Denník N

Únos nebude, Európa prežije

Strach z terorizmu a utečencov je ako falošná stopa v dobrej detektívke. Vrahom nie je ten, na ktorého ukazujú indície.

Autor je režisér

Chyba, drahý Brute, není v našich hvězdách,
Ale v nás samotných, že jsme poskoci.

William Shakespeare, Julius Caesar. Syn Adam mi ho pripomenul z Madridu. Aké presné! Pozeral som svoje fotky a kresby zo sýrskej Palmýry a spomenul si na knihu amerického novinára Johna Gunthera Evropa jaká je (Inside Europe) z roku 1936. Autor skoro beletristicky opisuje nastupujúce diktatúry. Európa plná modernej architektúry a skvelého dizajnu si obliekla uniformy – hrdinovia  mojej knižky Pentcho, príbeh parníka neboli výnimkou – a nastavila kurz ostro doprava alebo doľava.

Ako málo si to ľudia všímali vtedy aj dnes. Inštitúcie demokratických krajín strácali silu, ľudia strácali dôveru v inštitúcie – a začali sa báť. Slabý potrebuje svorku, priťahuje ho vodca a svorka dáva istotu. Gunther eróziu tolerantnej Európy a sebavedomého občana pomenoval jasne, a aj keď ho čítali, nič sa nestalo.

A reakcia na bruselské atentáty? Strach. Poplašení televízni moderátori mali ako prví v slovníku slovo strach. Treba sa brániť, a nie báť. Je niečo horšie ako hrozba teroristických útokov. Ak bude veľa tých, čo sa budú báť, riešenie svorky bude o to lákavejšie. Zjaví sa nový spasiteľ s jednoduchými riešeniami. Z nórskeho väzenia za dobré správanie – možno – prepustia masového vraha a u nás zistia, že tí noví v parlamente šíria auru pokoja a sily. Zastával sa slabých, ktorým nik nevenoval pozornosť, a nový hrdina je na svete. Absurdné? Nie.

Strach z terorizmu a utečencov je ako falošná stopa v dobrej detektívke. Vrahom nie je ten, na ktorého ukazujú indície. Dôvod na strach nie je, dôvod na obavy áno. Ustráchaný človiečik a zbabelý štát, ktorý nevie zaistiť bezpečnosť, je zlá dvojkombinácia. Ten ustráchaný je však ozbrojený: je volič a má hlas. Keď som videl zábery zo zatýkania parížskeho vraha, trpko som sa usmial. Vedel som, čo sa stane. Polícia ho korektne ľudskoprávne postrelila do nohy a aj tak sa na výsluchu asi nič nedozvedela. Sto bodov pre extrémne riešenie.

Strach z terorizmu a utečencov môže odštartovať niečo horšie, antidemokratickú Európu, podobnú tej, o ktorej písal John Gunther. Na slovenských voľbách bolo vidno, ako rýchlo môže vzniknúť čudná a úspešná strana. Vzdoru a hnevu je v spoločnosti viac, ako sa predpokladalo. Čo ak vymenia agendu, účelovo prestanú spomínať slovakoštátny sentiment s jeho ikonou a objavia novú, ľahko stráviteľnú tému? Vymeniť uniformu à la HG za oblek nie je problém. Strašiť deti je hlúpe, strašiť dospelých nebezpečné. Ale pokoj, ešte je čas. Európa už zvládla aj horšie veci.

Máte pripomienku alebo ste našli chybu? Prosíme, napíšte na [email protected].

Komentáre

Teraz najčítanejšie