Denník N

Odkrývame nové bašty Kotlebovej ĽSNS. Ako vyrástla tam, kde bol roky dominantný Smer (+mapy)

Pohľad na Krupinu z miestneho židovského cintorína. Počas vojny zahynulo najmenej 37 miestnych Rómov a 115 židov. Foto N – Vladimír Šimíček
Pohľad na Krupinu z miestneho židovského cintorína. Počas vojny zahynulo najmenej 37 miestnych Rómov a 115 židov. Foto N – Vladimír Šimíček

Odkrývame nové bašty Ľudovej strany Naše Slovensko. Prečo sú tam ľudia ochotní voliť extrémistov? Učitelia z viacerých častí Slovenska varujú, že deti z lavíc navrhujú vraždenie Rómov.

Najskôr jedno, dve a zrazu aj dvadsať, tridsať percent. Takto vyzerá nová volebná matematika, ktorú prepísal Marian Kotleba v týchto parlamentných voľbách.

Pozreli sme sa bližšie na výsledky v jeho dlhoročných, ale najmä v jeho nových baštách a zisťovali, prečo sú ľudia ochotní voliť extrémistu.

Krupina – bašta Fica aj Kotlebu

Krupina je jedno z najstarších uhorských, a teda aj slovenských kráľovských miest, ale málokto to vie. Nekrupinčania vedia skôr o závode na výrobu vojenskej techniky zo socializmu, rozhľadenejší o rodisku básnika Andreja Braxatorisa-Sládkoviča a milovníci nepravdivých legiend to, že v Krupine upálili poslednú bosorku v Európe.

Inak je to takmer osemtisícové prevažne katolícke okresné mestečko, vzdialené len vyše štyridsať kilometrov od maďarských hraníc.

Video: V tomto meste volí každý šiesty Kotlebu. Prečo?
autorka: Martina Pažitková

Krupinčania sú prevažne ľavičiari. Azda za to môže porevolučná konverzia zbrojárskej výroby alebo to, že sú roky na okraji štátneho záujmu. Krupina volievala SDĽ a neskôr Smer.

Najvýraznejší podiel zo všetkých slovenských miest získala Kotlebova ĽSNS v Jelšave (23,75 percenta), no tam ju volili aj v roku 2010 a 2012.

V celkovo druhom a výrazne väčšom meste Krupine nastal zo slovenských miest najzásadnejší skok v prospech Kotlebu. V roku 2012 tam mala ĽSNS necelé dve percentá a jasne tam vtedy vyhral Smer s 52 percentami hlasov. V posledných voľbách získali extrémisti v Krupine takmer 18 percent hlasov, čo je vyše dvojnásobok celoštátneho priemeru a v celkovom súčte hlasov takmer desaťnásobok oproti voľbám v roku 2012.

Pri pohľade na okresy zasa Kotleba zásadnejšie vyskočil na Orave, na Kysuciach a na severovýchode Slovenska.

 

Mestá a dediny, kde sa ĽSNS darí už od roku 2010

 

Vyviezli Židov aj Rómov

Historik krupinského múzea Miroslav Lukáč hovorí o krátkej pamäti kombinovanej s frustráciou. „Neviem si to racionálne vysvetliť,“ vraví.

Chvíľu predtým nám ukazoval expozíciu múzea o miestnych Rómoch aj dokument s pečiatkou Na stráž!, ktorý definitívne spečatil osud minimálne 37 Rómov. Niektorí skončili v Kremničke, iných ani neodviezli na miesto určenia. Cestou si museli vykopať hrob a gardisti ich postrieľali. Pridáva 115 zo 160 krupinských Židov, ktorí sa už nikdy nevrátili.

Bartoš, Kováč, Didi. Rómske mená na zozname zavraždených. Pri Emilovi Didim je poznámka futbalista. Lukáč ukazuje fotografiu miestneho tímu, kde je aj Didi. Čítal, písal aj oblek nosil, ale nepomohlo mu to. Jeho syn vyštudoval po vojne gymnázium.

„Akú majú ľudia pamäť? Nespájajú si Kotlebu s históriou. Nemá hákové kríže… ‚Na stráž!‘ je pre mňa symbol totalitného režimu, ale pre ľudí? Asi to chápu tak, že chce niečo strážiť. Povedia si: dobre hovorí, prispel, zachránil. Nebudú študovať históriu,“ rozpráva miestny historik.

