Denník N

Koalícia funguje a ministra školstva, ktorého chce opozícia odvolať, nekritizuje

Opoziční poslanci by chceli, aby minister školstva Peter Plavčan skončil. Foto – TASR
Opoziční poslanci by chceli, aby minister školstva Peter Plavčan skončil. Foto – TASR

Opoziční poslanci žiadajú, aby vláda odvolala ministra školstva Petra Plavčana za jeho pochybenia v pôžičkových fondoch.

Aktualizované o 19:20

Vládu ešte ani nepotvrdil parlament a opoziční poslanci už chcú, aby bol odvolaný minister školstva Peter Plavčan. Žiadosť o jeho odvolanie premiérovi a aj SNS, ktorá ho nominovala, poslali poslanci Miroslav Beblavý (nezaradený, zvolený za Sieť) a Veronika Remišová (OĽaNO).

Ak Plavčana vláda sama neodvolá, poslanci plánujú osloviť opozíciu a zozbierať 30 podpisov na zvolanie mimoriadnej schôdze, na ktorej by ho mohla odvolať Národná rada.

Vláda má na Plavčanovo odvolanie do ustanovujúcej schôdze parlamentu dva týždne. „Ak chcú dobre začať, nemôžu začať s takouto nomináciou,“ hovorí Remišová.

Koalícia zložená zo štyroch strán však zjavne funguje a k ministrovi školstva, proti ktorému už spísali petíciu aj niektorí vysokoškolskí pedagógovia, sa kriticky nevyjadruje.

Prečo ho majú odvolať

Dôvodom, prečo opoziční poslanci žiadajú o odchod Plavčana z postu ministra, je jeho pôsobenie v kontrolných radách pôžičkových fondov pre študentov a začínajúcich pedagógov. Opísal ho Beblavý na svojom blogu.

Píše tam, že fond napríklad požičal peniaze spoločnosti Slavia Capital. V tom čase bol Plavčan predsedom rady fondu a v predstavenstve Slavie Capital sedela jeho žena Viera Plavčanová.

Neskôr bol Plavčan predsedom dozornej rady fondu. „Aj počas nasledujúcich rokov, keď pôžička plynulo rástla na 5,5 milióna eur,“ napísal Beblavý. K ukončeniu pôžičky došlo až po odchode vtedajšieho šéfa fondu Ľubomíra Zburína a Plavčana z orgánov fondu.

Plavčanová sedela v predstavenstve Slavie Capital ešte donedávna. Po vymenovaní Plavčana za ministra sa funkcie vzdala, napísali Aktuality.sk.

Slavia Capital podľa Beblavého získala výhodný úrok, vďaka ktorému údajne ušetrila pol milióna eur. Slavia Capital sa ohradila proti Beblavého výrokom a tvrdí, že fond na tejto transakcii zarobil.

„Predmetnou krátkodobou investíciou vo forme zmenky prišlo k výhodnému zhodnoteniu prostriedkov pôžičkového fondu, na transakcii zarobil,“ zdôraznil pre TASR hovorca Slavie Capital Peter Benčurik. Dodal, že dohodnutý úrok sa pohyboval v rozpätí od 5,5 % do 8 % v závislosti od času plynutia tejto investície.

„Na porovnanie, napríklad v roku 2010 úroková miera pri vkladoch s dohodnutou splatnosťou do jedného roka podľa údajov NBS oscilovala v rozmedzí od 0,71 % do 0,95 %,“ vyčíslil Benčurik.

Úroky z tejto investície boli podľa neho priebežne uhrádzané a doby splatnosti vždy dodržané. Benčurik tiež tvrdí, že investícia bola ukončená ešte v čase pôsobenia Ľubomíra Zburína vo funkcii.

Video: Žitňanská: Informácie o Plavčanovi boli známe už pri jeho menovaní, je to zodpovednosť SNS (autor: Martina Pažitková)

Malo by ho to diskvalifikovať

Plavčan na zverejnené informácie reagoval pred rokovaním vlády: „Všetky tie obvinenia, ktoré sú v tom blogu, boli predmetom podania, ktoré bolo pred piatimi rokmi. Polícia aj dozorujúci prokurátori ich označili za nedôvodné.“

Po rokovaní vlády už Plavčan medzi novinárov nezašiel. Neskôr poobede poslal jeho komunikačný odbor stanovisko: „Vyhlásenia poslanca Miroslava Beblavého a pani poslankyne Veroniky Remišovej sú zmätočné a plné zavádzajúcich informácií. Umelo vytvorená kauza má pomôcť nezaradenému poslancovi Beblavému zviditeľniť sa a získať politické body.“

Beblavému podľa Plavčana nejde o riešenie problémov v školstve. Všetky finančné operácie a transakcie v oboch pôžičkových fondoch boli ministra striktne v súlade so zákonmi. „Nikomu, ani Slovenskej republike, nevznikla žiadna škoda. Ako minister som sa podujal na veľmi ťažkú reformu školstva, zmeny financovania a sprehľadnenie európskych dotácií,“ dodal.

Práve za tým majú byť „útoky pána poslanca“, ktoré Plavčan vníma ako snahu skupín, ktorým prekáža skutočnosť, že na ministerstve školstva pristupuje k systémovým zmenám.

