Denník N

Žiadajú odchod ministra školstva aj pre pôžičku Slavii Capital, ktorú viedla aj jeho žena

Minister školstva Peter Plavčan a premiér Robert Fico. Foto – TASR
Minister školstva Peter Plavčan a premiér Robert Fico. Foto – TASR

Aktualizované 10:50. Minister školstva pôsobil v pôžičkových fondoch, keď dali pôžičku nebankovke Slavia Capital. V tej vtedy v predstavenstve sedela Plavčanova manželka.

Nového ministra školstva Petra Plavčana (za SNS) v tejto funkcii neprijali dobre. Vysokoškolskí pedagógovia proti nemu spísali petíciu, učitelia protestom pripomínali svoje požiadavky a teraz dávajú opoziční poslanci podnet na jeho odvolanie. Vo funkcii nie je ani dva týždne.

S návrhom na odvolanie prichádza nezávislý poslanec Miroslav Beblavý.

Dôvodom je Plavčanovo pôsobenie v kontrolných radách pôžičkových fondov pre študentov a začínajúcich pedagógov. Opísal to na svojom blogu.

Pôžička pre manželku

Fond napríklad požičal peniaze nebankovke Slavia Capital. V tom čase bol Plavčan predsedom Rady fondu, v predstavenstve nebankovky zas sedela jeho žena Viera Plavčanová. Neskôr bol predsedom dozornej rady „aj počas nasledujúcich rokov, keď pôžička plynulo rástla na 5,5 milióna eur,“ píše Beblavý. K ukončeniu pôžičky došlo až po odchode vtedajšieho šéfa fondu Ľubomíra Zburína a Plavčana z orgánov fondu.

Plavčanová sedela v predstavenstve Slavie Capital ešte donedávna. Po vymenovaní Plavčana za ministra sa jej vzdala, napísali Aktuality.sk.

Nebankovka mala získať podľa Beblavého výhodný úrok. Pre fond to bolo riziko, lebo ak by nebankovka skrachovala, o peniaze by prišiel.

Minister školstva Plavčan pred rokovaním vlády Tasr povedal:„Všetky tie obvinenia, ktoré sú v tom blogu, boli predmetom podania, ktoré bolo pred piatimi rokmi. Polícia aj dozorujúci prokurátori ich označili ako nedôvodné.“

„Ja sa nebudem zaoberať blogmi pána poslanca, ktorý sa snaží zviditeľniť. Ja mám základnú úlohu vypracovať  časť Školstvo pre nové programové vyhlásenie vlády a urobiť za posledných 25 rokov najväčšiu reformu v školstve,“ dodal minister.

V predstavenstve Slavie Capital sedí Martin Kvietik, syn herca Štefana Kvietika, ktorý bol za SNS v rokoch 1990 – 1994 v parlamente. Hercovi Kvietikovi vlani v januári predseda SNS Andrej Danko udelil aj Rad Martina Rázusa.

So Slaviou Capital je spájaný aj Ľudovít Černák, ktorý bol na začiatku deväťdesiatych rokov minulého storočia predsedom SNS a za túto stranu bol aj ministrom hospodárstva. Netají sa tým, že sú so Štefanom Kvietikom priatelia. Černák mal ako minister hospodárstva pomáhať Slavii Capital napríklad v privatizačnom procese firmy Nafta Gbely. Obaja to popreli.

Černáka z SNS vytlačil Ján Slota, neskôr zakladal Demokratickú úniu a s tou potom vstúpil do SDK. Po páde Vladimíra Mečiara bol potom znovu ministrom hospodárstva už za SDK.

Zmluvy a obstarávanie

Problém pôsobenia Plavčana vidí Beblavý aj v tom, že keď pôsobil vo fonde, ten nezverejňoval zmluvy, aj keď to zo zákona robiť mal. Okrem toho ani nerobil verejné obstarávania, ktoré tiež zo zákona robiť mal. Plavčan, ktorý sedel v kontrolných orgánoch, o tom mlčal.

Neupozornil podľa Beblavého ani na to, keď fond zriadený na požičiavanie študentom a začínajúcim učiteľom kúpil za 16 miliónov korún budovu v centre Bratislavy, v ktorej zriadil galériu a nakúpil do nej umelecké diela za viac ako 600-tisíc vtedajších korún.

Za vlády Ivety Radičovej boli do fondu dosadení ľudia, ktorí tam mali preveriť, ako hospodári. Medzi nimi bol aj šéf Transparency International Gabriel Šípoš. „Ja ho viem hodnotiť práve z tejto skúsenosti a podľa mňa ho toto konanie v pôžičkových fondoch diskvalifikuje na akúkoľvek vyššiu riadiacu funkciu v štátnej správe, nehovoriac o poste ministra,“ hovorí Šípoš.

Tlakov a nekalých príležitostí je podľa šéfa Trasparency násobne viac a „Plavčan aj v týchto malých funkciách ukázal, že dodržiavanie zákonov berie alternatívne, ako sa mu to hodí“. Je to podľa neho „katastrofálny prístup pre akéhokoľvek úradníka, nehovoriac u ministra, ktorý sa každý september prihovára deťom a káže im o tom, aká je pracovitosť a morálka dôležitá“.

Plavčan dostal z fondu aj odmeny, aj keď na ne nemal nárok. Išlo o takmer 40-tisíc eur. Tie však po medializácii vrátil, vďaka čomu mohol ďalej pracovať na ministerstve školstva.

O reakciu sme požiadali SNS aj koaličných partnerov.

Fond pre podporu vzdelávania

Vznikol spojením Študentského pôžičkového fondu a Fondu pre začínajúcich učiteľov.

Pôžičky študentov

  • Na pôžičky pre študentov boli na akademický rok 2014/2015 vyčlenené v rozpočte fondu finančné prostriedky vo výške 4,6 milióna eur.
  • Celkovo schválilo 2 008 žiadostí o pôžičku v celkovej sume pôžičiek 4 599 700 eur.
  • V školskom roku 2015/2016 bolo vyčlenených 3,5 milióna eur na pôžičky pre študentov.
  • Celkovo bolo doručených 2 419 žiadostí o pôžičku v celkovej sume 5 778 290 eur.
  • Priemerná výška požadovanej pôžičky predstavovala zhruba 2 390 eur. Najväčší záujem fond zaznamenal o pôžičky v maximálnej možnej výške 2 500 eur, ktorých bolo viac ako 76 percent.

Pôžičky pedagógov

  • Na pôžičky pre pedagógov bolo na školský rok 2014/2015 vyčlenených viac ako 2 mil. eur.
  • Fondu bolo celkovo doručených 436 žiadostí o pôžičku v celkovej požadovanej sume pôžičiek 3 339 400 eur.
  • Fond schválil 249 žiadostí o pôžičku v celkovej sume pôžičiek 1 996 900 eur.
  • Na pôžičky pre pedagógov bolo na školský rok 2015/2016 vyčlenených  2,3 mil. eur.
  • Fondu bolo celkovo doručených 699 žiadostí o pôžičku v celkovej požadovanej sume pôžičiek 5 868 400 eur.
  • Priemerná výška požadovanej pôžičky predstavovala cca 8 400 eur.
  • Najväčší záujem fond zaznamenal o pôžičky do 5 000 eur, teda pôžičky bez ručiteľa a preukazovania účelu použitia, ktorých bola takmer polovica.

 

Máte pripomienku alebo ste našli chybu? Prosíme, napíšte na [email protected].

Dnes na dennike.sk

Školstvo

Voľby 2016

Ekonomika, Slovensko

Teraz najčítanejšie