Do múzea chodí zopár miestnych, väčšinou školy. „Žiaci chodia každý rok aj do Osvienčimu na exkurzie,“ hovorí.

Čo sa stalo v Krupine?

Čo také dramatické sa stalo za štyri alebo osem rokov v Krupine ovládanej dlhodobo Smerom, že voličov extrémistu, ktorí by sa zmestili niekedy do jedného autobusu, je zrazu desaťnásobok?

Predavačka v obchode s vojenským tovarom sa smeje. Hovorí, že v meste sa nezmenilo za posledné roky „práveže nič“. Ľudia majú stále málo peňazí, do obchodu chodia väčšinou turisti. Mladá mamička s kočíkom sa za Krupinu hanbí. Ona aj živnostník pracujúci v lese hovoria, že Kotlebu nevolili.

Krupina. Foto N - Vladimír Šimíček
Krupina. Foto N – Vladimír Šimíček

Tento obraz sa nemení ani v okolitých dedinách, keď v nich strávime niekoľko nasledujúcich hodín. Na voličov Kotlebu nemáme šťastie, alebo sa k svojmu hlasu hanbia priznať.

Nezamestnanosť? Podľa oficiálnych štatistík to nie je v Krupine s prácou ideálne, ale od vrcholiacej celosvetovej krízy v roku 2009 klesala z 21 na približne 14 percent.

Rómovia? Okolo desať percent, ale ich počet za posledné roky dramaticky nestúpol. Zopár ich posedáva na lavičkách pred radnicou.

Mladý muž rozpráva, že Rómov je v Krupine „mrte“, ale bez výrazných problémov. Kotlebu nevolil, naopak, povedal, že „to je vážny prúser“. Rozpráva, ako denne jazdí autom po rozbitých okolitých župných cestách a vidí tak, ako to vyzerá, keď sa Kotleba dostal k reálnej funkcii župana. Mestský policajt potvrdzuje, že žiadne významné problémy s Rómami nie sú.

Investície? Z európskych fondov, zo štátneho rozpočtu a mestskej kasy išli do rozvojových projektov milióny eur, aj do kultúry a športu. Okresné mesto s počtom obyvateľov väčšieho sídliska má digitalizované kino a amfiteáter.

Je pravda, že zanikli dve stredné školy, ale počet študentov medziročne kontinuálne klesá.

kotleba kde rastol

 

Z nuly supervolebné

Daniel Kerekes sa zaoberá voľbami, politickým marketingom, volebnou geografiou a podieľal sa na niekoľkých volebných kampaniach. Vytvoril mapu stabilnej volebnej a supervolebnej podpory ĽSNS, teda miest a dedín, kde Kotlebu volili v rokoch 2010, 2012 aj 2016.

Z miest sú to najmä Jelšava, Revúca a Dobšiná ležiace blízko pri sebe, no aj Kežmarok. Všetky štyri dali už vo voľbách 2012 Kotlebovej strane viac ako päť percent svojich hlasov, vo všetkých štyroch mala v týchto voľbách viac ako desať percent.

Územia volebnej podpory sú silné jednotky, v ktorých sa koncentruje horná polovica hlasov pre stranu alebo kandidáta. Územia stabilnej volebnej podpory sú potom miesta, kde sa tieto územia volebnej podpory prekrývajú vo viacerých voľbách.

Mestá a dediny, kde sa ĽSNS darí už od roku 2010

V posledných troch parlamentných voľbách je však evidentné, že Kotleba zisk nielen znásobil, ale aj rozšíril a uspel aj tam, kde v predchádzajúcich voľbách takmer nikoho nezaujal.

Volili ho ľavicové Kysuce a Zemplín aj tradične konzervatívna Orava. Obce a mestá, kde dostával v predchádzajúcich voľbách jeden až tri percentá, mu dali desať, dvadsať aj vyše tridsať percent. Z „nulových“ obcí sa zo dňa na deň stali supervolebné.

Krupina takmer 18 percent, okolité dediny Bzovík vyše 19, Kozí Vrbovok 27 a Litava vyše 30 percent pre Kotlebu. Z Krupiny je do Litavy len vyše pätnásť kilometrov.

