Kolumbia je podľa utorkového článku Českého centra pre investigatívnu žurnalistiku ďalším aktérom aféry Panama Papers, ktorý má niečo spoločné so Slovenskom.

Jeho angažmán potvrdzuje aj medzinárodný zoznam aktérov Panama Papers, ktorý zverejnilo novinárske združenie ICIJ. V zozname sú uvedené bratislavské adresy dvoch Novakových firiem.

Nezamestnaný rezident Monaka

Novinári z Českého centra pre investigatívnu žurnalistiku označujú Novaka za „typického bieleho koňa“, ktorý bol zapísaný v orgánoch niekoľkých nadnárodných firiem. Zverejnili k nemu niekoľko čiastkových informácií.

Novak v roku 2012 požiadal právnikov dnes už preslávenej firmy Mossack Fonseca, aby jednu z jeho spoločností registrovali na Britských Panenských ostrovoch, neželal si však, aby sa jeho identita niekde spomínala.

„Jeho spoločnosť Green Carbon Renewables S.A. požiadala, aby sa meno riaditeľa Johna Novaka v zakladajúcich dokumentoch uvádzalo bez adresy,“ píše České centrum pre investigatívnu žurnalistku.

Podľa centra sa identifikoval ako rezident Monackého kniežatstva, v dokladoch si však uvádzal, že je bez zamestnania. Okrem toho si mal nechať priviezť automobil značky Ferrari z Kanady do Grécka.

Tieto aktivity samy osebe ešte nedokazujú, že by mal Novak spáchať niečo trestné. Je však známe, že podobný typ firiem radi využívajú ľudia, ktorí sa snažia vyhnúť daňovým povinnostiam alebo potrebujú zakryť pochybné toky peňazí.

Novák sám včera rozoslal médiám vyjadrenie, v ktorom akékoľvek prepojenie s firmou Green Carbon Renewables S.A. odmieta. „Nikdy som nebol riaditeľom spoločnosti Green Carbon Renewables S.A. a o jej existencii ani jej činnosti na Slovensku nemám žiadnu vedomosť,“ tvrdí Novak.

Podľa svojho vyjadrenia pôsobí len vo firme s podobne znejúcim názvom Carbon Green Renewables S.A., ktorá má ale zhodou okolností tiež sídlo na Britských Panenských ostrovoch.

„Dôrazne odmietam, aby som bol označovaný za bieleho koňa, dokonca známeho bieleho koňa. Nikdy som nebol v žiadnej obchodnej spoločnosti nastrčený, aby som zakrýval činnosť kohokoľvek iného,“ dodal Novak (celé vyjadrenie Johna Novaka na konci článku).

Ctihodný obchodník

Muž s menom John Novak nie je nepopísaným listom papiera ani na Slovensku. V roku 2001 založil organizáciu s názvom Komora slovensko-kanadskej obchodnej spolupráce. Tá mala navodzovať dojem, že ide o klasickú obchodnú komoru, ktorú založili podnikatelia z oboch zainteresovaných krajín.

V skutočnosti však jeho komora pôsobila paralelne so „skutočnou“ Kanadsko-slovenskou obchodnou komorou (KSOK). „Vznikli niekoľko týždňov po nás a dalo by sa povedať, že parazitovali na našom názve,“ hovorí Joseph M. Burza, prezident KSOK.

Burza o pôsobení samotného Novaka podľa svojich slov vedel len z počutia, osobne ho vraj nepoznal. „Pokiaľ mi je známe, niekedy okolo roku 2006 ukončil svoje aktivity a od tej doby o ňom veľa neviem,“ dodáva Burza.

Do tejto doby však Novak vzbudzoval dojem, že je v kontakte s kanadskými firmami, ktoré by mohli investovať na Slovensku. V septembri 2004 o svojich plánoch poskytol rozhovor anglicky písanému týždenníku The Slovak Spectator.

„Povzbudzujeme rozvoj biznisu medzi Slovenskom a Kanadou. Fakt, že Slovensko sa stalo súčasťou Európskej únie, naše snahy výrazne uľahčuje,“ rozprával Novak.

Prichádza veľký zamestnávateľ

V rozhovore okrem iného poznamenal, že spolupracuje priamo s ľuďmi z kanadskej vlády i kanadskej ambasády na Slovensku – tá sa dnes k Novakovi odmietla vyjadriť.

„Kanadskí investori prejavujú najväčší záujem o oblasť priemyslu. Dôvodom je veľmi kvalifikovaná pracovná sila i dobrá geografická poloha Slovenska,“ poznamenal Novak.

Onedlho to vyzeralo, že od slov sa prejde aj ku konkrétnym činom. John Novak sa naraz objavil ako riaditeľ kanadsko-japonskej firmy Kouei International Holdings, ktorá plánovala v priemyselnom parku pri Žarnovici vybudovať závod na spracovanie starých pneumatík.

„Recyklujeme pneumatiky modernou technológiou bez spaľovania, bez emisií, bez zápachu. Je to ekologický systém, ktorý tvorí ďalej využiteľné produkty,“ hovoril vtedy novinárom.

