Denník N

Kiska je doma stále v Poprade, no už si všíma viac aj iné kraje

Prezidentove výjazdy do regiónov stále ovplyvňujú návraty za jeho rodinou. Oproti začiatkom v úrade sa však rozcestoval po celom Slovensku.

Prezident Andrej Kiska strávil časť minulého týždňa na cestách. Najprv sa v Krupine stretol s ľuďmi, navštívil gymnázium a jednu z miestnych firiem, potom pokračoval do Košíc, kde v piatok pri príležitosti dňa Rómov zavítal aj do geta na sídlisku Luník IX. Podarilo sa mu teda navštíviť stred aj východ Slovenska, čo v prvom roku jeho úradovania nebolo až také samozrejmé.

Prvé mesiace po zvolení pri pracovných cestách Kisku do regiónov platilo heslo – čím bližšie leží obec pri Poprade, tým väčšiu má šancu, že tam prezident príde. Pri pohľade na mapu ciest, ktorú vtedy zostavil Denník N, to naozaj vyzeralo, akoby sa jeho program prispôsoboval tomu, že v Poprade zostala žiť prvá dáma a prezidentove deti.

Odvtedy sa situácia trochu zmenila, Kiska za posledný rok stihol navštíviť mnoho slovenských regiónov. Piatkový či sobotný program sa však stále často odohráva pri jeho rodnom meste.

kiska cesty vikend

Prezidentove týždňovky

Kiskovci už krátko po zvolení oznámili, že nová prvá dáma Martina Kisková sa bude naďalej venovať rodine a svojho manžela na oficiálnych podujatiach bude sprevádzať len výnimočne. Za necelé dva roky sa na verejnosti takmer neukázala, prezident zostáva sám aj pri zahraničných cestách a prijatiach štátnikov.

Verejnoprávna agentúra TASR, ktorá prezidentove aktivity pokrýva najkomplexnejšie, ju za ten čas odfotila len dvakrát pri voľbách (posledných parlamentných a komunálnych v roku 2014), predtým už len pri prezidentovej inaugurácii v júni 2014.

 

Prezident Andrej Kiska s manželkou pri marcových voľbách. Foto – TASR
Prezident Andrej Kiska s manželkou pri marcových voľbách. Foto – TASR

„Vzhľadom na to, že ani jeden z posledných slovenských či českých prezidentov nemal maloleté deti, je potrebné k tejto situácii pristupovať s citom a uvedomiť si, že deti matku potrebujú,“ vysvetľovala pre SME svoj plán žiť v ústraní v jednom z mála rozhovorov, ktoré poskytla. Bolo to ešte pred Kiskovým nástupom do úradu.

Manželkino rozhodnutie zostať bývať v Poprade prezidentský úrad ovplyvnilo rôznym spôsobom. Niekedy musí jej úlohu prvej dámy zastúpiť manželka ministra zahraničných vecí Miroslava Lajčáka, ako to bolo vlani pri návšteve tureckého prezidenta Erdogana, ešte dôležitejšie však je, že Kiska jazdí do Bratislavy fakticky na týždňovky a na víkend sa vracia do Popradu.

Často letecky vládnym špeciálom, čo musel viackrát obhajovať pred novinármi. Súčasný riaditeľ nadácie Zastavme korupciu Pavel Sibyla, ktorý pracoval v Prezidentskom paláci, vravel, že o lietaní špeciálom mali v kancelárii debatu. „Prezident si vypočul všetky názory a verím tomu, že o tom veľa premýšľal,“ povedal Sibyla.

Oficiálne stanovisko prezidentskej kancelárie znie, že vládnu letku treba využívať a o spôsobe dopravy hlavy štátu nerozhoduje sám prezident. „Nepočul som žiadnu novú informáciu okrem tej, že mám využívať letku a že je na Úrade pre ochranu ústavných činiteľov, akú volí dopravu v súvislosti s bezpečnosťou prezidenta,“ povedal aj Kiska v novoročnom rozhovore pre Denník N.