Oproti dvom predchádzajúcim voľbám sú to desať- až dvadsaťnásobky počtu hlasov pre Kotlebu. V Bzovíku s krásnou protitureckou pevnosťou dostal pred šiestimi rokmi štyri hlasy, teraz 95, v Litave päť, teraz 85. V Krupine 42, teraz 649. Všetky obce sa dostali z kategórie území s nulovou do supervolebnej podpory.

V Bzovíku, Kozom Vrbovku ani v Litave nie je toho, kto volil Kotlebu.

Opýtajte sa mladých, odporúčali. Mladý muž, ktorého starší v litavskom obchode vyzval po zmienke, že márne hľadáme Kotlebovho voliča, len krútil hlavou a odišiel. Ďalší bol v Nemecku, iný nevolil, lebo mal prácu.

Aj prieskum agentúry Focus z volebného dňa na veľkej vzorke 20-tisíc voličov ukázal, že Kotleba zaujal najmä mladých. V kategórii prvovoličov (od 18 do 22 rokov) dokonca vyhral s 22 percentami pred druhou SaS, Smer mladí takmer nevolili.

Ten istý prieskum zároveň ukázal, že až 18 percent voličov Kotlebu pred štyrmi rokmi volilo Smer. Niečo podobné ukazuje aj mapa s baštami Smeru v roku 2012. Tam, kde teraz výrazne rástli hlasy ĽSNS, strácal Smer.

Kde rástol Kotleba a kde bol v roku 2012 silný Smer

kotleba kde rastol a smer

 

Dedičstvo po Mečiarovi a Ficovi

Tibor Madleňák, politický geograf z Univerzity Mateja Bela v Banskej Bystrici, vidí Kotlebov volebný vývoj v troch etapách. Vo voľbách 2010 a 2012 ťažil z chudobných regiónov s vysokou nezamestnanosťou a rómskym problémom. V základe jasný vzorec narušili župné voľby, ktoré jeho zisk rozšírili takmer do celého kraja s výnimkou maďarských okresov.

V parlamentných voľbách 2016 sa jeho vplyv dostal do všetkých typov regiónov – ľavicové Kysuce, konzervatívna Orava, Považie, Horná Nitra, Zemplín – aj do väčších miest, kde už vzorec chudoba, nezamestnanosť, Rómovia výrazne pokrivkáva.

V nacionalisticko-populistickom prostredí sa dlhodobo darí vzorcu autoritársky vodca, silný štát a národ, hovorí Madleňák. Pred druhou svetovou vojnou to boli bašty podpory HSĽS, po vzniku Slovenskej republiky Mečiara, Slotu a Fica. Teraz k nim pribudol Kotleba. Vodca extrémistov smeroval svoje heslo národný, sociálny, kresťanský práve sem. Jeho ambíciu loviť vo vodách dedičstva po Mečiarovi a Ficovi označil Madleňák za nebezpečnú.

„Pre ľavicové Kysuce nie je pravica alternatívou. Radšej sa priklonia ku Kotlebovi. Orava je tradične konzervatívny región a v mnohých dedinách volilo Kotlebu väčšie percento ako v Banskej Bystrici,“ vraví Madleňák.

Jedným z možných vysvetlení zmeny volebného správania je podľa neho radikalizácia nacionalisticko-populistického prostredia, ku ktorej výrazne prispela predvolebná kampaň vládneho Smeru, ale aj opozície. Čoraz radikálnejšia spoločnosť zatúžila po autentickom radikálovi.

„Antiutečenecká a antiislamská téma radikalizovala prostredie a do istej miery ospravedlnila Kotlebove radikálne názory. Čerpali z atmosféry hnevu, strachu a nenávisti. Voliči, ktorí na takúto atmosféru reagujú, si možno vybrali niekoho oveľa autentickejšieho, navyše nezaťaženého kauzami a škandálmi,“ vraví Madleňák.

Prekvapujúce bolo rovnomerné rozmiestnenie Kotlebových ziskov aj v menej problematických regiónoch. Kým v predošlých voľbách potreboval na prvú štvrtinu hlasov deväť, v týchto až dvadsaťjeden okresov. „Jedným z možných vysvetlení je, že jadro Kotlebovho elektorátu, teda prvovoliči, mladší a antisystémoví voliči sú rozmiestnení viac-menej rovnomerne.“

Kotleba získal podporu aj v mestách. Košice, Nitra, Trnava, Banská Bystrica. Podpora neklesala priamo úmerne s veľkosťou miest. Prečo?

