Denník N

Arab nebude chytať moje dieťa, povedala o pôrodníkovi žena izraelského poslanca

V izraelskej nemocnici. ILUSTRAČNÉ FOTO - TASR/AP
V izraelskej nemocnici. ILUSTRAČNÉ FOTO – TASR/AP

Volanie po segregácii je v Izraeli počuť čoraz silnejšie.

Becalel Smotrič (36) vyrastal v osade Beit El na Západnom brehu Jordánu na mieste, kde podľa židovskej tradície Jakub sníval o rebríku, po ktorom zostupovali anjeli. Keď v roku 2005 sťahovali osadníkov z Gazy, bol medzi radikálnymi mladíkmi, čo útočili na policajtov a vojakov.

Na tri týždne ho zavreli, ale potom bez obvinenia prepustili. Označuje sa za hrdého homofóba, tradičné pochody gejov a lesieb v Jeruzaleme aj Tel Avive sú podľa neho „pochody zvierat“. Minulý rok sa stal poslancom Knessetu. Jeho strana Židovský domov je súčasťou vlády a má napríklad kreslo ministra školstva.

Vyhnala pôrodníka zo sály

Pred pár dňami Smotričova žena rodila v jednej z jeruzalemských pôrodníc. Podľa vlastných slov vyhodila z pôrodnej sály arabského pôrodníka a nedovolila ani to, aby jej pomáhala arabská pôrodná asistentka. „Chcela som, aby sa môjho dieťaťa dotýkali židovské ruky,“ povedala. Odmietla sa tiež deliť o izbu s inou rodičkou. Arabkou.

Smotrič na sociálnej sieti svoju ženu podporil, keď napísal, že po pôrode chcela odpočívať a nie robiť párty, ako zvyknú arabské rodiny. V izraelských pôrodniciach je pomerne voľný návštevný režim a Arabi chodievajú vo veľkých skupinách navštevovať novorodičku, nosiť jej jedlo a hlučne sa zabávať. Ak však žena veľmi trvá na súkromí a pokoji, môže si prenajať izbu v hotelovej časti nemocnice. Tam je sama, len s dieťaťom a partnerom.

Poslancovi sa zase nepáčilo, že pri jeho dieťati  leží iné (arabské) dieťa, ktoré ho možno o dvadsať rokov zavraždí.

S tým všetkým sa zveril na internete s návrhom, že by bolo vhodné, keby arabské a židovské rodičky neboli spolu na izbách.  Je zrejmé, že si vyslúžil veľa odmietavých reakcií od politikov z takmer celého spektra, vrátane jeho straníckeho šéfa Naftaliho Benneta, ktorý prednedávnom zdieľal status o tom, ako bol jeho otec hospitalizovaný v nemocnici s arabským mužom.

Tichá dohoda

Ako však zistilo verejnoprávne izraelské rádio, v niektorých nemocniciach platí nepísané pravidlo, že Arabky a Židovky, ak to kapacitné dôvody dovolia, spolu na izbu nedávajú. Ministerstvo zdravotníctva to popiera, ale zdravotná sestra, ktorá pracuje v pôrodnici v centre Izraela, Denníku N povedala, že to tak je.

„Nehovorí sa to nahlas, nikto nám to priamo nepovedal, je to taká tichá dohoda. Tak ako my sestry vieme, že niektorí lekári si napríklad neželajú byť vyrušovaní v istých hodinách, tak je úzus, že sa snažíme vyhýbať zmiešaným izbám. Žiadna smernica o tom však neexistuje,“ hovorí Dalia.

Nevidí v tom rasizmus, skôr predchádzanie konfliktom a snahu personálu zabezpečiť na oddelení, kde ženy odpočívajú po vyčerpávajúcich pôrodoch, čo najväčšiu pohodu. „Sama som musela viackrát upozorňovať niektoré rodiny, aby rešpektovali, že sme v nemocnici.“ Zdôraznila však, že to neznamená, že by niektorá skupina dostala horšiu starostlivosť. „Ja sa ku všetkým ženám správam rovnako,“ zopakovala viackrát.

