Denník N

Môžete si pozrieť dvojicu českých domácich majstrov aj oscarového víťaza

Ďalších osem filmových noviniek prichádza do kín aj tento týždeň. Na svoje si prídu milovníci hororu, časozberných dokumentov, známeho animovaného dua Pat a Mat, ale aj tí, ktorí si chcú Spotlight pozrieť na veľkom plátne.

Mallory

Časozberný dokument Heleny Třeštíkovej trinásť rokov sleduje hlavnú hrdinku Mallory, ktorá sa pokúša vrátiť do bežného života. Po pôrode syna sa jej podarilo poraziť závislosť na drogách, prežila si ťažké chvíle s dieťaťom na ulici a dnes študuje na strednej odbornej škole sociálnu činnosť, aby mohla pomáhať tým, ktorí sa ocitnú na okraji spoločnosti. Na rozdiel od jej filmov Katka či René, je to príbeh aj o tom, že každý má šancu na zmenu a nádej skutočne zomiera posledná.

Spotlight

Oscarová snímka Toma McCartyho vychádza zo skutočných udalostí okolo škandálu masívneho zneužívania maloletých predstaviteľmi katolíckej cirkvi. Prípad, ktorý otriasol celou, nielen americkou spoločnosťou, vytiahli na svetlo štyria novinári z denníka The Boston Globe, presnejšie investigatívnej spravodajskej jednotky, ktorá má dovolené do hĺbky spracovať spoločne zvolenú tému. Snímka zachytáva ich komplikovanú a zdĺhavú cestu pri hľadaní nepríjemnej pravdy.

Pat a Mat vo filme

Tento rok oslavujú neuveriteľných 40 rokov. Na postavičkách dvoch „majstrov“, ktorí sa márne snažia opraviť všetko, čo im príde pod ruky, sa zabávali nielen detskí, ale aj dospelí televízni diváci. Ani oni sa počas normalizácie nevyhli problémom, od nedostatočnej socialistickej uvedomelosti, až po nevhodnú farbu rolákov, pripomínajúcu ruskú vlajku. Aj preto sa v tom čase výroba seriálu pod názvom A je to! na čas presunula do Bratislavy. Na veľkom plátne sa postavičky objavia vôbec po prvýkrát a na ich výnimočných schopnostiach sa nič nezmení. Okrem toho, že si na nájdenej premietačke pripomenú svoje staré príhody, budú samozrejme čeliť aj novým kutilským výzvam.

Nórsky ninja

Niečo predovšetkým pre milovníkov zvláštnej satiry, béčkovej kinematografie a bizarných filmov výrazne pracujúcich s gýčom či náročky nepodarenými trikmi. Film sa opiera o skutočný príbeh nórskeho diplomata Arneho Treholta. Odohráva sa počas studenej vojny v prostredí špeciálnej jednotky ninjov zriadenej nórskym kráľom.

Ulica Cloverfield 10

Predstavte si, že sa po autonehode zobudíte v podzemnej kobke a neznámy čudák vám oznámi, že vás zachránil pred obrovskou chemickou katastrofou, ktorá práve zničila všetok pozemský život. Mladá Michelle, ktorá sa v podzemí ocitá v spoločnosti dvoch neznámych mužov, tomu však odmieta uveriť a uvažuje o úteku. Otázkou je či jej to zachráni život, alebo oň všetkých pripraví.

SOMNIA: Zlo nikdy nespí

Skúsený a oceňovaný tvorca hororov Mike Flanagan ostáva aj naďalej v svojom milovanom žánri. Prichádza s príbehom mladých rodičov, ktorí prídu o svojho syna a preto si adoptujú osirelého osemročného Codyho. Chlapca však trápi jedno desivé tajomstvo. Keď spí, jeho sny sa stávajú skutočnosťou. Jeho až príliš reálne nočné mory privádzajú všetkých troch k šialenstvu a tak sa podujmú vypátrať, čo tieto príšerné stavy spôsobuje.

Moja tučná grécka svadba 2

Svojská a poriadne rozvetvená grécka rodinka žijúca v USA sa po štrnástich rokoch vracia s novými bláznivými príbehmi. Na režisérskej stoličke tentoraz sedel zručný komediálny tvorca Kirk Jones, ktorý má za sebou filmy ako Sme v pohode či Kúzelná opatrovateľka.

Londýn v plameňoch

Film nadväzuje na akčný thriller Pád bieleho domu spred troch rokov. Teroristi sa teraz sústredia na Londýn, kde sa kvôli pohrebu britského premiéra zídu lídri celého západného sveta. Najzabezpečenejšie miesto na Zemi sa zmení na smrtiacu pascu a mesto ovládnu výbuchy, strach a plamene. Na scénu sa vracia Gerard Butler a v spolupráci s britským agentom sa pokúsia dostať situáciu pod kontrolu.

Máte pripomienku alebo ste našli chybu? Prosíme, napíšte na [email protected].

Kultúra

Teraz najčítanejšie