Radikalizácia vytlačila podľa Madleňáka racionálnu voľbu, kde by sa diskutovalo o nezamestnanosti, inflácii, znižovaní cien. Fico začal tieto témy zdôrazňovať a presviedčať ľudí, ako sa majú dobre, až tesne pred voľbami. Radikalizovaný volič ich už nepočúval.

„Volič mohol cítiť prioritne imaginárnu hrozbu. Vo svete je vojna, valia sa na nás milióny imigrantov, budú nám znásilňovať ženy. Bol zmätený. Kotleba síce neponúkal riešenia, ale pomenúval problémy, ktoré voliči vnímali ako ohrozenie,“ hovorí politický geograf.

Volič nepotrebuje stretnúť na ulici moslima na to, aby sa cítil ohrozený. Tento model správania fungoval na Slovensku – a nielen – už dávno. Maďarská karta zaberala v Žiline, aj keď v živote nevideli Maďara.

Malú, ale predsa nádej dávala do budúcnosti úvaha politológov o tom, že Kotlebovi voliči nie sú extrémisti, a teda nie sú stabilní. „Voliči môžu byť nestabilní, ale pomýlená atmosféra v spoločnosti je stabilná,“ vraví politický geograf Madleňák.

I56A3728
Krupinské múzeum. Foto N – Vladimír Šimíček

Učitelia: Deti hovoria o vraždení Rómov

Optimizmom nenapĺňajú ani skúsenosti učiteľov, ktorí sa stretávajú s čoraz radikálnejšími názormi žiakov už v základných školách. Rozprávajú o tom, že z lavíc počúvajú hlasy, ako všetkých „problémových“ treba vyvraždiť, alebo nech sa utopia. Mnohí z týchto žiakov pôjdu voliť aj v budúcich parlamentných voľbách.

Učiteľka zo základnej školy na Horehroní tvrdí, že u nich je to dosť radikálne. Nechce zverejniť svoje meno ani školu, kde učí.

„Rómov, utečencov vyvraždiť, my si svoje nedáme a podobne. Trinásť- až štrnásťročné deti… To nie sú ich autentické myšlienky. Ako keby prezentovali názory rodičov alebo okolia. Toleranciu nepripúšťajú. Všetko, čo vidia na Facebooku, je stopercentná pravda.“

Učiteľ z gymnázia na Kysuciach hovorí, že so žiakmi diskutovali o Kotlebovi ešte pred voľbami, ale študenti mu veľa šancí nedávali. Po voľbách boli prekvapení. „Niektorí si myslia, že môže niečo zmeniť,“ dodal.

Učiteľ hovorí o strachu z Rómov a utečencov, hoci u nich s nimi problém nemajú.

O Kotlebovej minulosti so žiakmi nediskutovali, ale učitelia o ňom hovoria medzi sebou. Niektorí vraj netušia, ako učiť o Tisovi a Slovenskom štáte.„Nevedia presne, akí vlastne Slovenský štát a Tiso boli. Je to pre učiteľov ťažké,“ vraví učiteľ.

Ďalší učiteľ zo základnej školy v Žiline spomína, že s Kotlebom sympatizovali predovšetkým žiaci z najvyšších ročníkov. Súhlasili najmä s jeho názormi na Rómov a menšiny. Jeho extrémistickú minulosť vôbec neriešia a myslí si, že o nej ani nevedia.

„Pozitívne vnímali najmä to, ako sa správal, niektorí sa s ním stretli počas kampane, ale najviac v médiách.“ Podľa Madleňáka žiaci na základných školách nasávajú atmosféru spoločnosti. Ak majú ešte aj učiteľov s podobnými názormi, tak optimizmus skutočne nie je namieste.

 

Mapa volebných bášt všetkých strán

🗳️ Ak chcete podporiť našu prácu pred druhým kolom volieb aj nad rámec predplatného, môžete to urobiť aj darom.🗳️

Máte pripomienku alebo ste našli chybu? Prosíme, napíšte na [email protected].

Kotlebovci - ĽSNS

Marian Kotleba

Slovensko

Teraz najčítanejšie