Denník N

Sulík strieľa po Kotlebovi

Kotlebov volebný program nemohol byť fašistický, pretože by voľby boli bez neho.

Richard Sulík sa pokúsil o veľmi užitočnú vec – bez irónie. Napísal úderný blog o programe Mariana Kotlebu. Zrozumiteľne v ňom vysvetlil, aká hospodárska katastrofa by nastala, keby raz kotlebovci mohli naplniť svoj program, s ktorým uspeli v nedávnych voľbách. Isteže, o niektorých detailoch by sa dalo debatovať, ale napriek tomu – toto je cesta, ako by mali politici čeliť extrémistom. Treba skúšať vysvetľovať ich voličom, že sa nechali nachytať na sľuby, po ktorých hypotetickom splnení by jedli trávu a namiesto kávy by pili odvar z kôry svojho obľúbeného stromu.

Až potiaľto je teda všetko v poriadku. Richard Sulík sa však, žiaľ, opäť nevyhol nebezpečnému zjednodušeniu, pretože sa tvári, že fašisti nie sú hrozba pre demokraciu. Preto Kotlebu ako nebezpečenstvo de facto zredukoval na jeho ekonomický program. („Kotlebov program totiž nie je fašistický, ani nacistický.“) K tomu niekoľko poznámok.

Kotlebovi je jeho oficiálny program ukradnutý. Má ho, pretože sa od neho očakáva, že okrem cigánskych parazitov bude hovoriť aj o ružových zajtrajškoch. Predstava, že v hlave nosí nejakú ucelenú predstavu o tom, ako by spravoval krajinu a jej logickým vyústením sú Sulíkom recenzované body, je nezmysel.

Iste, nič to nemení na tom, že je fajn zrozumiteľne ich vyvrátiť, ale to nestačí. Pretože ak o niekom v podstate napíšete, že nie je fašista, pretože taký nie je jeho volebný program, tak z neho trestuhodne robíte takmer normálneho politika.

Dôvod, prečo Kotlebov program nebol „fašistický ani nacistický“, je pritom dokonale jednoduchý, aj keď ho Sulík ignoruje. Keby kotlebovci do svojich téz otvorene napísali to, čo si naozaj myslia a čo chcú dosiahnuť, nesedeli by v parlamente, ale za mrežami. A im sa, prirodzene, viac páči v parlamente.

🗳️ Ak chcete podporiť našu prácu pred druhým kolom volieb aj nad rámec predplatného, môžete to urobiť aj darom.🗳️

Máte pripomienku alebo ste našli chybu? Prosíme, napíšte na [email protected].

Marian Kotleba

Komentáre

Teraz najčítanejšie