Sestra s 25-ročnou praxou však priznala, že v časoch, keď bolo cítiť napätie, napríklad pre vlnu samovražedných útokov či vojny, sa vzťahy medzi Židmi a Arabmi zhoršili. Vtedy mali niektoré sestry problém správať sa profesionálne.

Hoci škandál okolo Smotriča bol sprevádzaný silnými emóciami, prirovnávaním jeho výrokov k tomu, ako v 30. rokoch minulého storočia hovorili Nemci o Židoch, a celkovým znechutením, pravdou je, že nejde o nič nové. Tak ako Smotrič hovorí o Araboch či menšinách, tak o nich rozprávajú mnohí radikálni osadníci aj židovskí extrémisti, ktorých popredný izraelský komentátor Ben Caspit prirovnáva k „židovským nacistom“.

Sú iní

„To nie je nenávisť k Nežidom alebo cudzincom, to nie je nenávisť voči Arabom, to nie je žiadna nenávisť. Oni sú len národom s rozdielnou mentalitou. Vychovávajú ich s násilnou mentalitou. To by sa nemalo ignorovať,“ vyhlásil v osadníckom rádiu prominentný rabín na Západnom brehu Jordánu Eljakim Levanon.

Problémom je, že ľudia ako Levanon či Smotrič sa aj vďaka tomu, že mnohé vládne koalície v posledných rokoch boli závislé od podpory osadníkov a ultranacionalistov, stále viac stávajú akceptovaným mainstreamom a ich názory a slovník preberajú aj štandardné politické strany. Izraelská politika je čoraz vulgárnejšia, spory stále osobnejšie.

Izraelská spoločnosť je podľa sociológov spoločnosťou bublín. Vo svojej bubline žijú sekulárni, pobožní, Arabi, aškenázski Židia, Židia z Blízkeho východu, Etiópčania, Rusi. Vystúpenie z bubliny a konfrontácia s inými sú čoraz náročnejšie pre pocit nespravodlivosti, strachu, nevedomosti, ale aj pre rasizmus a pohŕdanie inakosťou, s ktorými sa veľmi šikovne, ale nebezpečne pohrávajú niektorí politici.

„Toto je dlhodobý problém, hlboko zanesený v izraelskej spoločnosti, a začal sa už vtedy, keď sa európski Židia s nevôľou začali pozerať na svojich bratov z Blízkeho východu ako na nekultivovaných či hlučných. Potom boli problémy s Rusmi, lebo ich ženy mali byť len zlatokopky a muži ožrani.

Etiópčania zase boli zaostalí a čierni. Problém s Arabmi je len ďalší do počtu. S tým sa dá robiť len jedno: vychovávať, vysvetľovať a napríklad nedohadovať sa so sestričkami, aby váš príbuzný nebol na izbe s Arabom, ešte predtým ako ste ho vôbec spoznali. Možno si nakoniec budú rozumieť, možno viac ako so Židom, čo celú noc chrápe alebo vzdychá. A možno nie. Ale to neviete, kým ste to neskúsili,“ hovorí 93-ročná Eva Steinheim, bývalá univerzitná profesorka psychológie, ktorá ako mladá žena utiekla pred maďarským nacizmom. Dnes chodí po školách a učí deti tolerancii.

Smotrič sa bráni tým, že povedal to, čo si väčšina ľudí aj tak myslí, len sa to obávajú nahlas vysloviť, aby ich neobviňovali z rasizmu či nenávisti. Prieskumy ukazujú, že za to, aby spolu neležali židovské a arabské ženy, je len tretina Izraelčanov. Nie je to väčšina, ako tvrdí Smotrič, problémom však je, že takéto otázky vôbec vznikajú a že to nevyzerá tak, že bude irelevantné, keď budú dnešné bábätká dospelými ľuďmi.

🗳️ Ak chcete podporiť našu prácu pred druhým kolom volieb aj nad rámec predplatného, môžete to urobiť aj darom.🗳️

Máte pripomienku alebo ste našli chybu? Prosíme, napíšte na [email protected].

Svet

Teraz najčítanejšie