Denník N

NHL ovládli plážové tímy, Floride pritom pomáha najmä anomália číslo 68

Na Floride sa po dlhých rokoch neúspechov tešia z hokeja. Najväčšiu radosť fanúšikom robí Jaromír Jágr. Foto – TASR/AP
Na Floride sa po dlhých rokoch neúspechov tešia z hokeja. Najväčšiu radosť fanúšikom robí Jaromír Jágr. Foto – TASR/AP

Florida, Tampa Bay, Anaheim, San Jose aj Los Angeles postúpili do play-off – z Kanady, naopak, ani jeden tím. Výnimočnú sezónu sledujeme najmä cez príbeh Jaromíra Jágra, ktorý hrá za Floridu.

Popularita hokeja v zámorí upadá. S americkým futbalom, basketbalom a bejzbalom sa porovnávať nemôže dlhodobo, no najnovšie sa pred neho tlačí golf a dokonca už aj MMA (mixed martial arts – zápasy). U nás v Európe je to presne naopak. Lokálne súťaže sa môžu snažiť akokoľvek, v športových správach dostávajú najväčší priestor nočné výsledky z NHL.

Z kanadsko-americkej hokejovej ligy sa dá vytiahnuť téma každý týždeň. Priemerná porcia 50 zápasov za sedem dní je na to dostatočný priestor. Základná časť je práve vo svojom poslednom týždni, a to je správny čas obzrieť sa za najväčšími zaujímavosťami a anomáliami tohto ročníka.

Prezidentské riziká

Posledný zápas pred play-off sa odohrá z nedele na pondelok vo Washingtone, čo bude symbolické, keďže práve Capitals majú už dávnejšie zabezpečenú Prezidentovu trofej za najvýkonnejšie mužstvo základnej časti. Druhú v histórii klubu. Otázkou ešte ostáva, či prekonajú svoje maximum z roku 2010, keď zaznamenali 121 bodov.

SY 4 Washington - Ruský kapitán Capitals Alexander Oveèkin v zápase hokejovej NHL Philadelphia Flyers - Washington Capitals vo Washingtone 27. januára 2016. FOTO TASR/AP Washington Capitals left wing Alex Ovechkin (8), of Russia, looks on during the first period of an NHL hockey game against the Philadelphia Flyers, Wednesday, Jan. 27, 2016, in Washington. (AP Photo/Nick Wass)
Ovečkinov Washington je najsilnejším tímom základnej časti NHL. Foto – TASR/AP

Cez 120-bodovú métu sa za posledných tridsať rokov dostal už iba Detroit, a to dvakrát (1996, 2006). Zaujímavé však je, že keď boli v ostatnom čase tieto neoficiálne hranice ligovej suverenity pokorené, čerstvý držiteľ Prezidentovej trofeje vždy vypadol v prvom kole s ôsmym nasadeným.

Pre NHL je to typické – lepšie sa na pohár útočí z nižších priečok. Víťazi základnej časti po roku 2000 zdvihli Stanley Cup iba štyrikrát, okrem toho uhrali už iba jedno finále. Naproti tomu sa im podarilo až päťkrát zlyhať hneď v prvej sérii.

Kanadská bieda

Keď je reč o zlyhaniach, určite treba pripomenúť mizériu kanadských mužstiev, ktorá bola v tejto sezóne avizovaná už po dvoch tretinách súťaže. V play-off sa neobjaví ani jedno mužstvo z tejto krajiny. Definitíva tohto verdiktu padla až hrôzostrašne skoro. Najbližšie k čiare postupu má z kanadských mužstiev Ottawa a je to pomerne priepastných desať bodov.

Na západe sú Kanaďania zoradení tak, aby ich človek nemusel dlho hľadať – na posledných štyroch miestach. Najviac to bolí asi vo Vancouveri. Mesto po tom, čo v roku 2011 prehralo siedmy finálový zápas s Bostonom na vlastnom ľade a muselo riešiť obrovské výtržnosti fanúšikov, odvtedy čaká na čo i len jednu vyhratú sériu. 35-ročné dvojičky Sedinovcov už klub ťahať nevládzu.

Smutný príbeh zažil aj Montreal, ktorý bol jedno víťazstvo od historicky najlepšieho štartu v súťaži, no napokon skončil iba o dve priečky nad katastrofálnym Torontom. Dlhodobé zranenie Careyho Pricea im zlomilo väz. Od čias, čo vyhnali v životnej forme chytajúceho Jaroslava Haláka, sa vôbec nič nenaučili o tom, ako riešiť brankársku otázku.