Investícia mala dosiahnuť 2,5 milióna eur a v závode malo pracovať 200 ľudí, čo by bola pre región Žarnovice s vtedy dvadsaťpercentnou nezamestnanosťou významná vzpruha.

Investor Pavla Ruska

Projekt si preto zobral pod patronát vtedajší minister hospodárstva Pavol Rusko (ANO), ktorý s Novakom podpísal memorandum o investícii. „Som veľmi rád, že v priebehu polroka sme dokázali dohodnúť takéto memorandum,“ pochvaľoval si Rusko.

Veľkú investíciu v Žarnovici koncom roku 2004 ohlasoval aj vtedajší minister hospodárstva druhej Dzurindovej vlády Pavol Rusko (vpravo). Foto - TASR
Veľkú investíciu v Žarnovici koncom roku 2004 ohlasoval aj vtedajší minister hospodárstva druhej Dzurindovej vlády Pavol Rusko (vpravo). Foto – TASR

V januári 2005 to vyzeralo tak, že už onedlho sa pri Žarnovici rozbehne výstavba. „Pri stretnutí s generálnym riaditeľom kanadskej firmy Johnom T. Novakom sme spresnili, koľko štvorcových metrov bude závod potrebovať. Podľa toho sa snažíme mestský pozemok pripraviť tak, aby sme v apríli mohli začať so stavebnými prácami,“ hovoril vtedajší primátor Žarnovice Dušan Gréger.

To bola vôbec posledná zmienka o tejto investícii. Gréger ako primátor skončil po najbližších komunálnych voľbách a súčasné vedenie mesta hovorí len toľko, že žiadny závod na spracovanie pneumatík v Žarnovici nevznikol.

„Títo investori sa nám už potom neozvali. Dôvody nepoznáme,“ hovorí súčasná zástupkyňa primátora Alena Kazimírová.

Pokuta od kanadských úradov

O ďalšom Novakovom pôsobení sú od tej doby k dispozícií len útržkovité informácie. V roku 2009 sa stal členom dozornej rady firmy Verify Smart Corp., ktorá podľa svojho profilu v databáze LinkedIn poskytovala služby súvisiace s ochranou firiem pred podvodmi a krádežami identity.

„Pán Novak sa pohybuje v biznise tridsať rokov. Do firmy prináša významné skúsenosti i veľkú sieť kontaktov na vplyvných ľudí (key decision makers),“ uviedla firma v článku, ktorý publikovala na portáli Finextra.com.

Spoločnosť Verify Smart Corporation mala podľa zverejneného profilu svoje dátové centrá v Bratislave, v Los Angeles a v Paname. Okrem toho mala mať kancelárie v Londýne, vo Vancouveri, v New Yorku či na Filipínach.

V roku 2012 dostala spoločnosť Verify Smart Corporation pokutu od komisie na ochranu kapitálového trhu v kanadskom Vancouveri za nelegálne získavanie peňazí od kanadských a amerických investorov a obchody s neregistrovanými cennými papiermi. Webové stránky firmy sú dnes už nedostupné.

Celé vyjadrenie Johna Novaka

V nadväznosti na informácie zverejnené o mojej osobe na serveri investigace.cz, ako aj na webových sídlách iných informačných médií, poskytujem touto cestou svoje vyjadrenie, o zverejnenie ktorého v súvislosti s medializáciou témy „Panama Papers“ žiadam:

„Nikdy som nebol riaditeľom spoločnosti Green Carbon Renewables S.A. a o jej existencii ani jej činnosti na Slovensku nemám žiadnu vedomosť.

Som jedným z akcionárov a investorov v spoločnosti Carbon Green Renewables S.A. so sídlom na Britských Panenských ostrovoch. Do roku 2013 som pôsobil ako jej riaditeľ, do ktorej funkcie som bol riadne ustanovený a funkciu riaditeľa som aj riadne vykonával.

Dôrazne odmietam, aby som bol označovaný za bieleho koňa, dokonca známeho bieleho koňa. Nikdy som nebol v žiadnej obchodnej spoločnosti nastrčený, aby som zakrýval činnosť kohokoľvek iného.

Taktiež odmietam akékoľvek spájania mojej osoby s osobou Olgy Kiendler alebo Snežany Ilić. Obe osoby nadobudli akcie spoločnosti Carbon Green Renewables S.A. v období, keď som pôsobil ako riaditeľ tejto spoločnosti. Akcie boli voľne prevoditeľné a mohol ich nadobudnúť ktokoľvek.

Podľa mojich vedomostí nemala spoločnosť Carbon Green Renewables S.A. nikdy žiadny priamy ani nepriamy podiel v žiadnej slovenskej obchodnej spoločnosti, ani nemala nikdy žiadnu organizačnú zložku na Slovensku, prostredníctvom ktorej by na Slovensku podnikala.“

Máte pripomienku alebo ste našli chybu? Prosíme, napíšte na [email protected].

Panama Papers

Slovensko

Teraz najčítanejšie