Denník N

Porošenko v Paname prehráva Ukrajinu

Ukrajinský prezident s dôverou občanov zrejme nakladá podobne ako vláda Arsenija Jaceňuka.

Banalitu, že Panama Papers poškodia najmä politikov v slobodných krajinách, kým predstaviteľov autoritatívnych režimov, ktorí ukrývali svoje peniaze v daňových rajoch, sa nedotknú, už potvrdilo niekoľko udalostí.

Na Islande žiadali tisícky ľudí rezignáciu premiéra Sigmundura Gunnlaugssona, ktorý nakoniec požiadal o rozpustenie parlamentu. Naopak, čínski cenzori si brali nadčasy, aby akékoľvek zmienky o spojení členov politbyra s firmou Mossack Fonseca nenarušili stabilitu spoločnosti, a hlavné ruské televízie vec najprv ignorovali a potom opäť raz našli protiputinovský komplot.

Banalita to prestáva byť, keď sa pozrieme na ukrajinského prezidenta Petra Porošenka. Keď kandidoval na úrad, prisľúbil, že predá hlavný zdroj svojho bohatstva, najväčšiu ukrajinskú cukrovinkáreň Rošen. Lenže dokumenty Mossack Fonseca ukazujú, že prezident svoje aktíva nepredal, ale previedol ich na spoločnosť registrovanú na Britských panenských ostrovoch.

To je problém minimálne z dvoch dôvodov. Prezident sa zjavne pokúsil ušetriť na daniach v čase, keď svojich spoluobčanov vyzýval, aby sa za svoj štát obetovali. A ako uviedla miestna pobočka Transparency International, tým, že poskytol falošné informácie o svojich aktívach, mohol porušiť ukrajinské zákony.

Na rozdiel od svojich predchodcov Porošenko nevyhral len na západe či východe Ukrajiny, ale prakticky na celom území s výnimkou anektovaného Krymu a separatistických oblastí. Lenže s dôverou občanov zrejme nakladá podobne ako vláda Arsenija Jaceňuka, ktorú jej členovia opúšťali aj pre rozrastajúcu sa korupciu.

Preto bude mimoriadne dôležité sledovať nielen situáciu na východe krajiny, integračné snahy Kyjeva, ale aj to, ako sa prezident a celá politická elita vyrovná s touto kauzou, pretože tá mimoriadne dobre ukáže, či bol rozchod s Janukovyčovskými spôsobmi a mentalitou skutočný alebo nie.

Máte pripomienku alebo ste našli chybu? Prosíme, napíšte na [email protected].

Panama Papers

Komentáre

Teraz najčítanejšie