Detroit pôsobí v tejto sezóne neisto. foto - TASR/AP
Detroit pôsobí v tejto sezóne neisto. Foto – TASR/AP

Tento rok reálne hrozí, že sa skončí rekordná 24-ročná séria postupov Detroitu do play-off. Red Wings sa chystajú do posledného zápasu preťahovať s Bostonom aj o to, kto dodá Slovensku posily na majstrovstvá sveta. Pre Zdena Cígera tento rozstrel môže dopadnúť zle iba v prípade, že si čierneho Petra napokon vytiahne Philadelphia, ktorá odohrá posledné štyri zápasy za päť dní. A to je dosť aj na pomery NHL.

Slnečná nálada

Kontrastom k tomu, ako zle sú na tom tradičné hokejové bašty, je úspech plážových tímov. Do vyraďovacích bojov postúpili všetky mestá, ktoré majú problém udržať ľadovú plochu zamrznutú, ak sa sezóna natiahne do mája. Play-off si zahrá Florida, Tampa Bay, Anaheim, San Jose aj Los Angeles. Pri tomto trende môžeme očakávať, že najbližší prírastok do ligy napokon nebude Quebec, ale v páre s Las Vegas pribudne San Diego, El Paso alebo Tijuana.

Najpríjemnejším prekvapením ligy je práve Florida, ktorá vyhrá Atlantickú divíziu pred rivalom z Tampy. Panteri si za posledných 18 sezón zahrali play-off iba trikrát a na výhru v sérii čakajú od čias, keď s Róbertom Švehlom postúpili do nečakaného finále v roku 1996.

Kľúčom k skvelej sezóne bola jedna z najlepších brankárskych dvojíc ligy – Luongo a Montoya. Ani jeden z nich nešiel pod 92-percentnú úspešnosť zákrokov. Hlavným ťahúňom, najmä tým psychologickým, bola najväčšia anomália ligy a možno celého hokeja vôbec.

Anomália z Česka

Jaromír Jágr je v 44 rokoch najproduktívnejší hráč Floridy, najproduktívnejší Čech v NHL a vlastne automaticky aj najproduktívnejší Čechoslovák v NHL. Medzi krajanmi za sebou nechal také esá ako Krejčí, Voráček či Plekanec. V klubových štatistikách má 6-bodový náskok. Najlepší Slovák Tomáš Tatar má o 19 kanadských bodov menej.

EBE 2 Sunrise - Na snímke vpravo èeský útoèník Floridy Jaromír Jágr strie¾a gól, uprostred brankár Canucks Ryan Miller v zápase hokejovej NHL Florida Panthers - Vancouver Canucks (5:4 pp a sn) v noci na 21. decembra 2015. FOTO TASR/AP Florida Panthers forward Jaromir Jagr (68) scores a goal against Vancouver Canucks goaltender Ryan Miller (30) during the first period of an NHL hockey game, Sunday, Dec. 20, 2015, in Sunrise, Fla. The Panthers defeated the Canucks 5-4 in a shootout. (AP Photo/Joel Auerbach)
Jeden z Jágrových gólov. Foto – TASR/AP

Ak by niekto namietal, že Jágr ťaží z toho, že má slávne meno a dostáva vďaka nemu na ľade obrovský priestor, ktorý sa musí zákonite prejaviť v produktivite, tak by sa mýlil. Hrá v priemere 17 minút za zápas – o tri minúty menej ako druhý najproduktívnejší Čech, David Krejčí v Bostone. V mužstve Floridy je Jágr až šiesty najvyťažovanejší útočník.

Jeho 64 kanadských bodov nie je ani výsledok šikovnosti v presilovkách, v ktorých patrí k najlepším hráčom histórie (v počte získaných bodov pri presilovke je druhý najlepší za Sakicom). V tejto sezóne má z presiloviek iba jedenásť bodov, teda len jednu šestinu z celkového počtu, zatiaľ čo v minulosti to bolo niečo medzi polovicou až tretinou.

Ak ani toto nestačí, pozrime sa na tabuľku pravdy. V nej má Jágr 21 plusových bodov – v lige od neho nájdeme iba 14 lepších hráčov. Práve sledujeme najpozoruhodnejšiu individuálnu sezónu veterána, akú liga zažila.

Bolo by fantastické, keby sa Jágrovi podarilo formu konečne potvrdiť aj v play-off. Na vyraďovacie boje má – podobne ako celá Florida – v posledných sezónach smolu. Od roku 2008 odohrala šesťdesiatosmička v NHL dovedna 33 zápasov „o všetko“ a pri 17 asistenciách sa jej v nich iba raz podarilo skórovať.

Zatiaľ to v prvom kole play-off vyzerá na prvé veľké floridské derby. Tampa je minuloročný finalista, víťaz z roku 2004, úspech pre nich nie je existenčnou otázkou, vypadnutie by prežila. Naopak, prípadný silný tohtoročný príbeh Panterov (spolu s Jágrom) by bol pre NHL skvelou reklamou, ktorú v zámorí hokej nutne potrebuje.

Máte pripomienku alebo ste našli chybu? Prosíme, napíšte na [email protected].

Šport a pohyb

Teraz najčítanejšie