Denník N

Hlavne nemlčte, inak to mocní skúsia znova

Česká polícia počas návštevy čínskeho prezidenta vstupovala ľuďom do bytov len preto, že mali doma tibetské vlajky. Našťastie, reakcia bola rýchla a jasná.

Návšteva čínskeho prezidenta priniesla do Česka nemálo vzruchu a ešte viac otázok. Možno privítať predstaviteľa autoritárskej krajiny, ktorej význam však nemožno prehliadať, dôstojne, no zároveň sebavedome? Nepochybne áno, ale Česi to nedokázali.

Český prezident Miloš Zeman okolo svojho čínskeho kolegu poletoval ako motýľ, ktorý sa teší na prvý dotyk peľu. To sa však dalo čakať, oveľa vážnejšie bolo správanie českej polície. Tá totiž nechránila prezidentov pred útočníkmi, chránila ich pred ľuďmi s inými názormi. A robila to tak, že obmedzovala ústavou garantovanú slobodu obyvateľov. Napriek tomu sa stalo v Česku niečo dôležité a pozitívne.

Protesty proti čínskej návšteve sa pôvodne vôbec nechystali. Väčšina z tých, ktorí odsudzujú politiku tohto ázijského tigra, brala návštevu prezidenta ako nutné zlo. Na vyjadrenie nesúhlasu sa ľudia odhodlali až po tom, čo hlavné mesto zaplavili bilbordy oslavujúce Čínu a vlajky, a hlavne keď počuli Miloša Zemana či Jaroslava Tvrdíka hovoriť o tom, že Česi takmer nevidia lepšieho partnera a spojenca ako Čínu. Preto boli protesty pomerne veľké a pútali nielen mediálnu pozornosť. Tu sme pri prvom pozitívnom bode. Politici dostali jasne najavo, že si nemôžu tliachať, čo chcú, len preto, že sa chystajú na dobrý obchod.

Čo však verejnosť zaskočilo ešte viac než bezcharakternosť niektorých českých politikov, bolo to, že polícia veľmi tvrdo a rezolútne zasahovala proti tým, ktorí vyjadrovali s Čínou nesúhlas. A nemuseli robiť nič vážne, stačilo si vziať do ruky tibetskú vlajku alebo ju vyvesiť na dome. Nastávali tak absurdné momenty, keď čínski demonštranti zvážaní autobusmi aj policajti útočili na českých občanov a to len preto, že mali iný názor.

Ba čo viac, policajti neváhali zájsť tak ďaleko, že vchádzali do bytov, škôl, výstavných siení či kancelárií, všade s výzvou, aby občania zložili tibetské vlajky. Väčšinou to sprevádzali komickým odôvodnením, že snajper cez vlajku nevidí, či je vnútri terorista. Ako to, že im neprekážali zatiahnuté rolety či závesy vo vedľajších bytoch?

Kým sa niekto nedopúšťa niečoho nebezpečného, ​​nemá uňho doma člen akýchkoľvek bezpečnostných zložiek čo robiť. Právo na súkromie a na vyjadrenie názoru sú azda tie najcennejšie výdobytky, aké máme. Polícia tak prekročila hranicu, za ktorú sa nikdy nemala dostať. Bohužiaľ, nebolo to prvýkrát, v menšom meradle podobne polícia zasahovala proti ľuďom, ktorí vyjadrovali nesúhlas s politikou Miloša Zemana počas jeho ciest po českých regiónoch.

Áno, stalo sa, čo sa stať nemalo. To sa však deje aj vo vyspelejších krajinách, podstatné je, ako sa na to reaguje. A tu treba povedať, že česká spoločnosť, médiá a niektorí politici reagovali príkladne. Teda veľmi ostrou kritikou. Výnimku tvorili len médiá, ako sú Týden či Televízia Barrandov, ktoré spoluvlastnia Číňania a ktoré cenzurovali spravodajstvo tak, že sa informáciám o udalostiach okolo návštevy úplne vyhli. Presne v duchu komunistického Rudého práva v časoch normalizácie.

Každopádne, aj tak bola odozva prudká a kritická, takže aj minister vnútra Milan Chovanec, ktorý spočiatku nad všetkým mával rukou, zrazu hovoril o tom, že treba všetko vyšetriť. A to nielen počas čínskej návštevy, ale aj počas tých Zemanových ciest v regiónoch, keď polícia predvolávala ľudí na výsluch len preto, že kritizovali hlavu štátu. „Do týždňa chcem poznať od policajného prezidenta jasné vysvetlenie, čo sa tam stalo, aké podozrenie zo spáchania trestného činu alebo priestupku mali, kto o tom rozhodol a prečo. Ak by polícia nemala žiadny relevantný dôvod, znamenalo by to, že sme svedkami policajnej svojvôle, a to je absolútne neprípustné,“ povedal minister Chovanec.

Nerobím si žiadne ilúzie o tom, že dôjde k nejakej silnej sebareflexii, prípadne k vyvodeniu osobnej zodpovednosti, ale je evidentné, že keď sa spoločnosť ozve, má to svoj efekt. Každý policajt už bude odteraz vedieť, že takýto postup neschvaľuje ani minister vnútra. Najhoršie je mlčať, pretože to má jasné následky: nabudúce sa to stane znova a „mocní“ zájdu zase o kúsok ďalej.

🗳️ Ak chcete podporiť našu prácu pred druhým kolom volieb aj nad rámec predplatného, môžete to urobiť aj darom.🗳️

Máte pripomienku alebo ste našli chybu? Prosíme, napíšte na [email protected].

Komentáre

Teraz najčítanejšie