Denník N

Sagan nie je len výborný pretekár, pre sponzorov je chodiaca reklama

Peter Sagan oslavuje výhru pretekov Okolo Flámska jazdou po zadnom kolese. Foto Peter De Voecht/PN/BettiniPhoto
Peter Sagan oslavuje výhru pretekov Okolo Flámska jazdou po zadnom kolese. Foto Peter De Voecht/PN/BettiniPhoto

Cycling News tvrdí, že po výhre Okolo Flámska sa zvýšil záujem iných tímov o Sagana.

Peter Sagan potvrdil výhrou 100. ročníka pretekov Okolo Flámska, že je momentálne najlepším klasikárom v pelotóne, a tiež tým zvýšil svoju hodnotu na prestupovom trhu.

Sagan sa vyhýba otázkam o jeho budúcnosti a starosti o prestupe do iného tímu necháva na svojho agenta Giovanniho Lombardia.

Momentálne sa slovenský šprintér sústredí na nedeľnú klasiku Paríž – Roubaix, ktorá je rovnako ako Okolo Flámska jeho veľkým cieľom v tejto sezóne, píše Cycling News.

Mohol by nahradiť Cancellaru či Boonena

Sagana by chceli získať do svojho tímu Etixx-QuickStep, BMC i Trek-Segafredo. Všetky tri tímy sa snažia omladiť zloženie pretekárov a zabezpečiť si prestíž podpísaním dlhodobej zmluvy s najznámejšími a najlepšími jazdcami v pelotóne.

Etixx-QuickStep potrebuje náhradu za 35-ročného Toma Boonena, BMC predpokladá odchod Philippa Gilberta a Trek-Segafredo potrebuje nahradiť Fabiana Cancellaru.

Po príchode veľkého sponzora Segafredo do Treku sa snažil získať Vincenza Nibaliho ako kvalitného pretekára na Tour de France, no Talian ponuku neprijal a pravdepodobne sa stane súčasťou vznikajúceho tímu Bahrain Cycling. Ako alternatívu za Nibaliho zvolili Sagana, ktorý dokáže vyhrávať etapy na Tour de France a získavať mnoho bodov v boji o zelený dres, čo ukázal výhrou bodovacej súťaže v minulom ročníku.

Chodiaca reklama

Cycling News upozorňuje, že Peter Sagan má zmluvu s Tinkoffom aj na rok 2017, ale majiteľ Oleg Tiňkov už oznámil, že odíde z profesionálnej cyklistiky. Slovák tak bude mať otvorené možnosti na zmenu dresu, ak Tinkoff nedokáže zabezpečiť nového hlavného sponzora.

Sagan zarába ročne štyri milióny eur a nový tím mu ponúkne pravdepodobne ešte viac.

Zisk Petra Sagana by znamenal pre ktorýkoľvek tím veľkú prestíž. Nielenže má skvelú formu, ktorú potvrdil ziskom titulu majstra sveta, výhrou Gent – Wevelgem a Okolo Flámska, a v tejto sezóne stál na pódiu už 11-krát, ale je aj veľkým miláčikom fanúšikov po celom svete. Pre sponzorov je doslova chodiacou reklamou.

Už niekoľkokrát potvrdil, že dokáže na seba upútať pozornosť nielen výbornými výsledkami, ale aj vtipnými vyjadreniami do kamier či spontánnosťou a technickými schopnosťami na bicykli, ako ukázal aj po zisku titulu vo Flámsku, kde oslávil výhru jazdou na zadnom kolese. Takzvané „wheelie“ mu nevyšlo na exhibícii po Tour de France, kde sa skončilo pádom, no aj to na seba upútalo veľa pozornosti.

Saganova jazda na zadnom kolese po výhre Okolo Flámska:


Záujem má Trek aj BMC

Tímy často dlho váhajú v investovaní veľkých súm do jedného pretekára, no tiež sa obávajú, že Sagana získa konkurencia. Veľkú rolu v zisku Sagana hrá aj bicyklová značka, akou je tím podporovaný.

Firma Specialized získala vďaka Slovákovi obrovskú reklamu po tom, čo sa začal zlepšovať po odchode z Cannondale. Značky ako Trek či BMC by, samozrejme, tiež rady vyťažili čo najviac z popularity Sagana. Ak by podpísal zmluvu s Etixx-QuickStep, jazdil by na tom istom bicykli, pretože Etixx je sponzorovaný značkou Specialized.

Hlavný manažér tímu Tinkoff Stefano Feltrin stanovil hraničný dátum na zisk nového hlavného sponzora do konca pretekov Giro d’Italia, a tak do štartu Tour de France už bude pravdepodobne známa aj Saganova budúcnosť.

Program: Paríž – Roubaix, Tour de California, Tour de Suisse, Tour de France

Po nedeľnej klasike Paríž – Roubaix bude mať Sagan dlhšiu pauzu a najbližšie sa predstaví na májových pretekoch Tour de California, ktoré minulý rok vyhral po tom, čo zvíťazil v dvoch etapách a vo zvyšných štyroch sa umiestnil v prvej trojke.

Po Tour de California sa vráti späť do Európy na švajčiarske Tour de Suisse v júni a potom už nasleduje vrchol sezóny – Tour de France, kde sa pokúsi získať už piaty zelený dres.

🗳️ Ak chcete podporiť našu prácu pred druhým kolom volieb aj nad rámec predplatného, môžete to urobiť aj darom.🗳️

Máte pripomienku alebo ste našli chybu? Prosíme, napíšte na [email protected].

Šport a pohyb

Teraz najčítanejšie