Kiska s poľským prezidentom Andrzejom Dudom pod vrchom Tri koruny. Foto – Kancelária prezidenta
Kiska s poľským prezidentom Andrzejom Dudom v Pieninách pod vrchom Tri koruny. Foto – Kancelária prezidenta

Farmári, študenti aj záchranári

Kiska často lietava domov ešte vo štvrtok večer a v piatok a v sobotu ho čaká program na severovýchode krajiny či priamo v Poprade. Pre predstavu, počas prvých troch mesiacov tohto roka prezident nemal – až na jednu výnimku – naplánovaný oficiálny program na piatok či sobotu, ktorý by sa neodohrával v okolí Popradu.

Priamo vo svojom rodnom meste sa zúčastnil napríklad záchranárskej konferencie (5. februára), zasadnutia Študentskej rady vysokých škôl (27. februára), odvolil v parlamentných voľbách (5. marca) či zavítal na konferenciu Učíme pre život. Ďalšie prezidentove piatkové a víkendové aktivity, ako napríklad účasť na okrúhlom stole poľnohospodárov či stretnutie s poľským prezidentom, sa konali v blízkych mestách alebo v Tatrách.

„Prezident chodieva na víkend domov do Popradu a venuje sa svojim malým deťom, napriek tejto priorite máva niekedy pracovný program aj cez víkend,“ odpovedá Kiskov hovorca Roman Krpelan na otázku, či prezidentská kancelária prispôsobuje víkendový program hlavy štátu jeho cestám domov.

„Andrej Kiska v minulosti povedal, že chce počas svojho mandátu navštíviť všetky regióny Slovenska, nie je prezidentom len Bratislavčanov, kde, prirodzene, trávi najviac času. V mnohých regiónoch už bol, vrátane južnej časti Slovenska, ale aj na Záhorí, na Orave, na Kysuciach, v Banskej Bystrici a v okolí a mnohé regióny ho čakajú.“

Prezidenta Kisku vítajú v Komárne. Foto – Kancelária prezidenta
Prezidenta Kisku vítajú v Komárne. Foto – Kancelária prezidenta

Symbolicky k Lunterovcom

Na mapke prezidentových pracovných výjazdov mimo Bratislavy, ktorú Denník N zostavil pred rokom, takmer úplne chýbalo Záhorie a veľká časť západného Slovenska, južné Slovensko, Gemer či Zemplín. Do mnohých týchto regiónov za posledný rok prezident prišiel.

Vlani v októbri absolvoval väčšiu cestu po obciach na Záhorí, pár mesiacov predtým zase prešiel obce, kde žijú prevažne slovenskí Maďari. Kiska na cestách organizuje besedy s občanmi a stretáva sa so starostami, občas výberom miesta dáva najavo aj svoj názor na aktuálnu tému.

Napríklad vlani v októbri navštívil firmu podnikateľov Lunterovcov v Banskej Bystrici. Vtedy už bolo zrejmé, že ju neprávom obvinili, že cícerová nátierka z jej výroby spôsobila nákazu botulizmom. Kiska takto závodu vyjadril svoju plnú podporu. „Malí a strední podnikatelia ťahajú našu krajinu dopredu. Štát by mal pre nich vytvárať vhodné podmienky. A nie im ubližovať,“ povedal vtedy.

Začiatkom tohto roka zase prišiel do záchytného tábora v Humennom, kde trávili svoje prvé dni na Slovensku irackí kresťania, ktorí u nás majú nájsť svoj nový domov. Poďakoval tu premiérovi Robertovi Ficovi a ministrovi vnútra Robertovi Kaliňákovi za to, že Iračanov prijali. Obaja v tom čase obchádzali Slovensko v rámci predvolebnej kampane, ktorú stavali na protiutečeneckej rétorike.

Prezidentova návšteva Krupiny, kde sa prihováral aj Kotlebovým voličom, ktorého po voľbách na stretnutie do paláca nepozval, podľa Kiskovho hovorcu takúto symboliku mať nemala.

„Prezident rešpektuje rozhodnutie voličov vo všetkých regiónoch Slovenska, pozná aj výsledky volieb v Krupine a okolí, ale ich výsledok nemá žiaden vplyv na jeho rozhodnutie stretávať sa a diskutovať s občanmi v každom regióne,“ povedal Krpelan.

🗳️ Ak chcete podporiť našu prácu pred druhým kolom volieb aj nad rámec predplatného, môžete to urobiť aj darom.🗳️

Máte pripomienku alebo ste našli chybu? Prosíme, napíšte na [email protected].

Slovensko

Teraz najčítanejšie