Za vlády Ivety Radičovej boli do fondu dosadení ľudia, ktorí tam mali preveriť, ako hospodári.  Medzi nimi bol aj šéf Transparency International Gabriel Šípoš. „Ja ho viem hodnotiť práve z tejto skúsenosti a podľa mňa ho toto konanie v pôžičkových fondoch diskvalifikuje na akúkoľvek vyššiu riadiacu pozíciu v štátnej správe, nehovoriac o poste ministra,“ hovorí Šípoš.

Tlakov a nekalých príležitostí je podľa šéfa Transparency viac. „Plavčan aj v týchto malých funkciách ukázal, že dodržiavanie zákonov berie alternatívne, ako sa mu to hodí,“ tvrdí Šípoš. Označil to za katastrofálny prístup pre akéhokoľvek úradníka, nehovoriac u ministra, ktorý sa každý september prihovára deťom a káže im o tom, aká je pracovitosť a morálka dôležitá.

Koalícia ho podporuje

Koaličné strany sa však k Plavčanovi kriticky nevyjadrujú.

„To som nepovedala,“ reagovala ministerka spravodlivosti Lucia Žitňanská z Mosta-Híd na otázku, či nie sú informácie o ministrovi školstva za SNS Plavčanovi problémom. Je to podľa nej otázka na toho, kto bol zodpovedný za nomináciu. „To sú informácie, ktoré sú a boli známe ešte pred jeho vymenovaním,“ dodala.

Hoci to podľa Žitňanskej bolo známe už pred vymenovaním vlády, minister životného prostredia László Solymos z Mosta-Híd povedal, že o týchto informáciách nevie. „Nečítal som blog pána poslanca,“ povedal.

Či je to podľa neho problém, povedať nevedel. „Treba to zistiť, pýtať sa pána Plavčana. Ak je to problém, tak to treba riešiť,“ dodal Solymos.

Strany sa nevyjadrujú

Strana Most-Híd sa k tomu nevyjadrila. Odkázala nás na vyjadrenie Žitňanskej, ktorá je podpredsedníčka strany.

Sieť na otázky o Plavčanovi neodpovedala. Rovnako tak Smer. Minister kultúry Marek Maďarič zo Smeru však po rokovaní vlády povedal: „Nečítam blogy poslanca Beblavého, takže sa k tomu nemôžem vyjadriť.“

SNS, ktorá Plavčana do funkcie nominovala, neodpovedala na otázky, či ho odvolá. Ministri nominovaní za túto stranu sa ho však zastávajú.

„Je minister školstva, predtým, ako bol nominovaný, prešiel určite všetkými inštitútmi a otázkami a nevidím dôvod, prečo by sme sa za neho nepostavili,“ povedala ministerka pôdohospodárstva za SNS Gabriela Matečná.

Na to, či by mal byť Plavčan ministrom aj po týchto pochybeniach, neodpovedala. „Na toto v tejto chvíli neviem odpovedať,“ reagovala. Na personálne otázky nechcel reagovať ani minister obrany Peter Gajdoš, ktorého rovnako nominovala SNS.

Ak by došlo k odvolávaniu v parlamente, Remišová, ktorá žiada odchod ministra, by očakávala aj podporu Mosta-Híd a Siete: „Očakávala by som to. To boli dve strany, ktoré sa angažovali za zmeny v školstve. Pán Procházka opakovane povedal, že by školstvo malo byť premiérskou témou. Teraz je skôr odpadovou témou, aj vzhľadom na to, akého človeka tam SNS nominovala.“

Remišovú špeciálne prekvapili výroky Žitňanskej, ktorá má na starosti transparentnosť a čistotu verejného priestoru a politiky. „Čakala by som od nej zásadnejšie postoje,“ povedala Remišová.

SNS má k Slavii Capital blízko

V predstavenstve Slavie Capital sedí Martin Kvietik, syn herca Štefana Kvietika, ktorý bol za SNS v rokoch 1990 – 1994 v parlamente. Hercovi Kvietikovi vlani v januári predseda SNS Andrej Danko udelil aj Rád Martina Rázusa.

So Slaviou Capital je spájaný aj Ľudovít Černák, ktorý bol na začiatku 90. rokov minulého storočia predsedom SNS a za túto stranu bol aj ministrom hospodárstva. Netají sa tým, že sú so Štefanom Kvietikom priatelia. V minulosti sa v médiách objavila informácia, že Černák ako minister pomáhal Slavii Capital napríklad v privatizačnom procese firmy Nafta Gbely, no obaja to popreli.

Černáka zo SNS vytlačil Ján Slota, Černák neskôr zakladal Demokratickú úniu a s tou potom vstúpil do SDK. Po páde Vladimíra Mečiara bol znovu ministrom hospodárstva už za SDK.

🗳️ Ak chcete podporiť našu prácu pred druhým kolom volieb aj nad rámec predplatného, môžete to urobiť aj darom.🗳️

Máte pripomienku alebo ste našli chybu? Prosíme, napíšte na [email protected].

Školstvo

Voľby 2016

Slovensko

Teraz najčítanejšie